Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Khamis, 6 Ogos 2009

wabak, penyakit , H1N1 dan panduannya dalam islam
Disini ada 9 perkara berkenaan dengan pandangan Islam terhadap penyakit berjangkit dan wabak ini seperti berikut :

1. Berlakunya jangkitan (infection) penyakit adalah diakui oleh Nabi SAW. Nabi SAW bersabda :فر من المجزوم كما تفر من الأسد

“Larilah dari orang yang berpenyakit kusta seperti kamu lari dari singa.” (Hr Bukhari)Ini adalah suruhan Nabi SAW kepada umatnya berhati-hati ketika bermuamalat dengan pesakit yang membawa penyakit yang boleh berjangkit.

2. Penularan dan merebaknya penyakit memerlukan kepada syarat-syarat yang ketat. Oleh itu Nabi SAW menafikan penularan ini :لاَ عَدْوَى

“Tidak ada jangkitan penyakit tanpa sebab.” (Hr Bukhari)Setiap penyakit yang berjangkit ada cara-cara tertentu, ada yang berjangkit melalui makan dan minum, ada yang melalui darah dengan suntikan, ada yang melalui hubungan jenis dan sebagainya.

Hadis menafikan jangkitan penyakit tanpa sebab dan dengan cara jangkitan yang sebenarnya.

3. Dalam keadaan yang diperlukan orang yang sihat boleh bersama pesakit dengan berserah pada Allah SWT. Jabir bin Abdullah RA telah meriwayatkan :أن رسول الله صلى الله عليه وسلم أخذ بيد مجذوم فأدخلها معه في القصعة ثم قال : كل بسم الله ثقة بالله وتوكلا عليه

” Sesungguhnya Rasulullah SAW mengambil tangan pesakit kusta (leprosy), lalu mengajaknya makan bersama dalam satu bekas. Nabi SAW bersabda : “Makanlah dengan nama Allah, berpegang teguh kepada Allah dan berserah padaNya.” (HR Tirmizi)Oleh itu sesiapa yang bertanggung jawab untuk bersama pesakit yang berjangkit ini seperti pegawai dan petugas perubatan hendaklah yakin dengan Allah dan meminta perlindungan kepadaNya.

4. Pengasingan pesakit berjangkit dari orang-orang yang sihat (isolation).

Nabi saw bersabda :


لا يوردن ممرض على مصح

“Pesakit yang berjangkit tidak boleh mendatangi orang yang sihat.” (HR Bukhari)Nabi saw bersabda:كلم المجزوم وبينك وبينه قيد رمح أو رمحين

“Bergaullah bersama pesakit kusta dengan jarak selembing atau dua lembing.” (HR Abu Nu’aim)Hadith-hadith ini menunjukkan bahawa perlunya pengasingan diantara orang yang sihat dengan pesakit yang berjangkit ini. Ini untuk mengelakkan jangkitan penyakit dan penularannya ke dalam masyarakat.

Mazhab Maliki, Syafie dan Hambali menegah pesakit kusta dari bersama orang yang sihat.

5. Kuarantin (quarantine) dalam Islam.

Kuarantin adalah menghadkan pergerakan orang-orang yang sihat yang pernah bersama dengan pesakit yang berjangkit pada satu tempat dalam masa penyakit itu boleh berjangkit.

Tujuan utamanya adalah supaya dapat mengelakkan dari penyakit berjangkit itu menular ke dalam masyarakat yang sihat.

Walaupun mereka ini dilihat sihat tetapi ada kemungkinan penyakit sudah berjangkit kepada mereka dan gejala penyakit itu belum timbul kerana masih lagi diperingkat permulaan.

Nabi saw bersabda :الطاعون أية الرجز ابتلى الله عز وجل به أناسا من عباده فإذا سمعتم به فلا تدخلوا عليه وإذا وقع بأرض وأنتم بها فلا تفروا منه

“Taun (plague) adalah tanda kemurkaan Allah yang mana Allah menguji hamba-hambaNya. Apabila kamu mengetahui adanya penyakit itu di sebuah tempat janganlah kamu masuk ke tempat itu. Apabila kamu berada di tempat yang ada penyakit taun (atau penyakit berjangkit lain) janganlah kamu lari keluar darinya.” (HR Muslim)6. Syahid kepada orang yang mati kerana penyakit wabak (epidemics).

Aisyah ra bertanya berkata :سألت رسول الله صلى الله عليه وسلم عن الطاعون فأخبرني أنه عذاب يبعثه الله على من يشاء وأن الله جعله رحمة للمؤمنين ليس من أحد يقع الطاعون فيمكث في بلده صابرا محتسبا يعلم أنه لا يصيبه إلا ما كتب الله له إلا كان له مثل أجر الشهيد

“Aku bertanya Rasulullah saw tentang wabak taun. Baginda menjawab itu adalah azab yang Allah turunkan kepada sesiapa yang Allah kehendaki. Allah akan jadikan penyakit itu sebagai rahmat kepada orang-orang beriman. Tidak ada sesiapa yang terkena taun dan duduk tetap di negerinya dalam keadaan sabar, mengharapkan ganjaran Allah dan yakin ia adalah hanya ketetapan ilahi melainkan Allah akan memberinya pahala syahid.” (HR Bukhari)7. Islam menggalakkan umatnya berusaha mengelakkan dari penyakit. Antara usahanya adalah tidak masuk ke tempat yang ada penyakit berjangkit atau wabak.

Ini jelas apa yang berlaku kepada Saidina Umar ketika beliau hendak masuk ke dalam Syam. Apabila beliau mengetahui di syam berlakunya wabak taun, dia berpatah balik dan tidak jadi masuk ke syam. Lalu Abu Ubaidah al-Jarrah berkata :أفرارا من قدر الله؟

“Adakah engkau cuba lari dari ketentuan Allah?”

Umar menjawab :

لو غيرك قالها يا أبا عبيدة نعم نفر من قدر الله إلى قدر الله

“Alangkah baik sekiranya kata-kata ini diucapkan oleh orang lain. Ya, kami lari dari ketentuan Allah kepada ketentuan Allah.” (HR Bukhari)8. Doa Qunut Nazilah kerana wabak.

Mazhab Syafie dan Hanafi berpendapat sunat qunut nazilah dalam solat untuk menghindarkan taun dan penyakit wabak yang lain. Mazhab Maliki mengatakan sunat solat bukannya doa qunut.

Mazhab Hambali menyatakan bahawa tidak disyariatkan qunut untuk menghindarkan wabak kerana berlaku wabak taun pada zaman Saidina Umar dan beliau tidak qunut dan tidak menyuruh orang lain qunut.

9. Sengaja memindahkan penyakit berjangkit kepada orang lain.

Menyebabkan kemudaratan kepada orang lain adalah perkara yang dilarang. Nabi saw bersabda:لا ضَرَرَ وَلا ضِرَارَ

“Janganlah menyebabkan kemudaratan kepada diri sendiri dan orang lain.” (Hr Ibnu Majah)Persidangan Islam yang diadakan di Dubai pada tahun 1415 hijrah telah menyatakan bahwa sengaja memindahkan penyakit yang berjangkit seperti AIDS kepada orang lain adalah dosa besar dan berhak untuk mendapat hukuman yang berat.

Perbuatan ini dianggap pembunuhan dengan senghaja yang mewajibkan qisas jika membawa kematian mangsa.

Rujukan: Mausuah Feqhiah Tibbiah oleh Dr Ahmad Kan’an, Fathul Bari oleh Imam Ibnu Hajar dan Jawahir Lukluiyyah oleh ad-Dimyati.H1N1 bala Allah yang dijenamakan ?
“Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia : Timbulnya yang demikian kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan supaya mereka kembali insaf dan bertaubat”. Ar-Rum : 41“Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cobaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada besertanya, bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah)”. - Al-baqarah : 214JALAN –JALAN SYAITAN
JALAN –JALAN SYAITAN
Syaitan telah mengubah fitrah manusia berdasarkan firman Alllah dalam surah al-Hijr. Ayat 39. Dalam surah Yassin,
“Wahai Anak Adam,.janganlah kamu mengikut jejak langlah syaitan kerana sesungguhnya mereka adalah musuh yang nyata bagi kamu.Tegahan Allah yang sangat jelas dalam surah Yassin. Yang nyata syaitan sendiri mempunyai jejak,langkah,cara serta perangkap atau jalan untuk membolehkan manusia tergelincir daripada hidayah serta cahaya Allah iaitu Islam.Diisitilahkan bahawa jalan adalah perkara yang membawa kepada kesesatan, keburukan, kekejian, kehinaaan, serta apa jua yang berkait dengannya. Oleh itu perkara yang membawa kepada kesesatan atau mungkar adalah segala sifat seperti jahil,prasangka ,smbong,keras hati dan lain-lain. Contoh seseorang yang ingin "bercouple islamik ", sangkaannya, dia merasakan dia boleh menjaga dirinya daripada bisikan syaitan, maka dia mengelakkan untuk bertemu secara berdua-duaan, bercakap perkara yang membina iman, mendengar perkataan yang baik-baik , bercakap dengan menundukkan pandangan,tawadduk serta rendah hati ketika bertemu. Subhanallah,begitu indahnya couple islamik.Sungguh mengarut,sesat,bida’ah dan tahyul . Bagiamana tanpa suatu ikatan yang tidak sah serta di sisi keluarga,masyarakat , Negara serta lebih-lebih di sisi Allah.Tiba-tiba ada manusia yang tidak berotak mengatakan dia boleh mengwal nafsu dan bisikan syaitan yang tidak tahu dari mana datangnya. Di dalam melakukan perkara yang di larang oleh agama, yang mana di dalamnya kedapatan bisikan syaitan dan gelora nafsu yang tidak berpandu, maka bagaimana dia boleh menjaga dirinya daripada terjerumus ke lembah maksiat.Tidak ada yang ketiga melainkan syaitan apabila seorang laki-laki dan wanita-wanita bertemu,melainkan syaitan berada di antaranya . Berikut suatu contoh mudah berkenaan manusia yag bertindak mengikut sangkaan . Di dalam kes bercouple ,kita boleh melihat sikap manusia yang tidak mahu bertanya,hanya mengikut persangkaan semata. Firman Allah dalam surah Al-Hujrat“Wahai oarng beriman!,jauhailah dari prasangka.Sesungguhnya sebahagian daripada prasangka adalah dosa”.(hingga akhir ayat)di dalam buku bahtera menyelamat yang dikarang oleh Ust. Fathi Yakan terdapat 7 laluan syaitan antaranya adalah bersangka buruk muslim atau manusia yang lain. Bagaiman seorang manusia boleh berprasangka terhadap manusia yang lain . Ianya berlaku apabila datangnya perbezaan,pertandingan,perlawanan,perpecahan dan sebagainya. Datangnya ansir-anasir baru berlainan dengan apa yang kita ucapkan,bawakan akan mencetuskan prasangka. Contoh apabila ada jiran yang membeli kereta baru,maka prasangka baik akana mengatakan ,”jiran kita dapat rezeki lebih,Alhamdulillah. Tetapi bagi prasangka buruk ,kita akan mengatakn “ni mesti kereta curi. Dasar jiran tak tahu malu”. Beza bukan. Kembali kepada firman Allah dalam surah al-Hujrat.sebab itul;ah Allah mengatakan sebahagian prasangka adalah buruk.Di dalam artikel ini hanya membahaskan bagaimana syaitan berperanan di dalam setiap kejahatan,keburukan,fitnah yang ditimbulkan oleh manusia baik mukmin, muslim, munafiq, kafirin dan sebagainya. Apabila kita berprasangka kepada seseorang tanpa diketaui alasan dan sesab-sebab yang tertentu maka kita dengan mudah membuat kesimpulan .Dari situlah akan terjadi kutukan ,hinaan,kejian dan sebagainya.


Tanpa asa dalil, hujah, bukti yang konkrit ,seseorang ataupun sesuatu pihak yang hanya melakukan sesuatu tanpa memberitahu ,meminta izin,mendapatkan kebenaran daripada seseorang, akan mencetuskan prasangka atau persoalan-persoalan baru. Maka di situlah syaitan akan mengapi-apikan kita supaya menambahkan lagi perasa kutukan,kejian, cacian dan fitnah kepada lawan. Dan akhirnya kita terperangkap dengan kejian dan fitnah yagn tidak berkesudahan.Prasangka syaitan sangat bijak, licik dan berkesan. Mereka akan memastikan manusia ini tersesat di dalam perangkap kesesatan ,jahiliyyah,perpecahan ,permusuhan,dan fitnah selama-lamanya. Mereka bekerja siang malam bagi memastikan tujuan mereka tercapai. Justeru itulah kita sebagai manusia seharusnya sedar bagaimana syaitan dapat berperanan di dalam diri kita sendiri. Perbezaan pendapat tanpa asas tujuan yang jelas sebagai contoh akan dijadikan medan oleh syaitan untuk memastikan masing-masing akan mempertikaikan hujah lawn masing-masing.Dengan cara penuh ego, sombong, bongkak, takbur dan dengan penuh rasa bangga. Masing-masing akan mempertikaikan hujah sehingga keadaan bertambah panas. Kesudahannnya ,tiada yang menang dan yang kalah .Masing –masing akan pulang dengan merasakan merekalah yang menang. Tidak. Yang pasti adalah syaitan yang memenangi setiap perasaan ego,sombong,takbur dan bermegah dengan kehebatan sendiri. Situasi ini berlaku di dalam setiap pekerjaan.Syaitan akan melakukan gerak kerja mengikut tahapan yang bersesuian dengan mad’unya. Jika mad’unya pendakwah maka dia tidak akan menjerat pendakwaah dengan harta atau wang tetapi dengan SIKAP. Sombong , takbur, ego, bermegah denga kelebihan yang ada. Ianya merupakan sikap yang sangat buruk yang ada pada sifat manusia.Sebagai contoh yang boleh diambil dan dilihat apabila berlaku pertembungan dengan pendakwah-pendakwah lain, masing-masing akan melancarkan perang sesama mereka.Menghantar perisik ke program lain,menimbulkan fitnah,menimbulkan cerita yang tidak pernah wujud dan akhirnya masing-masing akan kembali mempertikaikan sikap masing-masing . sekali lagi persoalan ditanya, siapa yang menang? . Ini hanyalah sebuah contoh realiti dan perkara yang sama juga berlaku dalam masalah politik, rumahtangga, keluarga, masyarakat dan sebagainya kerana penyakit dan virus jalan-jalan syaitan.Untuk pennyelasaian,kita kembali kepada asas yang sebenar iaitu Ummat. Ummat berdiri di atas kalimah syahadah. Titik kesatuan yang paling kuat adalah syahadatain. Tida yang lain. Sikap adalah buah iman. Kebanyakan buku yang ditulis oleh ulama’ membahaskan perkara yang sama.Bila kita berhujah tentang sikap, seolah-olah kita mempertikaikan iman yang dipegang oleh iman yang dipegang oleh setiap individu atau pihak tersebut. Buah iman yang dimaksudkan dalah ikhlas, jujur, bertaggungjawab, rendah diri, berlapang dada dan bersangka baik. Itu sahaja. Segala perkara negatif yag timbul melalui sikap membuktikan iman seseorang itu sangat bermasalah bahkan boleh jadi bermasalah.Berbalik kepada penyelesaian masalah ini ialah jangan kita belajar untuk mempertikaikan sikap seseorang kerana sikap manusia senstiasa berbeza. Lapangan perbezaan tidak perlu disentuh. Apa yg perlu adalah melihat kepada titik kesatuan kita. syahadah kita. Tuhan kita. Rasul kita. Al-Quran kita.insya’allah kita akan melilhat peluang,kebaikan,manfaat ,Keberkatan serta Keredhaan Allah yang terbentang luas.mudah-mudahan.
Akhir kata kembalilah kepada kasih - sayang sesama islam dengan pohon iman, melihat seseorang melalui imannya bulan labelnya. Moga tuhan memberi kita hidayah kali kedua!

Rindu


Rindu itu adalah
Anugerah dari Allah
Insan yang berhati Nurani
Punyai rasa rindu

Rindu itu adalah
Anugerah dari Allah
Insan yang berhati Nurani
Punyai rasa rindu

Rindu pada kedamaian
Rindu pada ketenangan
Rindukan kesejahteraan
Dan juga kebahagiaan

Orang-orang bertaqwa
Rindu akan kebenaran
Kejujuran dan Keikhlasan
Keredhaan Tuhannya

Orang mukmin merindukan
Anak-anak yang soleh
Isteri-isteri yang solehah
Keluarga bahagia

Rindu itu adalah
Anugerah dari Allah
Insan yang berhati Nurani
Punyai rasa rindu

Rindu pada kedamaian
Rindu pada ketenangan
Rindukan kesejahteraan
Dan juga kebahagiaan

Para pencinta kebenaran
Rindukan suasana
Masyarakat yang terjalin
Aman dan sejahtera

Merindukan tertegaknya
Kalimah Allah di muka bumi
Dan dalam merindukan
Keampunan TuhanNya

Rindu itu adalah
Anugerah dari Allah
Insan yang berhati Nurani
Punyai rasa rindu

Dan seluruh umat itu
Merindukan cahaya
Yang menyinari kehidupan

Rindu kepada Tuhan

Rindu kepada Tuhan

Rindu kepada Tuhan

Sisipan jiwa
Langit Yang Tidak Jemu Memayungi Kita

"segala puji dan puja hanya untukMU ya ALLAH"

Sisipan jiwa

Langit indah jika diperhati
Begitu lah indahnya manusia jika diamati

Berarak awan mencari kesejukan
Berjalan manusia mencari ketenangan

Bersinar bintang kerana letusan memusnah diri
Berjaya manusia kerana percayakan diri

Langit indah jika kita hayati
Semuanya indah mengikut persepsi

Mungkin cerah, mungkin juga mendung
Begitulah manusia yang sangat beruntung

Tapi itulah indahnya Ciptaan ALLAH
yang Maha Pencipta Yang Maha Agung


Cincin_suasa86"mencari ketenangan hakiki"

Followers