Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Selasa, 13 Oktober 2009

SISTEM TARBIYYAH MAHA TERHEBAT(4)-Tarbiyyah bererti pendidikan .
-Ianya berkait rapat tentang kaedah,cara,tertib dan sebagainya dalam mendidik manusia.
-Bercakap tentang mendidik -menasihat,menegur,memperingat,memberitahu dan segala macam lagi yang berkait dengan mendidik,maka kita boleh katakan ia sebagai proses.
-Adakah kita pernah terfikir kenapa mesti solat 5 x sehari,kenapa zakat,haji,mesti rendah diri,kenapa mesti ingat Allah selalu dan perintah-perintah Allah yang lain.
-Apabila bercakap tentang prsoses,ia mestilah istiqamah,konsisten,tetap,maintain dan yang setara dengannya.
-Contohnya kita ingin menghasilkan 500 buah buku. Pastinya kita tidak menghasilkannya dengan manual tetapi kita menghasilkan mesin yang berteraskan sistem yang sama digunakan untuk membuat buku tersebut supaya hasilnya sama. -Justeru sistem yang digunakan mestilah berterusan agak buku dapat disiapkan mengikut waktu,konsisten agar ciri dan sifat buku adalah seragam ,berkesan dan mantap agar kualitinya terjamin.
-Berbalik semula tentang input,proses,output ATAU :


SISTEM PEMBENTUK NILAI MANUSIA @ ISLAM
-Jika manusia adalah produknya maka proses yang dialami oleh manusia adalah selama manusia masih wujud dan bernyawa di dunia.

-Bijaknya sistem tarbiyyah Allah adalah kerana ia tidak mencipta akhlak dari sebahagian sudut tetapi seluruhnya (kaffah).

-Maksudnya ia tidak membentuk suami yang baik,guru yang istiqamah,isteri solehah,anak soleh dan sebagainya tetapi IA MENCIPTA MANUSIA YANG BAIK.KESIMPULAN :

Perbetulkan diri anda dengan mengenali Allah. Cara yang paling mudah untuk kenal Allah adalah dengan kenali diri anda sendiri. Satu lagi soalan adakah anda kenal dengan diri anda sendiri ? “Did u know yourself”….
Followers