Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Ahad, 5 Jun 2011

MENGALUKAN DR ASRI

KAMI MENGALU-ALUKAN KENYATAAN DR ASRI...

Mengalu-alukan Kenyataan Presiden Pas Tentang Negara Islam
Disiarkan pada Jun 04, 2011 dalam kategori Kenyataan & Penjelasan
MENGALU-ALUKAN KENYATAAN PRESIDEN PAS
TENTANG NEGARA ISLAM
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin



Selamat bermuktamar kepada PAS dan tahniah kepada yang diberikan amanah. PAS adalah tonggak politik negara. PAS adalah nafas umat Islam dalam berpolitik di negara ini.



Saya mengalu-alukan kenyataan YB Presiden PAS DS Abdul Hadi Awang semalam yang menyebut: “Apa yang penting adalah pelaksanaan. Kalau letak jenama saja tak laksana tak ada faedah. Kita mulakan dengan pelaksanaan negara berkebajikan, itu ada dalam Al-Quran, Dia tak sebut negara Islam, Dia sebut negara berkebajikan”.



Bagi saya ini adalah satu kemajuan yang memberangsangkan dalam PAS. Dalam masa yang sama bererti PAS terus bersama dengan gerakan Islam lain di dunia ini yang mula keluar dari rethoric negara Islam kepada realiti kenegaraan yang sebenar yang diperlukan oleh manusia. Ya, tiada dalam Islam istilah negara Islam atau daulah Islamiyyah atau islamic state seperti yang disangka oleh sesetengah pihak. Ia satu istilah yang muncul ketika kebangkitan umat Islam menghalau penjajah (decolonization).

Sebelum itu, kitab-kitab fekah Islam hanya menyebut Darul Islam atau wilayah Islam yang merujuk kepada wilayah yang dikuasai oleh umat Islam ketika itu. Apabila perkataan ‘daulah Islamiyyah’ atau Islamic state muncul, kemudian diikuti dengan kebangkitan Revolusi Syiah di Iran, maka perkataan daulah Islamiyyah atau Islamic state ini mula dipopular oleh para pejuang politik islami di seluruh dunia. Disebabkan istilah ini juga mereka berbalah bahkan menuduh pihak lain kurang islam disebabkan tidak bersama dalam perjuangan menegakkan daulah islamiyyah atau negara Islam itu. Walaupun kadang-kala pertentangan ada asasnya, namun sebahagiannya hanya disebabkan perbezaan istilah yang dipakai.

Cuma, sekian lama ramai gerakan Islam yang memperjuangkan istilah ini, mereka masih gagal menetapkan satu takrifan yang jelas dan realistik. Gambaran yang terlalu ideal tentang kenegaraan menjadikan ‘negara Islam’ itu bagaikan satu khayalan yang tidak berpijak di bumi nyata. Kita boleh lihat khayalan Hizbul Tahrir yang cuba berkembang di negara kita pada hari ini. Ia bolehlah dikatakan utopia state yang hanya wujud diminda, tidak mungkin pada realitinya.

Alhamdulillah, apabila gerakan Islam –sebahagian mereka- benar-benar terlibat sendiri secara langsung dengan politik kenegaraan, maka mereka mula sedar tentang realiti sebenar sesebuah pemerintahan. Kembali mereka merujuk kepada al-Quran dan hadis, juga amalan para khalifah Islam yang mendapat petunjuk (al-Khulafa al-Rasyidin), maka mereka akhir jelas mengapa perkataan ‘negara islam’ atau daulah islamiyyah itu tidak wujud atau tidak disebut.



Politik kenegaraan dan seninya sentiasa berubah mengikut keperluan suasana. Namun, prinsipnya kekal. Ini kerana Islam satu agama realistik. Perjuangan politik dalam Islam, bukanlah perjuangan menegakkan jenama negara, tetapi menegak tanggungjawab dan prinsip-prinsip keadilan yang dikehendaki oleh Allah dan rasulNya. Bukan penting pada jenama, tetapi pada isinya. Islam agama yang menjamin keadilan, keamanan, memelihara rakyat dari munkar dan menegakkan kebaikan, menyebarkan kebajikan dan seterusnya. Itulah negara yang dikehendaki oleh Islam. Soal mekanisme hukum –sama ada hudud atau tidak- dibincangkan setelah ditegakkan prinsip dan tanggungjawab utama, diwujudkan suasana yang kondusif yang memungkin keadilan dan keindahan hukum itu berfungsi. Bukan masanya lagi. Tangguhkan dahulu isu-isu makanisme, tumpukan kepada tanggungjawab dan prinsip utama kenegaraan.

Sekian lama istilah negara Islam memisahkan PAS atau menyukarkan parti itu bergerak lebih kehadapan, namun hari ini- dengan kenyataan YB Presiden akan memberikan nafas baru yang lebih luas dan fleksibel kepada PAS.

Cumanya, saya sedang meneliti apakah maksud ‘negara kebajikan’ yang hendak diwujudkan. Saya percaya Presiden PAS ada kerangka yang jelas. Ahli-ahli hendaklah difahamkan terlebih dahulu sebelum membicarakannya secara meluas. Ini kerana welfare state mempunyai pelbagai gambaran. Secara umum, dunia memahami welfare state adalah negara-negara yang memakai nordic model seperti Norway, Denmark, Sweden dan lain-lain. Mungkin PAS ada model yang tersendiri. Apapun saya merasakan PAS akan dapat melangkah dengan lebih jauh dengan kenyataan tersebut.

4 Jun 2011

PELAN INDUK DUNIA BARU

KE ARAH PENSTRUKTURAN BARU DUNIA..




ULAMA MUDA UMNO YANG MASIH LAGI TIDAK PANDAI BERBAHASA DALAM




PERBEZAAN MANHAJ..


KOMEN DAN ULASAN HISHAMUDIN RAIS..


KONSPIRASI YANG SEMAKIN KABUR..


KE ARAH PEMBENTUKAN NEGARA PALESTIN BARU..


MISI NWO 2012..

SALAM ..
PERIHAL BEBERAPA PERKARA BERKENAAN DENGAN HUJAH DAN PEMBENTANGAN YANG DIBENTANGKAN OLEH PIHAK GOLONGAN ULAMA MUDA UMNO, BENTAKAN MEREKA TERHADAP KELOMPOK HIZBIYYUN YANG SANGAT KERAS...
KETERLALUAN JIKA MENGGUNAKAN ALASAN UNTUK MENENTANG HUJAH YANG DIBENTANGKAN OLEH AS-SYAHID SAID QUTB..MENGAPA MENJADIKAN ALASAN SAID QUTB YANG MENEMPELAK ULAMA SEPERTI IMAM SYAFIE SEPERTI ULAMA HAID...
ADAKAH ANDA PASTI SAID QUTB MENGATAKAN DEMIKIAN SEMASA HAYAT HIDUPNYA TERHADAP IMAM SYAFIE...





JIKA MENGIKUT PERKIRAAN KAMI,PADA ZAMAN SAID QUTD,IAITU ZAMAN SEKULARISME YANG MENGGANAS,SEHINGGAKAN ULAMA DAN MASYARAKAT TERPISAH DALAM JURANG YANG SANGAT JAUH..NAMUN SANGAT MENYEDIHKAN APABILA ADA SEKELOMPOK ULAMA YANG MENJADIKAN DIRI MEREKA SEBAGAI PEMBERI FATWA UNTUK KEPENTINGAN PEMERINTAH PADA KETIKA ITU..KAMI TIADA NAMA SEBAGAI CONTOH..DAN TERDAPAT JUGA ULAMA YANG HANYA MENDIAMKAN DIRI APABILA MASYARAKAT SEMAKIN JAUH DENGAN ROH KEHIDUPAN SEORANG MUSLIM YANG BENAR..





MAKA PADA DAN KETIKA ITU,ATAS KESEDARAN DAN PROAKTIF AS-SYAHID SAID QUTB BERSAMA-SAMA DENGAN GERAKAN IKHWAN,MEREKA BERSAMA-SAMA MENGGEMBLENG TENAGA UNTUK MEMBANGUN SEMULA MASYARAKAT DENGAN MANHAJ YANG MEREKA BINA SENDIRI..





SEPERTI BIASA PEMERINTAH YANG BERJALUR CELCOM SEKURISME MERASA TERGUGAT DAN MULA MELANCARKAN GERAKAN UNTUK MELUMPUHKAN KEGIATAN KELOMPOK AS-SYAHID..SEHINGGALAH AS-SYAHID SAID QUTB DITANGKAP DI DALAM PENJARA DAN DI DALAM PENJARALAH ,BELIAU TELAH MENGARANG KITAB FI ZILAL LIL QURAN..DI BAWAH LEMBAYUNG AL-QURAN...KITAB YANG DIKARANG DI DALAM PENJARA..





SEBAB ITULAH JIKA ANDA MEMBACA KITAB INI,TEMPO BAHASA DAN OLAHANNYA SANGAT BERAT DAN SUKAR DITAFSIRKAN SEBAHAGIANNYA..ADAKALA AKIBAT TERLALU SUKAR DITAFSIRKAN MAKA TERDAPAT GOLONGAN YANG TELAH MENUDUH SAID QUTB TELAH MENYALAHI ILMU TAFSIR ITU SENDIRI..
HUJAH KAMI ADALAH UNTUK MENYOKONG USAHA AS-SYAHID SAID QUTB DAN MENEMPELAK KELOMPOK AGAMAWAN PRO PEMERINTAH...





KEPADA SAUDARA HISHAMUDIN RAIS,TAFSIRAN SAUDARA TENTANG POLITIK DAN KONSPIRASI MUNGKIN BERBEZA DENGAN LANSKAP PEMAHAMAN KAMI SENDIRI..
KAMI MENGERTI TENTANG KONSPIRASI ITU SEJAUH ZAMAN NABI ADAM ALAIHISSALAM BAHKAN SEHINGGALAH ZAMAN NABI MUHAMMAD S.A.W..




POLITIK HANYALAH CERITERA PERGERAKAN STRATEGIK SIKAP DAN BUDAYA MANUSIA YANG SENTIASA MENCARI PENGARUH,MENCIPTA PENGARUH DAN MEMBAWA PENGARUH ATAS TUJUAN DAN MATLAMAT-MATLAMAT PERIBADI...
DEMOGRAFI POLITIK INI MEMBENTUK SUASANA-SUASANA YANG PELBAGAI DALAM LATAR BELAKANG SOSIO KEHIDUPAN MANUSIA..





SUSUN ATUR PERJALANAN AKHIR ZAMAN YANG KIAN MENCEMASKAN SEBENARNYA..DETIK 2012..


IA MASIH DALAM KIRAAN..



MUNGKINKAH TERJADI HURU-HARA DUNIA BERMULA PENGHUJUNG 2011 SEHINGGALAH KEPADA BEBERAPA TAHUN BERIKUTNYA..



KAMI OPTIMISTIK..KELIHATAN SUASANA DI MALAYSIA,BUDAYA HIDUP MASYARAKAT SEMAKIN PROAKTIF DAN PRODUKTIF, NAMUN KEADAAN DI DUNIA LUAR,SEOLAH-OLAH DUNIA SEAKAN –AKAN SEMAKIN HAMPIR KIAMAT...
BEGITU JUGA DENGAN SENARIO DI GAZA YANG MANA SUATU GERAKAN YANG MENUNTUT KEMERDEKAAN PALESTIN BERDASARKAN SEMPADA 1967 MULA DIGERAKKAN..




DOA KAMI SEMOGA IA BERJALAN LANCAR..
JIKA SEMUANYA BERJALAN LANCAR MAKA KITA SEMUA AKAN MULA MEMASUKI DUNIA YANG AMAN TANPA PERANG SELAMA 6-7 TAHUN SEBELUM BERLAKU PENCABULAN DARI PUAK ROM DAN SEHINGGALAH BERLAKU PERANG DUNIA KETIGA YANG TIDAK LAGI MELIBATKAN PENGGUNAAN SENJATA BERAT IAITU ALATAN PERSENJATAAN MODEN
.PERANG MENGGUNAKAN KUDA DAN BATU...





KERANA PADA ZAMAN KEAMANAN BEBERAPA TAHUN SEBELUM ITU ,SATU DEKLARASI TELAH DIMUKTAMADKAN IAITU TIADA LAGI SENJATA DIKELUARKAN..SELURUH KONSULTAN SENJATA TELAH DIHARAMKAN..KONTRAKTOR PERANG TELAH DILARANG SAMA SEKALI UNTUK MENGELUARKAN SENJATA DALAM APA JUA BENTUK SEKALIPUN..SEGALA TEKNOLOGI SENJATA TELAH DIALIHKAN UNTUK PENGGUNAAN DAN FUNGSI –FUNGSI YANG BERSESUAIAN....
ADAKAH ANDA SEMUA MULA FAHAM BAGAIMANA MALAYSIALAH ANTARA TANDA KEBANGKITAN BARU DUNIA..




DUNIA EMAS..





JEPUN TELAH JATUH..MAKA PROSES PERGANTIAN MULA BERJALAN....
OLEH KERANA KAMU TIDAK BERSYUKUR MAKA KAMI GANTIKAN DENGAN UMMAT YANG LEBIH BAIK ,LEBIH BERIMAN KEPADA ALLAH DAN RASUL,LEBIH MEMARTABATKAN AL-QURAN SEBAGAI PANDUAN HIDUP,LEBIH HARMONI DAN LEBIH MESRA ALAM..
BERHUBUNG KEMENANGAN KELOMPOK PROFESIONAL DALAM MUKTAMAR PAS BARU-BARU...
JANGAN TERSILAP TAFSIRAN TENTANG KELOMPOK ULAMA DAN KELOMPOK PROFESIONAL..
SEPERTI KATA TOK GURU NIK AZIZ,ULAMA ITU PROFESIONAL DAN PROFSIONAL ITU JUGA ULAMA..



KAMI MENETAPKAN SATU LAGI KETETAPAN BARU..MEMOHON SUPAYA MANA-MANA MAAHAD TAHFIZ YANG HANYA SEKADAR MENJADIKAN AL-QURAN SEBAGAI BAHAN HAFALAN ,MOHON SUPAYA MEREKA INI DIGABUNGKAN DENGAN MAAHAD TAHFIZ ALIRAN AKADEMIK DAN SAINS..


KEHENDAK PASARAN KOMUNITI SEMASA MEMERLUKAN ULAMA FLEKSIBEL YANG MEMILIKI KEPAKARAN DALAM PELBAGAI JENIB CABANG..



BUKAN LAGI CABANG FIKH DAN HADITH TETAPI
PEMIKIR-PEMIKIR ALIRAN SAINS DAN TEKNOLOGI ...


UNTUK MELANGKAH KE ARAH WAWASAN PADA MASA DEPAN,KAMI MEMOHON JAWATAN MUFTI BUKAN DARI KALANGAN PELAJAR JURUSAN AGAMA NAMUN DARIPADA KELOMPOK PROFESIONAL YANG MEMILIKI KEPAKARAN YANG PELBAGAI....



PEMIKIR YANG TERBUKA NAMUN MASIH MENCERMATI DISIPLIN-DISIPLIN KEILMUWAN YANG TINGGI TERHADAP ILMU-ILMU TAFSIR,ILMU FIKH,ILMU HADITH...




SEKIAN SAHAJA...
SALAM DAN JAZAKALLAH..

Followers