Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Rabu, 11 Ogos 2010

SELINGAN PERINGATAN

MASALAH DALAM KOMUNITI AGAMAWAN TIDAK KIRA IPT/PONDOK/MAKTAB/SEKOLAH AGAMA. (akan dibentangkan kemudian)..

-seringkali berhujah dengan hujah orang lain( hujah ulama sebg contoh )
-lupa pada khebatan diri
-terikut dengan suasana
-susah/takut/benci ntuk menerima pendapat orang lain
-terlalu banyak membaca
-kurang berfikir dan menggunakan /memafaatkan akal -(menilai,menganalisa,memerhati,meninjau,memproses maklumat,)
-terlampau selesa dengan suasana persekitaran dan keadaan diri sendiri/keluarga
-terlalu memberatkan masalah dan TIDAK menyelesaikan masalah..
AL -QURAN DIJUNJUNG TETAPI TIDAK DIGUNAKAN SEPENUHNYA.
DASAR PERJUANGAN PUN SALAH. NABI PERJUANGKAN MANUSIA. DASAR PERJUANGAN NABI ADALAH MANUSIA. AL QURAN ADALAH PEGANGAN / RUJUKAN. BUKAN DASAR PERLEMBAGAAN. BUKAN PRINSIP.
TENGOK SEMULA HADITH NABI S.A.W. BAGINDA BERSABDA,KAMI TINGGALKAN 2 PERKARA. "PEGANGLAH IA SEHINGGA HARI KIAMAT". PEGANG ITU MAKSUDNYA KENA RUJUK SELALU. X PAYAH NAK GUNA TAFSIR ULAMA-ULAMA BESAR,GUNA TERJEMAHAN SYAMIL JE DAH CUKUP. KENAPA MESTI MEMPERSULITKAN URUSAN AGAMA YANG SEMEMANGNYA MUDAH. ?????????


ISLAM ITU MUDAH. ISLAM ITU MUDAH. ISLAM ITU MUDAH.


BUKAN BERMAKSUD BOLEH MEMPERMUDAHKAN IA SEBAGAIMANA KAUM LIBERALISME,PLURALISME,ANTI HADITH,SEKULAR, DAN KAUM SEWAKTUNYA DENGANNNYA..

PATUT LE KELOMPOK PEMIMPIN ISLAM YANG MENDOMINASI AGAMA BUKAN DARI KOMUNITI PONDOK DAN INSTITUSI AGAMA YANG SEWAKTU DENGANNYA.

(JIKA ANDA X PERCAYA ,SILA TANYAKAN ANWAR KENAPA DIA MEMILH UMNO DAN BUKAN PAS DAHULU WALAUUN DIA MENGIKUTI USRAH ALMARHUM USTZ FADZIL NOOR.)

CONTOH :

ANWAR IBRAHIMLATAR BELAKANG EKONOMI

AHMADINEJAD

KEJURUTERAAN

TEKNOLOGI ROH

TEKNOLOGI KEJURUTERAAN ROH


RED ALERT :

CORAK PEMIKIRAN KAMI,MUSLIMDAIRYZ ADALAH BERTERASKAN SISTEM PEMIKIRAN YANG TERAMAT KOMPLEKS DAN SANGAT BERTEKNOLOGI. HIGHLY ADVANCE THINKING TECNOLOGY SYSTEM ( HATTS )-TEKNOLOGY SISTEM PEMIKIRAN YANG TERAMAT KOMPLEKS. HANYA SESETENGAH MANUSIA SAHAJA YANG MAMPU DAN MEMAHAMI APA YANG KAMI SAMPAIKAN. SILA BERHATI-HATI DENGAN SETIAP KENYATAAN KAMI DI SINI.SETIAP KENYATAAN KAMI MEMBAWA 5-10 BENTUK MANIFESTASI AYAT YANG BERBEZA. AWAS. JANGAN MEMBUAT KESIMPULAN TERLEBIH AWAL. FAHAMI DAN TELITI DENGAN CERMAT. SEKIAN…(x lah komples sangat sebenarnya )....: )

ASAS DALAM PEMBINAAN ROH MANUSIA. IA BERSIFAT INTIPATI SEMATA DAN BUKAN BERKENAAN ZAT. JANGAN SALAH FAHAM..

HAK

FITRAH

BEBAS

PILIH

BERUBAHBEBAS

mampu dan boleh melakukan apa APA SAHAJA. Tidak berada di dalam mana-mana pengaruh/kuasa/pihak/undang-undang. TIADA LAGI RASA TAKUT,RISAU ,SYAK WASANGKA ,BIMBANG,GEMENTAR,RAGU,GUNDAH GULANA,MERACAU,PITAM,LEMAH,TIADA KEYAKINAN,HILANG RASA MALU. TIADA APA LAGI YANG BOLEH MENGHALANG SEGALA TINDAKAN DAN CITA-CITA . MAMPU MERASAI JIWA,EMOSI,SEMANGAT,DAN SEGALA DIRINYA. TERHINDAR DIRI DARI RASA TERBELEGGU,TERPERAP,TERPERANGKAP,JEMU,BOSAN,SAKIT JIWA,MERASAKAN DIRI SENTIASA DIPERHATI,DIPANTAU,DISEKAT,DIPENJARA. SNTIASA KENA BERHATI-HATI DALAM APA JUA TINDAKAN,SENTIASA MERASAKAN ADA SAHAJA PERKARA YANG TIDAK KENA. BERADA PADA TAHAP TERTINGGI DALAM DIRINYA KERANA PADA TAHAP BEBAS, DIA SEDANG MENGGERAKKAN DIRINYA SENDIRI. DIA MENGAWAL DIRINYA. MENGATUR DIRINYA SENDIRI. MENGAWAL PERASAAN,SEMANGAT,JIWA DAN NAFSUNYA. SIFAT BEBAS INI ADALAH TAHAP TERTINGGI BAGI SEORANG MANUSIA. BERADA DI ATAS SEGALANYA-GALANYA. TIADA HALANGAN DAN BATASAN. TAHAP BEBAS ADALAH KEMUNCAK KEHIDUPAN MANUSIA. HILANG DARI TEKANAN,MASALAH,KEROSAKAN DLL.

BEBAS ADALAH TUJUAN UTAMA IAITU KEMUNCAK PENCIPTAAN MANUSIA………

- HAK =Tuntutan ke atas diri yang MESTI DAN PERLU DIPENUHI.

-menentukan sesuatu keputusan daripada pelbagai pilihan yang ada

-PENINGKATAN/PENURUNAN keupayaan,sifat,kemampuan, dari suatu tahap kepada tahap yg lain


FITRAH

-titik asal penciptaan manusia. BAIK/BERSIH/CANTIK/INDAH/AMAN/DAMAI/SEJAHTERA/BAHAGIA/SERONOK/TENANG-SEMUANYA DILETAKKAN DI ATAS GARIS NORMAL BAGI MEMPERMUDAHKAN GAYA PEMAHAMAN.

Fitrah adalah titik asal bagi BEBAS/PILIH/BERUBAH

APABILA PILIH + BERUBAH (FITRAH)= HAK AKAN DIPENUHI = BEBAS

BEBAS ADALAH HAK YANG TELAH DICAPAI DAN DIPEROLEHI DENGAN CARA BAGAIMANA IA SEPATUTNYA DICAPAI= IAITU CARA HIDUP KITA HOW DO WE SUPPPOSED TO LIVE ?

BAGAIMANA CARA KITA SEPATUTNYA HIDUP ?= ISLAM

ISLAM ADALAH TARAF/ TINGKATAN/ TAHAP YANG AKAN DIPEROLEHI APABILA KITA BERJAYA MEMENUHI SEGALA HAK KITA ATAU PEMBEBASAN ROH DIRI KITA SENDIRI.

ROH MANUSIA HANYA AKAN BAHAGIA ATAU LENGKAP APABILA MANUSIA ITU KEMBALI ATAU KEPADA PERATURAN TUHAN. FORMULA ASAS DALAM MEMAHAMI PERMASALAHAN ROH ADALAH

‘’ENGKAULAH TUHAN KAMI’’

ROH HANYA BERSAKSIKAN ALLAH SEBAGAI TUHANNYA. TIADA SELAIN DARIPADA ITU. ROH INI ADALAH SISTEM OPERASI DIRI MANUSIA. MAKA IA MESTILAH MENGGUNAKAN SISTEM OPERASI YANG DITETAPKAN OLEH TUHAN. SISTEM OPERASI INI MESTILAH DIIKUTI SEPENUHNYA JIKA TIDAK KESELURUHAN SISTEM AKAN PUNAH ATAU ACCESS DENIED. Al- Baqarah ayat - 208

“Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah setan. Sesungguhnya setan itu musuh yang nyata bagimu.”

FITRAH adalah TITIK ASAL PENCIPTAAN . KEBAIKAN . RAMUAN PENCIPTAAN MANUSIA YANG ASLI. Dalam matematik,kita boleh gambarkan ia sebagai TITIK ASAL dalam garis lurus bagi sesuatu persamaan linear atau pola pergerakan titik tertentu, titik pada satah 0,0…. Contoh :


Dalam bahasa yang lain,fitrah inilah sebab yang rasional ,yang membenarkan segala perilaku dan tindakan manusia. Alasannya hanyalah ia adalah sebab yang sangat mudah dan boleh dimengertikan. Kenapa anda mahu menjadi guru? Mengapa mahu mengambil buku saya ? mengapa berzina ? mengapa mencuri ? mengapa mengutuk dan mengherdik ? semuanya adalah kerana FITRAH. MEREKA MAHUKAN KESERONOKAN,KESENANGAN,KEMUDAHAN,KEPUASAN,KEBAHAGIAAN,KETENANGAN. Kenyataan ini adalah ASAS. SILA ABAIKAN FAKTOR-FAKTOR YANG LAIN TERLEBIH DAHULU….

Dalam artikel kami sebelum ini ada menyatakan bahwa ROH ADALAH

ROH ADALAH KUASA YANG MENGHIDUPKAN MANUSIA

KATAKAN RUMUS UNTUK MENGHASILKAN KUASA ADALAH TENAGA YANG TERHASIL

TENAGA TIDAK AKAN ADA JIKA TIADA BEBAN

KUASA AKAN WUJUD APABILA TENAGA DIGUNAKAN UNTUK MENGANGKAT BEBAN

P= WF = RUMUS BARU,kalau dalam fizik sepatutnya P= Wt. KUASA = KERJA/TENAGA X MASA

TETAPI BAGI KAMI

KUASA = KERJA/TENAGA X BEBAN

APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN BEBAN

HIPOTESIS BAGI PENEMUAN INI ADALAH SEMAKIN BESAR BESAR BEBAN YANG DIANGKAT MAKA SEMAKIN BESAR TENAGA YANG AKAN TERHASIL ATAU SEMAKIN TINGGI KUASA. HIPOTESIS INI JUGA MENJAWAB BAGAIMANA PARA WALI ALLAH DAN SEKALIAN RASUL MEMPEROLEHI MUKJIZAT ATAU KELEBIJHAN-KELEBIHAN TERTENTU BERDASARKAN BEBAN YANG AKAN DIPIKUL.

Bagi memahamkan teori ini, kami menggalakkan para pengunjung sekalian MEMBACA DAN MENGKAJI PEMIKIRAN PARA KARTUNIS-KARTUNIS JEPUN YANG GIAT MENGHASILKAN ANIME –ANIME BERTARAF DUNIA.

ANTARA KARYA ANIME YANG TERBAIK ADALAH BLEACH.

LIHAT BAGAIMANA KUROSAKI ICHIGO BERJAYA MELEPASI TAHAP ATAU TINGKATAN DIRINYA SENDRI UNTUK MEMPEROLEHI KUASA YANG BARU. BERMULA DENGAN SHIKAI,BANKAI ,BENTUK HOLLOW DAN SEHINGGALAH FINAL GETSUGA IAITU BENTUK HOLLOW TERAKHIR YANG TIDAK DIKETAHUINYA. TETAPI SYARAT ADLAH DIA MESTILAH MELEPASI SETIAP HALANGAN ITU BARULAH DIA AKAN MEMPEROLHI KUASA YANG DAHSYAT. KISAH INI JUGA SAMA SEBAGAIMANA NARUTO DAN JUGA EYE SHEILD 21.

Beban beerti amanah .

AMANAH ADALAH SESUATU YANG SANGAT BERAT DI SISI ALLAH.

“Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat lalim dan amat bodoh”,

KAMI SUKA UNTUK MENGGELARKAN AMANAH ADALAH SAMA DENGAN PILIHAN YANG DIBUAT,PERUBAHAN DIRI KITA,KEMANA ARAH PERUBAHAN DIRI KITA,KEBEBASAN YANG TELAH ALLAH KURNIAKAN KEPADA KITA. APAKAH KEBEBASAN ITU TELAH DIGUNAKAN DENGAN SEBAIKNYA ?

3 MEKANISME INI DISEBUTKAN SEBAGAI AMANAH

BEBAS = PILIH + BERUBAH


KEBEBASAN YANG IDEAL ADALAH SEPERTI DI BAWAH


( PILIH + BERUBAH) (FITRAH ) = HAK = BEBAS = ROH DIRI MANUSIA


KETIGA-TIGANYA AKAN DIPERTANGGUNGJWABKAN KERANA IA AKAN MEMBAWA KEPADA KEDUDUKAN ROH KITA DI AKHIRAT KELAK. ROH SAMA ADA KITA DICAMPAKKAN KE NERAKA ATAU ROH KITA DIMAKSUDKAN KE SYURGA. ROH ORANG BERIMAN ADALAH SYURGA . DISEBABKAN ITU,ALLAH TELAH MEMBERITAHU,JANGAN BERSEDIH HATI JIKA KAMU BENAR-BENAR BERIMAN. ROH MEREKA TELAH DITETAPKAN DI SANA. DAN BEGITU PULA SEBALIKNYA.
Followers