Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Sabtu, 1 Januari 2011

TRANSFORMASI PERADABAAN KEEMASAN


ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH...SELAMAT DATANG KEMBALI 2011..KAMI ADA SEDIKIT IDEA DAN BUAH TANGAN BAGI SESIAPA YANG BERMINAT...
PERHATIAN PENDUDUK-PENDUDUK KAMPUNG ISKETAMBOLA....KAMI ADA PENGUMUMAN PENTING..MEMPERSEMBAHKAN..

PROJEK ERA BARU ..


TRANFORMASI TARBIYYAH ...
SEBELUM ITU..


kami selongkar dahulu dalam masyarakat..


Kelemahan dalam khutbah jumaat
Si khatib dan imam yang dah reput..
Isu yang dibangkitkan banyak yang lari dari keadaan semasa
Yang paling penting
Kelayakan bagi imam yang membaca khutbah
Kebanyakan imam yang ada di masjid adalah dalam kalangan yang mengejar bonus RM 500.00 sebulan..x percaya. ?? tengok dan Tanya sendiri kepada tuan Imam di masjid yang ada..

INI ADALAH MASALAH YANG WUJUD..
UNTUK MENGATASINYER.. SEPERTI BIASA ..PROJEK SUPER SPEECH OF KHUTBAH..
BAGIKAN TUGASAN UNTUK MENULIS KHUTBAH INI KEPADA PROFESIONAL USTAZ ATAU TOKOH-TOKOH YANG GEMPAK SEPERTI UST ZAHARUDDIN,UST SAIFULISLAM.COM,DR. ASRI,DR DANIAL ZAINAL ABIDIN, N UST-UST YANG IDEANYA REALISTIK DAN MEMBINA,TIDAKLAH TULISAN ATAU KARANGAN SETARAF PELAJAR TAHUN 6..
KRITERIA B AGI PEMBACER KHUTBAH..
SERAHKAN KEPADA UST-UST YANG ADA DI SEKOLAH..
UST-UST YANG MUDA..
SUPAYA AURA PENYAMPAIANNYA TEGAS,PENUH DENGAN KARISMATIK,ADA NILAI ESTETIKA BAGI SEORANG IMAM,ADA KREDIBLITI..
JIKA KITA BERBALIK KEPADA ZAMAN NABI MUHAMMAD S.A.W…
BAGINDA MENYAMPAIKAN KHUTBAH DENGAN TEGAS SEHINGGAKAN ADA RIWAYAT MENGATAKAN TELINGA BAGINDA MERAH..
BAHKAN ADA DI KALANGAN PARA SAHABAT YANG BERKHUTBAH..MEMBAWA PEDANG..SAIDINA UMAR JIKA TIDAK SILAP…
GAMBARAN ITU HANYA UNTUK MENUNJUKKAN BETAPA PENTING FUNGSI KHUTBAH DAN ISI YANG DISAMPAIKAN DI DALAM SESUATU KHUTBAH…
KELAYAKAN UNTUK MEMBACA KHUTBAH JUGA DITITIKBERATKAN..TIDAKLAH TIMBUL ISU IMAM TERTIDUR SEMASA MEMBACA KHUTBAH,SALAH BACA,MAKMUM TERTIDUR SEHINGGA SELESAI KHUTBAH (KAMI SENDIRI)..
NOTA : WAKTU YANG PALING BAGUS UNTUK TIDUR ADALAH SEMASA IMAM BERKHUTBAH….MEMANG MELEGAKAN KELETIHAN DAN MENYEGARKAN..SEMACAM MENDENGAR CERITA BEDTIME STORY….
HIDUPKAN SEMULA INSTITUSI MASJID.. WUJUDKAN MINI PERPUSTAKAAN..ADAKAN TAYANGAN VIDEO-VIDEO ATAU FILEM-FILEM ISLAMIK..JADIKAN SEBAGAI ACARA MINGGUAN DI MASJID….SEPERTI BIASA TUGASAN INI ADALAH KHAS UNTUK JABATAN AGAMA…
KAMI MINTA SATU LAGI PERKARA…


MINTA JABATAN AGAMA SILA SELARASKAN AKTIVITI MASJID DI SELURUH NEGARA..ANDA MEMPUNYAI JARINGAN KHUSUS DI SETIAP DAERAH,DI SELURUH NEGARA, SEPATUTNYA TIDAK TIMBUL ISU WUJUD KEKELIRUAN DALAM PROSES PENGARAHAN..GUNAKAN INSTRUMEN PEKELILING…BUKAN KE LAGI MUDAH BILE SELARAS…

PENGGUNAAN KAD NIKAH PERLU DIAMBIL SERIUS..SILA TETAPKAN DAN TEGASKAN PENGGUNAANNYA KEPADA PASANGAN-PASANGAN YANG BARU BERKAHWIN..MUNGKIN YANG BERCERAI KENA BAGI KAD JUGAK KOT..KENA TENGOK RASIONALNYA DULU..CEK SEMULA SEGALA PROSES PERNIKAHAN..PROSES NIKAH SILA MUDAHKANPROSES CERAI SILA RUMITKAN…BUKAN TANGGUHKAN PROSES CERAI ITU TETAPI TENGOK KEADAAN SECARA ADIL..SITUASI ANTARA SUAMI DAN ISTERI..JIKA DAH JELAS BUKTI KEZALIMAN DARI PIHAK SUAMI..LULUSKAN PENCERAIAN ..X PAYAH NAK MASUK MAHKAMAH..
AKIBATNYA KES CERAI DI MAHKAMAH BERLAMBAK-LAMBAK……KAMI MINTA ANDA DI PIHAK JABATAN SENDIRI YANG TELITI SENDIRI MASALAH INI…KAMI HANYA MENILAI DARI SUDUT LUAR…DALAM PROJEK INI JUGA KAMI ADA DRAFKAN MUSLIM COMMUNITY BUILD UP ..
PEMBINAAN SEMULA KAWASAN KEJIRANAN..HIDUPKAN KEMBALI AKTIVITI KEMASYARAKATAN..


BUDAYA-BUDAYA PERMAINAN RAKYAT..

AKTIVITI DERMA DARAH..AKTIVITI GOTONG-ROYONG PERDANA..
N SO ON…
SILA AMBIK TEMPAT ..SARANAN BUAT JKKK N NGO JIKA ADA..


..
ACTUALLY BERPULUH LAGI KERTAS KERJA PROJEK DI HASILKAN TAPI..
KAMI ADA DRAFKAN SATU PELAN ASAS YANG MENJADI DASAR KEPADA SETIAP PROJEK-PROJEK YANG DIBENTUK…TERMASUKLAH PROJEK TERAKHIR YANG DIJANGKA AKAN DILAKSANAKAN SECARA SEPENUHNYA MENJELANG 2015…I-ISLAMIC
S-STATE
E-EMPIRE

UNTUK PROJEK ISE..
ISU GLOBAL WARMING,PENUKARAN SUMBER TENAGA (PENUKARAN TENAGA ALTERNATIF DARI MINYAK KEPADA SOLAR,HIDROKARBON,NUKLEAR),PENGEMBANGAN INTERNET WIRELESS 9 G..
Dulu ada terbaca pandangan dan penjelasan Sayyid Zainal ,pengerusi Proton katanya nak adakan kerjasama industri dengan syarikat industri di Iran dan Turki..nak keluarkan model kereta Islamik..
Kami x pastilah ideanya bagaimana..tapi kami YAKIN DI DALAM KEPALANYA , KERETA ITU PASTINYA ADA KEMUDAHAN UNTUK SOLAT,ADA PENUNJUK KIBLAT DAN BERKOPIAH BARANGKALI. ADA KUBAH KOT DI BAHAGIAN ATAS KERETA…..
ADUISHHHHHHH…
TAKKAN LAH INI IDEA KERETA ISLAMIK YANG DIMAKSUDKAN..TERUK GILA PEMAHAMAN MASYARAKAT TENTANG ISLAM..
WALHAL JIKA KONSEP REKA BENTUK ITU SESUATU YANG MASIH LAGI BERASASKAN KONSEP AERODINAMIK,JIMAT TENAGA,KEMUDAHAN AKSES TEKNOLOGI MAKLUMAT YANG LEBIH LUAS ,RUANG LEGAR YANG FLEKSIBLE ,ADA DWI PEMANDUAN-AUTO DRIVE N MANUAL DRIVE,TRI POWER SYSTEM –SOLAR,HYBDRID N ELECTRIC-ADA SISTEM PENGECAS AUTOMATIK BILE SETIAP KALI BERLAKU PERUBAHAN SISTEM KUASA ..JADI IANYA AKAN JADI SATU KITARAN YANG MENJIMATKAN…
APA YANG DICERITAKAN ADALAH HAMPIR MIRIP KEPADA KONSEP KERETA EMAS..
BUKAN KE ITU IDEA YANG ISLAMIK JUGAK…
PELIK BIN AJAIB….
SELINGAN….


NADE LAGI… TAPI X INGAT DAH…

KAMI TIDAK BERMINAT DENGAN IDEA NEGARA ISLAM
TETAPI IDEA TENTANG EMPAYAR ISLAM BERASASKAN SISTEM SYURA…
IANYA LEBIH SYARI’E DAN MENGIKUT SUNNAH NABI MUHAMMAD S.A.W…
BUKAN SISTEM AUTOKRASI ATAU MONARKI…DRAF INI PERNAH DIHANTAR KEPADA UST SAIFULISLAM.COM ,DR. ASRI N SALAH SEORANG BLOGGER..
DRAF ATAU PELAN TINDAKAN INI ADALAH ALTERNATIF KEPADA PELAN RANCANGAN TRANFORMASI EKONOMI KERAJAAN PERSEKUTUAN..ETP..

SALAH SATU PELAN TINDAKAN LIBERALISASI TERHADAP EKONOMI YANG SEMEMANGNYA DINANTIKAN OLEH PUAK SETAN UNTUK MENGHANTAR LEBIH BANYAK BUDAYA HIBURAN KE DALAM MALAYSIA….
JADI KAMI PUN ADA PELAN COUNTER ATTACK BAGI MENYAINGI RANCANGAN TERSEBUT..
DRAF PELAN INI DAH DILAKAR PADA AWAL TAHUN LEPAS ….
KAMI PERSEMBAHKAN ..ETR 2011 ..

ETIKA TARBIYYAH RABBANI 2011 …

….

TEPUKAN GEMURUH DARI POKOK-POKOK,SAYUR-SAYURAN DAN JUGA BINATANG-BINATANG DARI BENUA ASIA TENGGARA.
TERIMA KASIH DI ATAS SOKONGAN ANDA SEMUA…
..
SANGAT-SANGAT BERTERIMA KASIH..

KAMI AKAN CUBA JADIKAN DRAF INI SEBAGAI EBOOK.KALAU BOLEH..X PUN JIKA ENCIK BLOGGER YANG DAH ADA KERTAS PROJEK INI…KAMI MINTA BANTUAN SUPAYA EDARKAN DRAF INI…MINTA BANTUAN..SEBELUM ITU PASTIKAN NAMA PENUH KAMI DIBUANG SEPENUHNYA, NAMA DAN NOMBOR PENDAFTARAN SYARIKAT KAMI …MINTA BANTUAN LAGI SEKALI….


SEBETULNYA DRAF INI SEPATUTNYA DI PERINCIKAN SEHINGGA 150 PAGE LEBIH TAPI X DAYA RASENYE NAK BUAT BANYAK-BANYAK…DALAM 50 PAGES ITU PUN DAH SEMPUT….
SEKIAN SAHAJA KOT DARI KAMI UNTUK KALI INI..
KAMI MINTA MAAF SEBAB GAYA PENULISAN KAMI SANGAT SEMPOI DAN TIDAK FORMAL..KAMI MAHU MENYAMPAIKAN DENGAN JELAS DAN NYATA ..DAN YANG PENTING KAMI FAHAM DAN JELAS DENGAN APA YANG DISAMPAIKAN INI……DAN KAMI TERPAKSA MENGABAIKAN APA SAHAJA TANGGAPAN PARA PEMBACA TERHADAP APA YANG DITULISKAN DI SINI….MAAF SETINGGI-TINGGINYA ..KAMI TIDAK MAHU MENYIMPAN SEGALA YANG MENJADI BEBAN UNTUK DIRI KAMI SELAMA..JADI ADALAH BAIK SEBARKAN SEGALANYA-GALA-GALANYA…SIAPA PUN DIRI KAMI..IT’S DOEST MATTER..SIZE DOESN’T MATTER….AGE DOESN’T MATTER..YANG PENTING MESEJ SAMPAI PAK…GAYA X PENTING..JIKA HEBAT DI LUAR TAPI DALAMNYA KOSONG..X BERMAKNA JUGA..
BUKANLAH KATA PENAMPILAN LUARAN ITU TAK PENTING TAPI MESEJ YANG HENDAK DISAMPAIKAN ITU LEBIH UTAMA …X KISAHLAH JIKA ADA YANG BERKATA …KALAU MUKA BURUK SAPE NAK DENGAR CAKAP DIE BETUL X….
SEBAB TULAH SAIDINA ALI R.A DAH MEMBERI ISYARAT..JANGAN LIHAT SIAPA YANG BERKATA..TAPI DENGAR APA YANG DIKATA…
BEERTI MESEJ ATAU IDEA YANG DISAMPAIKAN , GAYA PENYAMPAIANNYA.SIAPA DIA BUKAN ISU….BOLEH FAHAM…TERIMA KASIH….ASSALAMUALAIKUM…

Followers