Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Sabtu, 23 April 2011

BEGIN FOR LIMIT

LIMIT FOR BEGINNING..

KEMENANGAN

PERJUANGAN

UMMAT TERBAIK DAN UMMAT TERAKHIR

SEBAB PR LEBIH BAIK..

MISTERI GOLONGAN YANG BERSYUKUR..

JANGAN SKEPTIKAL DAN PESIMISTIK DENGAN KEMENANGAN…ADAKAH KITA LAYAK DENGAN KEMENANGAN ISLAM…PERSOALAN BAGI ORANG YANG RAGU-RAGU..

ADAKAH MELAYU MESTI BERSATU ???

KENAPA MESTI BERSATU..

BAGAIMANA MAHU DAN MESTI BERSATU..ADAKAH BERSATU ITU MENGIKUT KATA KATA SENDIRI ATAU HAWA NAFSU ATAU MENGIKUT KATA TUHAN..

ADAKAH MELAYU AKAN MENCAPAI KEGEMILANGAN APABILA MEREKA BERSATU..ADAKAH BANGSA ARAB JUGA AKAN MENCAPAI KEMENANGAN APABILA MEREKA JUGA BERSATU..

PERSOALAN POKOK ? APAKAH ITU BERSATU DAN BAGAIMANA MAHU BERSATU ???? ADAKAH DENGAN JALAN CIPTAAN SENDIRI ATAU JALAN YANG DICIPTA NABI MUHAMMAD S.A.W..

SILA LIHAT DAN TELITI SENDIRI MELALUI HUJAH,KONOTASI BABAK HIJRAH BAGINDA,PERISTIWA DALAM HAJI WIDA’ ,KEMENANGAN BAGI SEBUAH PERMULAAN..ADAKAH PERSOALAN KESATUAN ARAB ADALAH PERSOALAN YANG PERTAMA DILAUNGKAN BAGINDA ATAU MENGEMBALIKAN MANUSIA KEPADA PENCIPTA SEBAGAI ASBAB UTAMA, IAITU MEMBAWA MANUSIA KEPADA CAHAYA IAITU KEBENARAN ISLAM YANG DIBAWA BAGINDA SELAKU NABI TERAKHIR YANG BENAR-BENAR TERAKHIR,BANGSA ARAB YANG BENAR-BENAR ARAB,SYARIAT YANG BENAR-BENAR SYARIAT KEPADA ALLAH SELAKU TUHAN YANG BENAR-BENAR TUHAN BAGI SEKALIAN MANUSIA YANG BENAR-BENAR MANUSIA…

MANUSIA SELAKU CIPTAAN TERBAIK..BERSATU BERDASARKAN MANUSIA..ASAS ITU TIDAK KUAT..

BERSATU ATAS DASAR BANGSA…JUGA LEMAH ..MESKIPUN DENGAN SESAMA BANGSA..WALAUPUN BERDASARKAN HUJAH CIK PUAN SRIKANDI YANG MENGATAKAN MALAYU ADALAH ANTARA BANGSA YANG TERHEBAT…

ASAS ITU TIDAK KONKRIT..

BERSATU PERLU ,MESTI,WAJIB,HARUS,HENDAKLAH DAN SUNAT BERLANDASKAN NIAT,MISI DAN VISI YANG JELAS LAGI TEGAS,KONKRIT,PENUH DENGAN INTEGRITI,KETELUSAN,KEJUJURAN,KEADILAN,KESAKSAMAAN,KEBIJAKSANAAN, KREDIBLITI,PENGARUH YANG BAIK,KEPENTINGAN SECARA SIGNIFIKAN YANG MEMBAWA KEMANFAATAN BERSAMA,FAEDAH YANG DINIKMATI RAMAI,DENGAN KEHORMATAN DAN KEFAHAMAN YANG TUNTAS DAN BENAR,DENGAN PENGETAHUAN YANG BENAR-BENAR DINAMIK DAN BERPEMIKIRAN KELAS KOMPLEKS..

DENGAN AKIDAH YANG BENAR-BENAR QAT’IE DAN TUNTAS..AKIDAH YANG UTUH DAN TEGUH SEUMPAMA BESI BERKETUMPATAN TINGGI…

DALAM PERISTIWA SELEPAS PEMBUKAAN KOTA MADINAH,SEBELUM PEMBUKAAN KOTA MEKAH...KESATUAN ITU BERADA PADA PENGHUJUNG SEBUAH KEMENANGAN…BUKAN YANG PERTAMA..SILA FAHAM BAIK-BAIK..

DENGAR BAIK-BAIK DALIL BERIKUT..

SURAH ALI IMRAN AYAT 110..

Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang makruf, dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka; di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik.

DISEBABKAN DALIL DI ATASLAH MENYEBABKAN KAMI SENDIRI BERPALING TADAH TERHADAP BARISAN..TERPAKSA MENYOKONG PAKATAN YANG DIKETUAI ANAK DIDIK KAMI …..DSAI…

BELIAU MEMILIKI KETOKOHAN YANG SANGAT JARANG UNTUK DIPEROLEHI KINI…KAMI PERNAH MEMBUAT PENILAIAN MENERUSI PERCAKAPAN ,PIDATO,UCAPAN RASMI,TEMUBUAL,TULISAN DAN SEGALA HUJAH –HUJAH YANG BELIAU KEMUKAKAN SEMASA BERKEMPEN..

SEGALANYA HAMPIR TERBAIK..HAMPIR LENGKAP…HAMPIR SEMPURNA…

TAKKAN ADA ORANG YANG WARAS ,YANG TIDAK AKAN TERPEGUN DENGAN HUJAH DAN PEMBENTANGAN BELIAU..

KAMI MEMBUAT PENILAIAN PULA TERHADAP DATO’ SERI NAJIB ….

FUHHHHSHH…..

KAMI MENGURUT DADA…

ADAKAH LELAKI INI PERDANA MENTERI TANAH BERTUAH INI..

UNGKAPAN DAN JAWAB BALAS BELIAU SETIAP KALI MENJAWAB PERSOALAN WARTAWAN,SETARAF DENGAN PEGAWAI DG 44 SAHAJA..TIDAK KONKRIT….DAN TIDAK JUJUR..TIDAK JELAS…TIDAK MEMBERI PENAMBAHAN ILMU…

JADINYA TIDUR DATO NAJIB JAUH LEBIH BERMANFAAT DARIPADA TUGASAN BELIAU SEBAGAI PERDANA MENTERI..

BEGITU JUGA LETAKNYA JAWATAN BELIAU LEBIH BERMANFAAT BERBANDING BELIAU MENULIS DI BL0G..

BEGITU JUGA BLOG ULAMA MUDA PLASTIK UMNO,TULISAN ANDA HANYA SEKADAR CEREKA DAN PENGLIPUR LARA SENJA KALA..MEMBAZIR DAKWAT PERCETAKAN KOMPUTER SEMATA…LEBIH BAIK ANDA MEREMPIT SEKADAR MAMPU …BERDAKWAH KEPADA GOLONGAN PEREMPIT…

MENGGUNAKAN ALASAN MENGAMBIL SIKAP PARA SAHABAT TERHADAP PEMIMPIN…...SAHABAT MANA YANG ANDA MAKSUDKAN ??? SAHABAT NABI TAKKAN MENGIKUT ANDA SAUDARA…PERCAYALAH KATA KAMI..MEREKA PERCAYAKAN ALLAH DAN NABI LEBIH DARI SEGALA-GALANYA…

JADINYA SAUDARA ULAMA UMNO INI ADALAH KELOMPOK YANG REDHA DENGAN BALA , AZAB MELALUI KEPIMPINAN YANG ZALIM..

JUJUR KAMI AKUI MASYARAKAT MALAYSIA MASIH AGAK ROSAK DAN MASIH KELAM KABUT (PENILAIAN INI DIBUAT BERDASARKAN BENTUK-BENTUK BERITA YANG ADA DI AKHBAR-AKHBAR PERDANA) DI TEMPAT YANG TERKEBELAKANG DARI SEGI ETIKA DAN PROFESIONALISME ISLAMIAH YANG KINI DI TERAJUI KELOMPOK BARAT NAMUN BEGITU. ..

PERLUNYA KITA SENDIRI BERTINDAK BAGI MEMASTIKAN KEZALIMAN ITU TERHAKIS SECARA PERLAHAN-LAHAN DAN BERANSUR DENGAN PROSES-PROSES TARBIYYAH YANG SEPATUTNYA..

JADINYA DI SINI POSISI TARBIYYAH ITU SUDAH MULA TERSUSUN DAN BERGERAK SECARA YANG AMAT BERKESAN..

KAMI MEMPERSOALKAN DI MANA POSISI ANDA..ADAKAH POSISI ITU BETUL-BETUL EFEKTIF DAN MEMBAWA FAEDAH BERSAMA KEBANYAKAN MASYARAKAT..

OH..ADAKAH DATO NAJIB MEMPUNYAI BLOG…

TIADA…

SETAKAT YANG KAMI PEROLEH,DAPATAN KAMI,PERJALANAN KERAJAAN PAKATAN RAKYAT LEBIH BAIK DAN TERATUR BERBANDING KERAJAAN PUSAT ……

BERBALIK TENTANG KESATUAN..

KAMI JUGA AGAK OBSES DENGAN KESATUAN ..TETAPI MULA SEDAR DAN FAHAM ..ADAKAH KESATUAN YANG KAMI MAHUKAN DAN MAKSUDKAN ITU MENGIKUT NAFSU KAMI SEMATA ATAU BERSATU DI ATAS JALAN PARA ANBIA..

AKHIRNYA KAMI AKUI..IANYA SEBUAH KESATUAN HAWA NAFSU…

KESATUAN BERLANDASKAN JALAN PARA NABI ADALAH MENGIKUT KEHENDAK ALLAH SENDIRI..

ALLAH MENYATUKAN HATI –HATI MANUSIA..DIA TIDAK MENYATUKAN BANGSA..

BANGSA ITU SENDIRI DICIPTA DALAM PELBAGAI..BAGAIMANA MAHU BERSATU…

LANDASAN YANG PALING BAIK ADALAH..BERSATU DI ATAS NAMA MANUSIA…DI ATAS NILAI-NILAI KEISLAMAN-KEMANUSIAAN-KEADILAN-KETELUSAN-KEJUJURAN-KEBIJAKSANAAN-KEBEBASAN -KEAMANAN-KESELAMATAN-KASIH SAYANG-KEHORMATAN-KEFAHAMAN YANG BAIK…

SEBAGAI SEDIKIT PENAMBAHAN..UNTUK MENJADI ORANG YANG BIJAK DAN PANDAI..SILA BELAJAR DARI ORANG YANG BIJAK DAN PANDAI..DENGAR ILMU DENGAN BAIK….BERTANYA DENGAN BAIK…LIHAT DENGAN SEBENAR-BENAR PENGLIHATAN,HAYATI DENGAN SEBENAR-BENAR HATI..NILAI DENGAN IMAN YANG SAHIH…..

JIKA ANDA MAHU MENJADI PENGANALISIS POLITIK YANG MATANG..SILA DENGAR DI KEDUA-DUA BELAH PIHAK..NILAI HUJAH SECARA ADIL..

KAMI MEMBERI DEPOSIT YANG CUKUP BESAR BUAT PAKATAN.

KENAPA MEDIA PERDANA TIDAK BERANI DAN GEMAR MENGAMBIL UCAPAN BALAS SETIAP PERKARA YANG MEMBAWA PENJELASAN DARIPADA KERAJAAN PAKATAN..JIKA ADAPUN IA DIBUAT SECARA SINGKAT ATAU OUT OF CONTEXT ..DOLAK DALIH DAN SEBAGAINYA…

ADAKAH TEKANAN DARIPADA KERAJAAN SENDIRI. ??

KERAJAAN TAKUT UNTUK BERDEPAN SATU DENGAN SATU TERHADAP KRITIKAN PIHAK PAKATAN…

ADA BERANI…

SILA JAWAB SECARA JUJUR…

DENGAN KEMUNCULAN MEDIA BARU..TERNYATA IA MEMBERI KESAN DAN IMPAK YANG CUKUP BESAR TERHADAP PRESTASI PAKATAN SEMASA…BUKTI..

PENINGKATAN JUMLAH UNDI KETARA DI SARAWAK…MESKIPUN DENGAN PERMAINAN UNDI POS YANG SENTIASA MENJADI PERTIKAIAN,DAFTAR PEMILIH YANG PENUH DENGAN KONFLIK….

APA PUN TAHNIAH KEPADA PIHAK JABATAN AGAMA KERANA SUDI MEMBERI KERJASAMA KEPADA PROJEK-PROJEK KAMI…..

TERUTAMA PROJEK IMAM MUDA..

SEBENARNYA PROGRAM ITU BERTUJUAN ..

MAHU MENCARI IMAM MAHDI , BUKAN……………HEH..HEH…HEH….

I………………..M…………………… KOD INI TELAH DIPECAHKAN…

AYAT YANG SANGAT BESAR UNTUK KAMI DAN SEKALIAN MANUSIA..

JANGANLAH KAMU MERASA BERJASA DENGAN KEISLAMAN MU …JANGAN MERASA CEPAT BERPUAS HATI,JANGAN MERASA USAHA KAMU TELAH BERJAYA WALHAL IA SANGAT SEDIKIT LAGI JIKA DIBANDINGKAN DENGAN JASA PARA ANBIA,PARA FUQAHA,PARA ULAMA SALAF,KHALAF,IMAM MUKTABAR SERTA SEKALIAN MUJAHIDIN,-HASSAN AL-BANNA SERTA SEKALIAN GENERASI BARU PENDAKWAH,FATHI YAKAN, DR RAMADHAN AL-BUTHI,DR WAHBAH ZUHAILI,HAMKA DAN SEKALIAN MEREKA YANG BERHEMPAS PULAS UNTUK MENCIPTA KEMENANGAN ISLAM..

MEREKA MUNGKIN TELAH MENCIPTA KEBANGKITAN TETAPI MEREKA TIDAK BERADA DI RANGKA KEMENANGAN ISLAM..

MEREKA PENCETUS KEMENANGAN..

TETAPI MEREKA SENDIRI TIDAK MENIKMATI APA ITU KEMENANGAN…

SEMOGA SEMUA MANUSIA DIMASUKKAN DI DALAM GOLONGAN MEREKA INI YA ALLAH…

AMPUN JIKA ADA DI KALANGAN ADA DI KALANGAN KAMI YANG TIDAK SEMPAT MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB DENGAN SEBAIKNYA DAN TIDAK BERKEMAMPUAN MELAKSANAKAN TUNTUTAN DAKWAH DAN TARBIYYAH SEBAIKNYA…

MEMOHON KEAMPUNAN SEBESAR-BESAR PADANYA ENGKAU…

SEKALI LAGI UCAPAN TERIMA KASIH SEKALI LAGI

SENGAJA KAMI MAHU MENUNJUKKAN BETAPA PROJEK YANG KAMI BENTANGKAN DI BLOG INI MEMBAWA IMPAK BESAR SEBAGAI ASBAB DAN PENGAJARAN BUAT SEKALIAN PARA JEMAAH ISLAM BAIK PAS,JIM,ABIM, ISMA ATAU APA JUA..

SILA NILAI DAN ANALISA SEJAUH MANA IMPAK PERGERAKAN ANDA SECARA MENDASAR DAN HOLISTIK…

TELITI ..KAJI..DAN CERMATI SENDIRI HALA TUJU SAUDARA SEMUA…

ITU NIAT KAMI…JIKA KAMI SEORANG DIRI YANG MENULIS DI BLOG SUDAH BOLEH MEMBAWA IMPAK YANG SANGAT SIGNIFIKAN ..BAGAIMANA PULA ANDA YANG MEMILIKI PULUHAN RIBU ANGGOTA PARA PENGGERAK DAKWAH MASING-MASING, DI UNIVERSITI,DI SEKOLAH,DI MANA PUSAT PENDIDIKAN,DI SELURUH NEGARA DAN DI PERINGKAT ANTARABANGSA....SILA AMBIL SIKAP YANG OPTIMISTIK DAN POSITIF..

DAPATKAN SEMULA DATA BERKENAAN KADAR KES KHALWAT,ANAK LUAR NIKAH, GEJALA REMPIT DAN SEGALA MACAM BENTUK JENAYAH ISLAM YANG BERLAKU DI DALAM MASYARAKAT ..SILA STRUKTUR DAN SUSUN SEMULA GERAK KERJA ANDA ….ITU SAHAJA NIAT KAMI…

SELEBIHNYA KAMI ANGGAP..BAGI TUGASAN KAMI ADALAH..

IA HANYA MEMBAWA KEMBALI POSISI ALLAH SEBAGAI TUHAN SEKALIAN ALAM..

DAN IA DISEMBAH OLEH SEKALIAN MAKHLUK…

SEGALA PUJI UNTUK ENGKAU…MAAFKAN KAMI DI ATAS KETERLANJURAN DAN KEBODOHAN KAMI..KESOMBONGAN KAMI..KEGOPOHAN KAMI..TERGESA-GESANYA KAMI..TERBURU-BURUNYA DALAM MENCARI KEBENARAN..

MOHON SEGALA KEAMPUNAN DARI KAMI BUAT ENGKAU ..

YA AZIM..YA RAHMAN..

AMPUNKAN KAMI RABBUL JALIL…

SEMOGA AMAL-AMAL INI LAYAK UNTUK DILETAKKAN SEBAGAI AMAL PARA AHLI-AHLI SYURGA…

ALLAHUAKBAR…..

TANPA ENGKAU SIAPALAH KAMI……...

KAMI MOHON SUPAYA DIROMBAK SEGALA AJK –AJK MASJID (BUKAN JKKK UMNO )..SILA PILIH PIHAK YANG PROFESIONAL DAN LAYAK,BERINTEGRITI..BERI INSENTIF KEPADA MANA-MANA MASJID YANG AKTIF DAN IMARAH DENGAN PROGRAM KEMASYARAKATAN…

SEDIKIT PENAMBAH BAIKKAN PROJEK MASJID TAQWA 2011..

PROJEK MASJID TAQWA 2011

BUKA DAN PERLUASKAN KELAS PENGAJIAN AGAMA DAN MOTIVASI UNTUK KANAK-KANAK, REMAJA,RETUA DI MASJID

BUAT PERPUSTAKAAN MINI DI SETIAP MASJID…CYBER CAFÉ N BOLEH DIJADIKAN PUSAT KONVENSYEN DSB..

PERBANYAKKAN PROGRAM KEMASYARAKATAN ANTARA AJK MASJID DAN MASYARAKAT SETEMPAT

ADAKAN MAJLIS PERKAHWINAN SECARA BERAMAI-RAMAI UNTUK MASYARAKAT BAGI MENJIMATKAN KOS DAN ATURCARA MAJLIS ..

UBAH DAN JADIKAN MAJLIS PERKAHWINAN ATAU WALIMAH SEBAGAI MAJLIS ILMU ATAU MAJLIS YANG JAUH LEBIH BERMANFAAT BERBANDING MAJLIS MAKAN DAN MENAMBAH PENYAKIT KENCING MANIS MAHUPUN MASIN..

BERI BANTUAN KEPADA PASANGAN-PASANGAN SEBAGAI SUMBANGAN UNTUK KELANSUNGAN FASA HIDUP YANG BARU..

SILA AGIHKAN DERMA DAN SUMBANGAN ORANG RAMAI DALAM BENTUK BANTUAN KEPADA SEKOLAH-SEKOLAH AGAMA,PUSAT ANAK YATIM

PEMBAIKAN INFRASTRUKTUR KEMUDAHAN ASAS DI KAWASAN SEKITAR,PROGRAM KITAR SEMULA SECARA BERKESAN DAN KOMPETITIF….

ADAKAN KEMPEN SOLAT JEMAAH DAN KEMPEN JANGAN DEDAH PUSAT DAN RAMBUT ANDA..

ADAKAN SERBUAN,PEMANTAUAN BERSAMA RUKUN TETANGGA BESERTA JABATAN AGAMA DALAM MENANGANI GEJALA BERSEKEDUDUKAN SECARA HARAM,OPERASI DADAH,ARAK ATAU SEGALA AKTIVITI YANG TIDAK SIHAT..

BUAT KEMPEN SECARA SANTAI DALAM BENTUK RISALAH,BAJU T-SHIRT,KARAOKE,CERAMAH AMAL,LARIAN,KONVOI ETC…..

JANGAN MEMANDU SECARA MENGKHINZIR BUTA…MEMBUAT BISING DAN JANGAN MEREMPIT….

PERIHAL GOLONGAN BERSYUKUR..

SESUNGGUHNYA GOLONGAN BERSYUKUR ITU SANGAT SEDIKIT..

APA ITU BERSYUKUR..

BAGI DEFINISI YANG MUDAH SAHAJA ..

MENGHARGAI NIKMAT YANG ADA PADA DIRI SENDIRI DAN MEMANFAATKAN IA UNTUK KEBAIKAN DAN KEMANFAATAN ORANG LAIN..

APA ITU NIKMAT-

KUASA,PENGARUH,JAWATAN,DARJAH KEBESARAN,HARTA,ILMU , POTENSI,KEMAMPUAN DAN KEBOLEHAN DIRI SENDIRI..

SEGALA PERKARA YANG MEMBAWA KEAMANAN,KEBAIKAN,KESELAMATAN,KEIKHLASAN,

GOLONGAN INI TIDAK MUDAH BERPUTUS ASA

TIDAK CEPAT BERPUAS HATI DENGAN PENCAPAIAN DAN KEJAYAAN YANG DIRAIH..

BAGI MEREKA ..KEJAYAAN ADALAH REDHA ALLAH SEMATA..BUKAN RM 1.5 BILLION DI DALAM SIMPANAN..

SEDAR DIRI AKAN KEMAMPUAN DAN BATAS YANG ADA PADA DIRI…MENINGKATKANNYA KE TAHAP YANG SEMAKIN BAIK DAN SEMAKIN BAIK.

TIADA ISTILAH BERPUTUS ASA,BERPATAH ARANG DAN BERPALING ARAH,SIKAP OPTIMISTIK DAN POSITIF YANG SANGAT MENDOMINASI DIRI MEREKA SENDIRI..

BERJALAN DENGAN PENUH KETEGUHAN,MARUAH ,HARGA DIRI YANG CUKUP TINGGI,

KELIHATAN SEPERTI ANGKUH TETAPI SANGAT MERENDAH DIRI

TIDAK GEMAR,BERMINAT DAN CENDERUNG UNTUK MENDAPATKAN BANTUAN SELAIN DARIPADA ALLAH TAALA SEMATA..

TENANG,SABAR,TEGUH,TETAP ,KONSISTEN DAN TABAH ,SERTA BERPENDIRIAN TINGGI DALAM MENGHADAPI SETIAP UJIAN DAN MALAPETAKA..

MEMILKI KAREKTER DAN PERSONALITI YANG SUKAR UNTUK DIDUGA DAN DIJANGKA..

MEREKA BENCIKAN PUJIAN DAN ADU-DOMBA,SANJUNGAN,KARPET MERAH,BALASAN MAHUPUN HADIAH..

DUIT HANYALAH ASBAB KEPERLUAN SEMATA BAGI MENJALANI KEHIDUPAN..

GAJI MEREKA ADALAH PAHALA DAN KEBAIKAN BUAT ORANG DI SEKELILING..BAGI MEREKA DIRI SENDIRI TIDAK BERNILAI APA-APA DI DUNIA INI….

SEGALA PENGHARGAAN DAN ANUGERAH ADALAH DARIPADA ALLAH TAALA AZZA WA JALLA..

SEKIAN UNTUK PERKONGSIAN..

SYUKRAN JAZILAN N JAZAKALLAH..

DENGAN IZIN ALLAH..

SEGALA PUJI BUAT ENGKAU…

Followers