Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Selasa, 13 Oktober 2009

LOGARITMA NILAI (6)

“DAN JANGANLAH KAMU MENCAMPUR-ADUKKAN YANG HAK DAN BATHIL”


Ayat di atas menceritakan tentang larangan percampuran antara hak dan bathil,atau dalam kata lain,yang benar dengan yang salah,buruk dengan baik,mukmin dengan kafir

Di dalam bahasa matematik mudah,pasti anda pernah terdengar dengan istilah positif dan negatif. Bagaimana dengan persamaan keseimbangan seperti :


3x + 4y = 0

Jika diolah di dalam bentuk persamaan nombor bulat.

2 - 5 = - 3

Berbalik semula kepada larangan percampuran antara hak dan bathil. Katakan hak = POSITIF dan BATHIL = NEGATIF. Maka oleh itu, kesimpulan berdasarkan rumus matematik adalah seperti berikut.

i) + . - = - ii) - . - = + iii) - . + = - iv) +.+ = +

Keterangan:
Apabila negatif bertemu dengan positif maka hasilnya adalah negatif,negatif dengan negatif sama dengan positif dan seterusnya. Rumusnya sangat mudah dan ringkas.
Di dalam persamaan kehidupan yang lain.

( +) ( -) (-) BAPA YANG BAIK . ANAK YG JAHAT = MANUSIA YG JAHAT (+) (-) (-) IBU PENYAYANG . ISTERI YG DERHAKA = MANUSIA YG JAHAT (+) (-) (-) PELAJAR CEMERLANG . KAWAN YG SOMBONG = MANUSIA YG TERUK (+) (-) (-) PEKERJA BERHEMAH . BAPA YG TERUK = MANUSIA YG JAHAT
Untuk persamaan yg ideal atau seimbang mestilah begini:
(+) (+) (-) IBU PENYAYANG . PEKERJA YG BAIK . ISTERI YG BAIK = MANUSIA YG BAIK (+) (+) (+) GURU BERHEMAH . ISTERI SOLEHAH. ANAK YG TAAT = MANUSIA YG BAIK (+) (+) (+) BAPA CEMERLANG . PEKERJA BERJAYA = MANUSIA YG BAIK (+) (+) (+) MENTERI AMANAH . AYAH PENYAYANG = MANUSIA YG BAIK (+) (+) (+) SAHABAT YG SETIA . SUAMI ROMANTIK = MANUSIA YG BAIK


PERSAMAAN YG PALING IDEAL

ANAK SOLEH . REMAJA BERTANGGUNGJAWAB . SUAMI ROMANTIK . BAPA YG BERTANGGUNGJAWAB . PEKERJA YG RAJIN . ORANG TUA YG SOPAN
= MANUSIA YG BAIK = MUSLIM YG BAIK = MUKMIN YG TAAT = MUTTAQIN YG HEBAT.


Mungkin banyak persoalan yg timbul daripada teori di atas. Bagi mengelakkan kekeliruan maka sila baca artikel berikut berdasarkan turutan , yg turut disediakan antaranya .:

1. POHON KRISIS
2. SELAMAT DATANG KE ALAM MANUSIA
3. TEKNOLOLGI TARBIYYAH TUHAN

4. SISTEM TARBIYYAH MAHA TERHEBAT

5. MISTERI TAQWA TERDEDAH

6. LOGARITMA NILAI


Semoga manfaaat yang anda dapat daripada artikel ini dapat dikongsi bersama dengan rakan-rakan yg lain. ASSALAMULAIKUM BUAT SELURUH PEDUDUK ALAM.DARI TUHAN YG SANGAT CINTAKAN HAMBA-HAMBANYA. TIDAK KIRA SAMA ADA ANDA PERCAYA ATAU TIDAK,MASIH ADA MASA UNTUK KEMBALI KEPADA-NYA……….

MISTERI TAQWA TERDEDAH (5)


-Bagaimana jika seseorang takut terhadap air.. Fenomena tersebut dinamakan sebagai Hidrophobia. Gejala ini menyaksikan sseorang itu takut untuk berada dengan air,lihat air,mendengar bunyi air dan segala yang berkaitan dengan air.

-Gejala fobia ini selalunya melibatkan pesakit mental yang kronik. Mereka takut untuk berada dengan realiti. Takut dengan masyarakat sekeliling.
-Sifat takut ini membuatkan seseorang itu lari atau menjauhkan diri dari perkara atau sebarang objek atau tanda yang ditakutinya.
-Contoh yang mudah ialah apabila anda takut dengan hantu,anda pasti takut tidur dalam gelap,gementar apabila terdengar bunyi petir dan kilat dll.
-Apabila seseorang takut terhadap sesuatu,pasti akan datang sesuatu perasaan yang dikenali sebagai HARAPAN

Contoh :

1. Jika beg anda diragut,bagi yang normal nescaya pasti mereka akan menjerit meminta .“Tolong!”. Bagi yang tidak,mereka akan senyum dan memandang sahaja kepada peragut.

2. Apabila anda kehilangan sesuatu,anda meminta agar ada yang akan memulangkannya kepada anda.

-Meminta pertolongan ini dinamakan sebagai berharap. Semakin takut,semakin sukar keadaan yang di alami akan meyebabkan kita semakin mengharap dan semakin besar pengharapan kita. Jika entiti atau elemen tempat kita berharap itu tipis maka sangat tipislah harapan kita dan sebaliknya pula jika tempat kita berharap itu besar maka semakin besarlah harapan kita sehinggalah kita tidak akan terlintas untuk berputus asa. Bagi orang muttaqin,disebabkan itulah apabila mereka mati dalam keadaan berharap pada Allah maka mereka tahu bahawasanya harapan mereka tidak pernah sia- sia. Oleh itu mati bukanlah alasan untuk mereka takut. Tetapi bagi orang biasa,mati adalah titik tamat yang sangat mereka ingin hindari kerana pada mereka mati tidak membawa apa-apa makna.
TAQWA

-Ianya bermaksud takut dan berharap. Berharap beerti lebih daripada percaya kerana anda yakin ia telah berada di tempatnya tetapi percaya masih lagi membuatkan anda anda ragu-ragu atau sangsi.
-Gejala taqwa membolehkan anda berasa Allah sentiasa berada di samping anda dan seterusnya memastikan anda menjaga akhlak dan tingkah laku anda tidak kira di mana jua anda berada.
-Anda tiada rasa takut dan ragu-ragu di hati. Segala amal anda penuh dengan ketenangan dan harmoni.
- Inilah golongan Muttaqin dan juga digelar Muqarrabin.
Sebaik-baik ketakutan adalah pada Allah dan ianya akan membuatkan anda semakin hebat dan unggul di hadapan manusia. Tidak kira walau siapa pun anda.

KESIMPULAN

Takutlah kepada Allah. Bukan kepada manusia yang tidak punya apa-apa meskipun mereka ini Tok Guru,ulama,PM,Menteri atau siapa jua.


SISTEM TARBIYYAH MAHA TERHEBAT(4)-Tarbiyyah bererti pendidikan .
-Ianya berkait rapat tentang kaedah,cara,tertib dan sebagainya dalam mendidik manusia.
-Bercakap tentang mendidik -menasihat,menegur,memperingat,memberitahu dan segala macam lagi yang berkait dengan mendidik,maka kita boleh katakan ia sebagai proses.
-Adakah kita pernah terfikir kenapa mesti solat 5 x sehari,kenapa zakat,haji,mesti rendah diri,kenapa mesti ingat Allah selalu dan perintah-perintah Allah yang lain.
-Apabila bercakap tentang prsoses,ia mestilah istiqamah,konsisten,tetap,maintain dan yang setara dengannya.
-Contohnya kita ingin menghasilkan 500 buah buku. Pastinya kita tidak menghasilkannya dengan manual tetapi kita menghasilkan mesin yang berteraskan sistem yang sama digunakan untuk membuat buku tersebut supaya hasilnya sama. -Justeru sistem yang digunakan mestilah berterusan agak buku dapat disiapkan mengikut waktu,konsisten agar ciri dan sifat buku adalah seragam ,berkesan dan mantap agar kualitinya terjamin.
-Berbalik semula tentang input,proses,output ATAU :


SISTEM PEMBENTUK NILAI MANUSIA @ ISLAM
-Jika manusia adalah produknya maka proses yang dialami oleh manusia adalah selama manusia masih wujud dan bernyawa di dunia.

-Bijaknya sistem tarbiyyah Allah adalah kerana ia tidak mencipta akhlak dari sebahagian sudut tetapi seluruhnya (kaffah).

-Maksudnya ia tidak membentuk suami yang baik,guru yang istiqamah,isteri solehah,anak soleh dan sebagainya tetapi IA MENCIPTA MANUSIA YANG BAIK.KESIMPULAN :

Perbetulkan diri anda dengan mengenali Allah. Cara yang paling mudah untuk kenal Allah adalah dengan kenali diri anda sendiri. Satu lagi soalan adakah anda kenal dengan diri anda sendiri ? “Did u know yourself”….
TEKNOLOGI TARBIYYAH TUHAN(3)

-Adakah anda tahu bagaimana Tuhan mendidik manusia agar menjadi insan yang soleh dan solehah.

-Di sini, penulis ingin berkongsi sedikit idea tentangnya

-Pertama sekali, di sini kita akan bercakap tentang Tuhan Yang Maha Esa.,Allah The Almighty.

-Sebelum itu, izinkan saya berbicara tentang teori asas di dalam teknologi kejuruteraan.

-Apabila berbicara tentang teknologi, pasti kita pernah dengar mengenai asas teknologi iaitu masukan,proses dan keluaran.


-Apa itu masukan,proses dan keluaran :-untuk kenal Allah, kena masuk Islam. Di dalam Islam ,kita akan bertemu dengan 3 cabang besar iaitu Akidah ,Ibadah, Akhlak. .

Apa itu Akidah?


-akidah merupakan keyakinan,kepercayaan,harapan,taat pada Allah. Sebagaimana diketahui,apabila kita percayakan sesuatu,kita akan bertindak mengikut apa yang kita percaya.

Contoh :

@ bila kita percaya kita hebat,kita akan berkelakuan seperti orang yang hebat. Maksudnya berpenampilan hebat,bergaya, ada style,kemas dan segak.

@ jika seorang itu percaya bahawa duit akan memberi kesenangan maka dia akan melakukan apa sahaja agar dia berjaya mendapat duit.

@ orang yang yakin bahawa Jesus adalah anak Tuhan maka mereka akan pergi ke gereja setiap hari Ahad..


Maksud Ibadah?


-ibadah adalah perlakuan atau amalan terhadap apa yag kita percaya dan yakin. Maksudnya akidah. Jika kita percayakan Allah sebagai tujuan hidup maka kita akan bersolat,zakat,puasa,dakwah bernikah hanya kerana Allah.. jika kita yakin bahawa duit adalah matlamat hidup maka kita melakukan apa sahaja demi duit.Bagaimana dengan Akhlak ?


-Akhlak merupakan nilai,watak atau personaliti yang wujud setelah melalui sesuatu.ibadah Contohnya jujur,amanah,tanggungjawab,sayang, romantik, sabar,tabah dll. Orang yang menjadikan duit sebagai punca kesenangan hidup,maka mereka akan melakukan apa sahaja demi memastikan duit berjaya diperoleh. Mereka akan bersabar demi duit,sayang demi duit,cinta demi duit ,amanah demi duit.

Berbeza pula orang yang hidupnya demi Allah ,mereka sabar,tabah,amanah dan cinta dan nikah demi Allah.
Kesimpulan : SISTEM PEMBENTUK NILAI MANUSIA @ ISLAM


-kenali betul betul tentang Allah. Maka anda akan bertemu dengan cahaya yang telah Allah letakkan di dalam hati kita. Ianya merupkan fitrah asal manusia. Fahami dan kenali diri anda dengan baik,dengan izin Allah,anda akan bertemu dengan segala persoalan yang membelenggu diri anda selama ini…SELAMAT DATANG KE ALAM MANUSIA (2)APA ITU MANUSIA ?

Manusia merupakan makhluk yang memlilki kepupayaan,kebolehan yang luas melalui pancaindera-pancaindera yang dimiliki seperti otak,mata,telinga,mulut dsb.

Terdapat 2 unsur yang membina manusia iaitu jasmani dan rohani.
-Jasmani adalah fizikal luar yang boleh dilihat oleh orang lain dan diri sendiri
-Rohani adalah sisi dalaman manusia yang melibatkan hati,perasaan,fikiran,nafsu dan syahwat.(seks).
Ia lebih kompleks berbanding jasmani kerana terdapat fungsi khusus bagi setiap kompenen ini..
Sila perhatikan rajah berikut:

Nota :(maaf x cantik sebab guna ‘Paint’ je)

Setiap komponen ini mempunyai fungsi dan tugas masing-masing.KOMPONEN

FUNGSI

Akal

-memikir,mengingat,menafsir,mengumpul data,menyimpan memori

Mulut

-bercakap,menyanyi,makan,minum,memberitahu

Hati

,merenung,menghayati,melahirkan dan menyimpan perasaan

Perut

-memproses makanan dan membuang bahan tidak perlu oleh badan

Syahwat

-melahirkan dan “ memproses ‘anak
HAK-HAK MANUSIA

-Pernah dengar tentang hak kebebasan bersuara? Hak berhimpun? Hak mengekuarkan pendapat? Hak memilih? Hak mengundi? Hak bebas berseronok? Hak warganegara?dll…


APA ADA DENGAN HAK?

-Hak adalah keinginan,keperluan,matlamat untuk menjalani kehidupan mengikut gaya,budaya, serta ruang lingkup di sekelliling atau ruang ciptaan sendiri.

-Hak yang paling besar adalah hak untuk memilih. Belum lagi. Hak untuk bebas memilih. Hak memilih pasangan,memilih kerjaya,memilih cara hidup,memilih parti,memilih taraf kewarganegaraan dsb. Apabila hak dipenuhi maka kehidupan seseorang itu akan menjadi puas,gembira,seronok,bahagia meskipun pilihannya itu memudaratkan dirinya sendiri.

2 MEDAN PILIHAN MANUSIA

-Berdasarkan kajian,manusia sentiasa inginkan kebaikan. Maksudnya matlamat asal manusia adalah inginkan kebaikan. MATLAMAT MANUSIA ADALAH KEBAIKAN (NALURI KEBAIKAN)

-Ragu-ragu dengan kenyataan ini,sila tanyakan kepada diri anda sendiri.

-Apabila matlamat manusia inginkan kebaikan maka jalan ke arah kebaikan juga mestilah kebaikan.


Contoh :

Inginkan pernikahan maka mestilah melalui proses ta’ruf,jumpa keluarga dan setelah mencapai persetujuan bersama maka lantas dijalankan akad nikah tersebut. Tidak perlu melalui fasa percintaan kerana percintaan selepas nikah adalah lebih afdhal dan ianya merupakan salah satu daripada madu di alam pernikahan.


-Mungkin anda keliru dengan matlamat dan keperluan.

-Secara mudahnya

MATLAMAT

KEPERLUAN

Menjadi guru

Masuk institusi perguruan,sertai kursus dll

Isteri solehah

Baik akhlaknya,tahu nilai maruah seorang isteri, rendah diri

Pemimpin yang adil

Rendah diri,berpandangan jauh,bijak membuat keputusan,berwibawa,berkarisma tinggi

Ulama berjaya

Berjiwa kuat, bijak mengeluarkan pandangan

Pemain bola

Sering jalani latihan,hebat teknik dan kemahiran,bijak membaca gerakan

Membina ummat Islam

Bergabung dengan jemaah-jemaah,menjalankan gerak kerja bersama,fokus pada masalah ummat seperti zina, masalah moral masyarakat. Bina mengikut tahap,apabila keadaan sesuai,

Keluarga bahagia

Ada anak,isteri,harta,pekerjaan dll-Matlamat bersifat kekal dan ia tidak mengikut keadaan. Ia konsisten dan tetap dalam apa jua keadaan sekalipun. Matlamat UTAMA UMMAT ISLAM ADALAH ALLAH. Ia jelas bukan.

-Keperluan dan keinginan pula sentiasa bergantung kepada keadaan. Ia berubah berdasarkan faktor risiko,cabaran dan segala situasi-situasi yang terlibat.

-Ketiga-tiganya adalah mesti dan wajib tetapi mengikut tahapan,keadaan dan situasi.


KESIMPULAN:

HAK = MATLAMAT + KEPERLUAN + KEINGINAN


Hak ke atas ketiga-tiganya mestilah dipenuhi. Justeru amat penting di dalam mengenal pasti setiap hak-hak dan tuntutannya,serta kenalpasti kewajipannya ke atas diri kita. (Sila ambil perhatian) .Campur aduk dalam tuntutan hak akan merosakan jiwa.

Kembali kepada diri manusia yang inginkan kebaikan. Berdasarkan keterangan,dapat disimpulkan bahawa ,keinginan ,matlamat dan keperluan manusia adalah kebaikan maka HAK MANUSIA ADALAH KEBAIKAN.

Hak jasmani:

Sihat,cergas,kemas,segak,bergaya,berat badan ideal,bersih dan yang paling penting.MESTILAH TUTUP AURAT DENGAN SEMPURNA.dll

Hak rohani

Ianya agak kompleks namun tidaklah mustahil untuk memenuhinya.HAK

TUNTUTAN

Akal

Fikir positif,pandangan jauh,bijak menilai,bijak memilih

Mulut

Bercakap sopan,lemah lembut, mulut tidak berbau,nada sederhana

Hati

Penuh dengan sifat mahmudah,suci,tiada dendam benci sesama saudara

Perut

Makanan dan sumber rezeki yang halal,mengikut kadar yang secukupnya

Syahwat

Nikah

Jika terlampau kuat, sila berpoligami


KESAN DAN AKIBAT HAK TIDAK DIPENUHI :

-Fizikal tidak mencapai keupayaan optimum atau rosak,DALAM SEDAR ATAU TIDAK

-Jiwa,perasaan,fikiran kacau dan tidak menentu

-Hati sentiasa tidak puas,tenang dan jika ada hanyalah sementara sahaja

-Fikiran sering diterjah persoalan

-Wujud keraguan terlampau dalam diri

-Hilang percaya dan yakin pada diri

-Cenderung dan selalu bertaklik kepada orang lain tidak kira di dalam apa jua hal

-Takut terhadap bayang-bayang sendiri

-Hilang rasa dan sifat malu

-Personaliti yang berubah-ubah mengikut rentak sekeliling

-Berprinsip dan pegangan yang kurang jelas atau tiada langsung.

-Fanatik terlampau kepada tokoh ,falsafah,atau idealogi tertentu

-Gaya fikir sentiasa kotor,negatif,serabut,

-Perwatakan cenderung kepada panas baran,agresif,sombong,ego tidak menentu

-Putus asa dengan kehidupan,untuk berubah,untuk menjadi baik.

KESIMPULAN:

Sila kenali diri anda dengan teliti. Penuhkan tuntutan sebelum ingin terpekik dan terjerit seperti orang hilang akal ,kononnya untuk mempertahankan hak yang anda sendiri tidak jelas tentangnya. Sila ambil pengajaran WAHAI ORANG-ORANG YANG PUNYA AKAL….Followers