Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Sabtu, 28 Julai 2012

CONFIDENTIAL FILE : 00


MEMBANTU PROGRAM  PENA MAYA. SALAH SEORANG ANAK MUDA YANG GIGIH. MUDAH-MUDAHAN JALANNYA  MENDAPAT KEMUDAHAN WALAUPUN PASTI KESUKARAN DAN MEHNAH YANG AKAN DATANG. PERANCANGAN ALLAH SENTIASA TIDAK NGAM DENGAN APA YANG DIKEHENDAKI OLEH  PEMIKIRAN DAN NALURI HATI KITA SENDIRI.  bersama menduplikasikan individu yang semacam ini. bukan pengikut taksub dan mereka-mereka yang bukan sewaktu dengannya. .
ANDA DI JEMPUT KE LINK INI..baikiminda.blogspot.com

MEMPROMOSI PELBAGAI LAGI KESATUAN ..SATU HAL MENARIK ..

SEMASA KAMI MENYERTAI SEBUAH GERAKAN DI SEMENANJUNG. PADA AWAL PENYERTAAN,GERAKAN INI SUDAH MULA BERLAKU PERSELISIHAN. MALANG KERANA PADA PERINGKAT INI,KAMI GAGAL MELIHAT PERSELISIHAN INI PADA SUDUT BERBEDA. TANGGAPAN KAMI IA PERSELISIHAN YANG BAKAL MEMBAWA KEPADA PERPECAHAN DALAMAN. .

KURANG MATANG DAN TERGESA-GESA. TIDAK BERFIKIR SECARA KONKSLUSIF.

DENGAN FAKTOR USIA YANG SANGAT KETARA MUDANYA,KAMI  CUBA MEMBAWA SATU USUL KEPADA RAKAN-RAKAN SEPERJUANGAN DI PERINGKAT PIMPINAN. DI SAAT RAKAN-RAKAN DI PERINGKAT PIMPINAN SUDAH MULA BERPECAH KEPADA DUA SAYAP. DAN MEREKA BUKAN UMPAMA PAS DAN UMNO. SEDIKIT MENCELAH,KESATUAN MELAYU UMNO DAN PAS BANYAK DISEBUT OLEH GOLONGAN VETERAN. GOLONGAN INI RATA-RATANYA MEREKA YANG PERNAH HIDUP DI ZAMAN PASCA KEMERDEKAAN. ZAMAN INI TERKENAL SEBAGAI ZAMAN KEEMASAN BAGI ORANG MELAYU. TETAPI KETIKA SAAT INI WALAU MELAYU KUAT NAMUN ISLAM SEAKAN LEMAH GARA-GARA PENGHAYATAN YANG KURANG DALAM KALANGAN  MASYARAKAT MELAYU KETIKA ITU.  WALAUPUN BEGITU  TIDAK BERMAKSUD PENGHAYATAN LEMAH ITU BERDASARKAN UNJURAN KES  SOSIAL KETERLALUAN MEMBIMBANGKAN SEBAGAIMANA ERA MILLENIUM SEKARANG . DALAM BEBERAPA DEKAD  BEBERAPA KEBELAKANGAN INI,WALAU BERLAKU PENINGKATAN KETARA TERHADAP PENGHAYATAN AGAMA SECARA MENYELURUH NAMUN AKIBAT  TIADANYA PLATFORM YANG DILIHAT SESUAI BAGI DIJADIKAN SANDARAN UNTUK AGAMA  INI BERNAUNG  MAKA HASILNYA TETAP JUGA SAMA . BERSATUNYA MELAYU TIDAK BERMAKNA ISLAM ITU BERSATU. ANDAIAN SEMATA-MATA NAMUN PADA KAMI SEANDAINYA IA DAPAT DIREALISASIKAN ,IA BUKANLAH MASALAH YANG SERIUS TETAPI MUDAH-MUDAHAN IA MENJADI SATU LANGKAH AWAL KE ARAH PEMERINGKATAN  KESATUAN YANG JAUH LEBIH MANTAP. TETAPI HIPOTESIS YANG PALING TEPAT ADALAH APABILA UMAT ISLAM BERSATU MAKA ORANG MELAYU PASTI BERSATU. DAN MANUSIA SELURUHNYA PASTI BERSATU. BERSATUNYA UMMAT ISLAM BEERTI KUASA PIMPINAN MESTI DIBENTUK DAN DIBINA. PASTINYA DIBERIKAN KEPADA MEREKA YANG LAYAK DAN SANGAT FAHAM  TENTANG ETIKA KEPIMPINAN  DAN SKOP ORDE PEMERINTAHAN. ASAS ETIKA KEPIMPINAN ISLAM BUKAN BERDASARKAN HIERARKI, SUSUN LAPIS ORGANISASI,PENGALAMAN DAN PENGETAHUAN  TETAPI BERDASARKAN GERAK NADI,NALURI,KEPERCAYAAN  DAN KETAATAN KEPADA PERINTAH ALLAH SECARA PENUH TEKAD DAN PENUH KESUNGGUHAN. KEMBALI KEPADA KISAH PERPECAHAN SAHABAT KAMI. PERPECAHAN  INI SEAKAN ALI DAN MUAWIYAH . SAHABAT YANG SANGAT TINGGI KEPERIBADIAN DAN TINGGI AKHLAKNYA. SANGAT KOMITED DI DALAM MEDAN DAKWAH ITU SENDIRI. NAMUN KEGAGALAN KAMI MELIHAT HAL PERSELISIHAN INI SECARA KONKLUSIF DAN MENYELURUH,AKHIRNYA KAMI MEMBUAT  TINDAKAN NAKAL SENDIRIAN, MENGANJURKAN MUZAKARAH BAGI MELETAKKAN KEDUA-DUANYA KEMBALI DI ATAS SATU LAPANGAN . DI POSISI SATU MEJA BULAT  BAGI BERSAMA MEMBUAT RUNDINGAN.

TIDAK MEMBUAT PERANCANGAN SECARA SIGNIFIKAN DAN REALISTIK.

AKIBAT BERTINDAK SENDIRIAN DAN MELAKUKAN AMALAN LUAR  TABI’E,MENYEBABKAN MUZAKARAH INI DILIHAT SEAKAN BERMAIN-MAIN DAN TIDAK SERIUS OLEH PIHAK PIMPINAN. DAN HAJAT KAMI UNTUK MELIHAT KEDUA-DUA PASUKAN INI KEMBALI  DISATUKAN TIDAK TERCAPAI.

NAMUN DEMIKIAN JIKA DIAMATI DENGAN PENUH KEIMANAN DAN TABAYYUN,(SALAH SATU PRINSIP DI DALAM MENCAPAI DARJAH TAQWA)AKHIRNYA PADA SAAT INI KAMI MULA MENGERTI ADA SEBAHAGIAN PERSELISIHAN ITU HANYA SEKADAR MASALAH PROSEDUR DAN SEBAHAGIANNYA MEMBAWA KEPADA MASLAHAH AKHLAK  DAN AKHIRNYA MERENTAP AKIDAH.

PERPECAHAN DI DALAM POLITIK MELIBATKAN MASALAH AKIDAH (KEYAKINAN , KEPERCAYAAN, PEGANGAN,PRINSIP ,SEMANGAT, TUJUAN DAN NILAI). NAMUN PERPECAHAN DI DALAM FIQH SEBAGAIMANA  BERPECAHNYA MAZHAB YANG 4,IA HANYA MELIBATKAN PANDANGAN,MASLAHAH ,METHODE, MAHUPUN MANHAJ. DAN DISEBABKAN HAL INI ORIENTASI  PERBEZAAN MAZHAB BERJAYA DITANGANI DENGAN ADANYA SISTEM PEMERINTAHAN ISLAM. BUKTINYA KETIKAMANA ZAMAN KHILAFAH RASULULLAH DAN ZAMAN KHILAFAH ISLAMIYAH LAINNYA. DENGAN ADANYA SISTEM ORDE ISLAM,UMMAT MAMPU MENANGANI PERBEZAAN MAZHAB SECARA TERURUS. NAMUN AKIBAT KETIADAAN PEMERINTAHAN ISLAM YANG LENGKAP DAN HOLISTIK,MENYEBABKAN BERBEZA KAEDAH SOLAT SAHAJA ,BOLEH DAN BERUPAYA MENCETUSKAN PERANG SAUDARA SEALIRAN. BUKAN PERANG DARAH TETAPI PERANG MULUT DAN PERANG TULISAN. DI SINILAH PENTINGNYA PERANAN PEMERINTAHAN ISLAM. IANYA SIMBOL KEPADA BERSATUNYA JIWA-JIWA MUSLIM. APABILA JIWA MUSLIM BERSATU,HAL KHILAFIAH TIDAK AKAN TIMBUL SAMA SEKALI. EVEN A SINGLE ONCE EITHER.

CADANGAN MEMASANG SASARAN UNTUK MENJADI CALON BEBAS JUGA DI ATAS SIKAP ,MELETAKKAN PLATFORM TANGGUNGJAWAB SUPAYA AMANAH DAPAT DIPIKUL SECARA BERKESAN. TIDAK SALAH KIRANYA KAMI MENGAMBIL PENDEKATAN YANG DIAMBIL OLEH SAIDINA ALI KARAMALLAH HU WAJHAH. BELIAU TERPAKSA MELANGKAH KE HADAPAN DALAM SAAT UMMAT HILANG ARAH DAN HILANG TUJUAN KEPIMPINAN. TIDAK ADA MODEL KEPIMPINAN YANG DILIHAT DAN BETUL-BETUL BERUPAYA MEMIMPIN UMMAT KE JALAN YANG LURUS. MASING-MASING MEMBAWA JALAN  BENGKOK-BENGKOK . MAKA SAIDINA  ALI TERPAKSA MELANGKAH JUGA KE HADAPAN . DENGAN MEMBAWA IMEJ ANAK SAUDARA BAGINDA NABI MUHAMMAD S.A.W DAN GOLONGAN AWAL MEMELUK ISLAM MAKA BELIAU  TERPAKSA MEMIKUL TUGAS INI UNTUK KEMBALI MENYELAMATKAN  UMMAT YANG SUDAH SERIUS   BERATAKKANNYA. DAN DIA TIDAK BERSIKAP MEMIHAK KERANA BELIAU SEDAR,PENGKHIANAT  SENTIASA BERADA DI BELAKANG SETIAP PUAK DAN KABILAH YANG BERTELAGAH. MAKA SEBAB ITULAH SARANAN BERSATU MESTI DIBUAT BERHATI-HATI. BUKAN SEWENANG-WENANG.  

MAKA BELIAU MEMILIH JALAN YANG ASING. JALAN DI LUAR PILHAN JIHAD YANG ADA.  

“DENGAN INI AKU MELANTIK DIRIKU MENJADI KHALIFAH. MEMIKUL  AMANAH UNTUK KEMBALI MENYATUKAN UMMAT MESKIPUN KALIAN TIDAK BERSAMA DENGANKU.”

Followers