Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Sabtu, 31 Oktober 2009

CLASSIFIED OPERATION 001 :

PROJEK TARBIYYAH ‘MENCEGAH GEJALA SEKS BEBAS’


Operasi 1 : Nikah Awal


Saye ingin mencadangkan kertas kerja NIKAH AWAL khas buat Jabatan Agama Islam di seluruh Malaysia. Tujuan Projek Tarbiyyah adalah khusus bagi menangani gejala zina yg berlarutan di IPT dan institisi yang berkaitan.
Cume sebelum itu elok seandainya kita meneliti gerak kerja yang dilakukan oleh pihak Jabatan Agama semasa. Apa yang didedahkan ini adalah TEKNIK KHAS atau MODUS OPERANDI yang sering kali diguna pakai dan dilaksanakan dari turun-temurun. Berikut adalah paparan teknik khas tersebut (sebenarnya semua orang dah tau teknik khas nie)

1. Melakukan rondaan pada ‘ MALAM-MALAM ISTIMEWA’ dan Lokasi-Lokasi Panas


Teknik ini adalah yang paling digemari oleh pihak Jabatan Agama. Mereka akan melakukan rodaan di lokasi,kawasan atau tempat yang disyaki menjadi tumpuan oleh anak-anak muda untuk melakukan maksiat pada MALAM ISTIMEWA. Mereka akan berjalan-jalan dalam beberapa kumpulan kecil dan mendapatkan sasaran masing-masing. Juga terdapat rondaan pada hari biasa yang mana pasangan aan diberi notis atau saman seperti yag dilakukan oleh JAIS seperti yang disiarkan oleh Metro edisi Khamis.


2. Mencari /mengintip sasaran


Apabila telah berjumpa sasaran maka mereka akan mencari dan mengintip sasaran yang terlibat bagi mendapatkan bukti –bukti supaya dapat dibawa ke mahkamah.


3. Menangkap/mengumpul sasaran


Setelah semua pesalah-pesalah berjaya ditemui maka mereka akan dikumpulkan.

4. Sesi taklimat atau TAZKIRAH


Acara penutup adalah dengan member Tazkirah dan mondoakan agar semua pesalah-pesalah tersebut supaya insaf dan kembali bertaubat. Dan sesi berakhir.

ULASAN


Modus operandi ini adalah selaras di setiap jabatan daripada ‘zaman datuk nenek ‘sehinggalah ke hari ini. Apa pun jika masih mahu meneruskan juga kaedah ini maka elok sekirnya pihak jabatan bersedia dengan kelengkapan keselamatan yang lebih canggih kerana dibimbangi akan diugut dan dikejar oleh geng-geng maksiat. Tambahan,elok juga sekiranya kertas saman perlu ditambah untuk beberapa tan lagi agar tidak menimbulkan masalah berhubung kapasiti jumlah saman yang akan dikenakan pada masa depan (mungkin hal ini masih belum berlaku sekarang tetapi jangan terkejut sekiranya anda akan mula mendengar atau melihat peristiwa ini akan datang)

Sebagai yang dijanjikan,sedikit cadangan iaitu :

1. Laksanakan kempen berbentuk road show tentang ‘Kepentingan Nikah Awal dalam mencegah seks Bebas’ di seluruh IPT atau sebarang lokasi-lokasi berpusat. Supaya mudah untuk dibuat pemantauan.

2. Wujudkan jalinan kerjasama erat di antara pihak pentadbiran institusi berkaitan agar mudah berurusan tentang informasi atau maklumat peserta yang berminat ini mengikuti kursus ini.


3. Kerjasama ini juga boleh dilaksanakan dalam bentuk:

a) Dapatkan maklumat peribadi pasangan yang terlibat
b) Meneliti pasangan yang bermasalah dari kewangan , halangan daripada ibu bapa atau sebarang masalah
c) Memantau serta memproses maklumat ,program serta urusan-urusan yang berkaitan

4. Jadikan majlis perkahwinan besar-besaran sebagai dwiacara sepanjang tahun,(waktu dicadangkan adalah cuti pertangahan dan hujung tahun)

5. Pantau peserta-peserta program melalui kursus perkahwinan bertahap atau berkala. Bukan lagi kursus secara ‘sekali sumur hidup’ seperti yang diamalkan sekarang.Kursus dijalankan di dalam tempoh 1 tahun usia perkahwinan dan sekiranya keadaan pasangan semakin baik,maka pemantauan akan dilonggarkan mengikut kesesuaian .

a) Pemantauan yang dibuat hendaklah tidak menyusahkan,mengganggu urusan-urusan kehidupan pasangan tetapi ianya lebih berbentuk seperti mengisi masa lapang dan santai
b) Pemantauan dibuat dalam bentuk ziarah atau hubungan silaturrahim.

6. Kursus dan pemantauan merupakan 2 perkara yang dilaksanakan dengan Modus atau silibus yang sama. Silibus yang diguna pakai sekarang masih lagi relevan tetapi perlu ditambah baikkan lagi melalui penelitian terhadap suasana kehidupan pasangan. (mengambilkira soal ibadah pasangan,keharmonian rumah tangga dan hal-hal yang dirasakan perlu)RUMUSAN

Apa pun cadangan ini hanyalah sekadar cadangan yang mengambil kira soal realiti masyarakat semasa. Bukan bersadarkan kertas kerja atau program sedia yang dilaksanakan oleh Jabatan Agama tetapi berdasarkan praktikal dan gerak kerja yang diamalkan sekarang. Serbuan dan intipan sepatutnya dihentikan dan lebih mengambil langkah proaktif melalui konteks tarbiyyah semasa-(kursus,program,pematauan) Kaedah ini lebih bersifat ‘PREVENTION IS BETTER THAN CURE’. Kaedah intipan ,serbuan dan rondaan hanya akan mendatangkan rasa benci,prasangka dan mual ,kelompok masyarakat maksiat terhadap Jabatan Agama. Dan dalam situasi ini , kesalahan patut diletakkan ke atas pihak Jabatan. Adalah bagus seandainya mendapatkan kerjasama daripada ustaz-ustaz yang pakar dalam motivasi ,kelompok jemaah Islam sedia ,mungkin juga Kementerian Wanita ,Keluarga dan Masyarakat supaya bersama-sama membentuk satu jaringan AGENSI PERISIKAN dan PEMBANGUNAN TARBIYYAH yang lebih berwibawa dan berkesan di dalam mencorakkan masyarakat hari ini. Kerjasama juga patut dan seharusnya di dalam melaksanakan pemantauan,khidmat nasihat,kauseling terhadap para peserta. Proses melobi ibu bapa bagi pasangan yang bermasalah juga boleh dijadikan medan untuk bekerjasama. Di samping itu juga perkongsian maklumat juga perlu dibuat dengan pusat-pusat pemulihan akhlak bagi mendapatkan data atau informasi berkenaan ‘pola graf kerosakan moral muda-mudi’ dari masa ke semasa. Buat analisis dan pembaikan yang perlu.


Cadangan ini tidak bersifat TETAP atau ‘FIX’. Pembaikan dari masa ke semasa mengikut keperluan dan keadaan ummat adalah amat dititikberatkan.


Modus Operandi ini turut diguna pakai oleh kelab Poligami Ikhwan. Ianya sangat bagus dan lebih bertepatan dengan konteks Tarbiyyah semasa. Walaupun iktikad mereka terhadap Abuya Asha’ari boleh dipertikaikan tetapi usaha dan gerak kerja kerja mereka di dalam membina dan membentuk masyarakat Islam yang lebih baik,patut dipuji dan disokong oleh semua pihak yang mengaku Islam dan beriman.
(Kecewa dengan komen Dato’ Shahrizat Jalil di dalam metro berkenaan Kelab Poligami Ikhwan. Mengambil kira bahwa beliau tidak diberi Hidayah tentang Islam yang sebenar,maka adalah baik jika mendoakan agar beliau mendapat Hidayah dari Allah dan semoga beliau dapat melihat bagaimana berjayanya Islam di dalam membentuk manusia yang hebat di dunia dan akhirat,in’Allah. )


Segala yang diterangkan adalah berdasarkan pemerhatian keadaan masyarakat sekeliling. Sekali lagi ia hanyalah cadangan dari manusia yang tiada apa-apa di dunia ini melainkan sedikit idea yang dirasakan bermanfaat untuk ummat. Itu sahaja. Sekian dan sekiranya ada pihak yang ingin melaksanakan agenda ini,semoga anda akan dipermudahkan jalan oleh Allah,Mudah-mudahan…

Followers