Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Sabtu, 7 Ogos 2010

KALIMAH YANG 'BERAT'

KENAPA KALIMAH ALLAH DIKATAKAN ‘BERAT’ ??

Hai orang yang berselimut (Muhammad), bangunlah (untuk sembahyang) di malam hari, kecuali sedikit (daripadanya), (yaitu) seperduanya atau kurangilah dari seperdua itu sedikit, atau lebih dari seperdua itu. Dan bacalah Al Qur'an itu dengan perlahan-lahan. Sesungguhnya Kami akan menurunkan kepadamu perkataan yang BERAT.

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM 1 MALAYSIA. 1 UMMAT. Selamat sejahtera semua pengunjung. Semoga sihat SELURUHNYA.

Mungkin ada di antara kita yang kepanaran kerana seringkali diperlekehkan apabila hujah kita berkenaan ayat Quran diperlekehkan dan diperkotak-katikkan. Terdapat tanggapan yang mengatakan untuk memahami ayat quran,kita MESTI DAN WAJIB UNTUK MEMPELAJARI DAN MENDALAMI BAHASA ARAB,ILMU TAJWID,ILMU BALAGHAH,ILMU TARANNUM,ILMU NAHU dan sebagainya ilmu yang berkaitan.

Adakah benar tanggapan ini ? PADA SATU SISI IANYA BETUL. TETAPI Pada kami ianya sangat bertentangan dengan PRINSIP ASAS AL-QURAN IAITU IA ADALAH RUJUKAN ATAU PEGANGAN SEPANJANG ZAMAN. BAGAIMANA MUNGKIN SESEORANG YANG TIADA LATAR BELAKANG BERKENAAN ILMU YANG BERKAITAN, DIIANGGAP TIADA KREDIBLITI UNTUK MEMPERJELASKAN AYAT-AYAT QURAN. PADA PERSPEKTIF ILMU MEMANG MUSTAHIL JIKA TUKANG BESI MEMBUAT KARIPAP DAN MENJAHIT KASUT. BEGITU JUGA SEORANG GURU DIARAHKAN UNTUK MELAKAR DAN MEREKA BENTUK KERETA PROTON EMAS DAN PRODUA ALZA. MEMANG MUSTAHIL pak cik ROSLI YER.
TETAPI HIDAYAH MEMBATALKAN HUJAH TERSEBUT. Jika kita semua teliti dan amati perjalanan para-para imam dan wali ALLAH,MEREKA INI TIADA KREDIBLITI dan KEPAKARAN DALAM ILMU BERKENAAN SEBELUM MEREKA INI DIANGKAT SEBAGAI IMAM DALAM MASYARAKAT.Namun kehebatan mereka dalam MEMAHAMI DAN MERASAI AYAT QURAN CUKUP UNTUK MEMBUATKAN ANAK MATA KITA SEMUA TERKELUAR TATKALA MENDENGAR MEREKA INI BERHUJAH.

Secara mudahnya ,BERDASARKAN AYAT DAN PERINTAH ALLAH DI DALAM AL- QURAN ,”KENAPA KITA TIDAK MENGGUNAKAN AKAL,MENTADDABUR QURAN INI DAN MENGHAYATI AL-QURAN”, BUKANLAH BERKAITAN DENGAN HURUF DAN MAKHRAJ SESUATU AYAT TERSEBUT. BEERTI ‘ BERAT’ ITU BUKANLAH PADA KONTEKS KITA PERLU BERHATI-HATI MENTAFSIRKAN AYAT ITU, TETAPI SESUAIKAN DENGAN KONTEKS DAN KEADAAN SEMASA. SAYA ULANGI BERHATI-HATI ADALAH PADA KESESUAIAN AYAT DALAM MENETAPKAN SESUATU KES DENGAN KEADAAN DAN INTIPATINYA.

Kami memberikan contoh yang mudah bagaimana BERATNYA KALIMAH ALLAH INI. Dan sebenarnya kes ini sedang hangat diperbincangkan sekarang. ISI PERPADUAN PAS –UMNO. PADA KAMI KEDUANYA-KEDUANYA SEPERTI KUCING DAN TIKUS. SI TIKUS AKAN BERBAHASA TIKUS UNTUK MENGAJAK SI KUCING BERDAMAI DAN SI KUCING PULA BERBAHASA KUCING UNTUK MENERIMA AJAKAN TERSEBUT. AKIBAT TERSALAH ISYARAT DAN FREKUENSI ,DITAMBAH DENGAN PEMANCAR ISYARAT PULA DIPANAH PETIR MAKA AKIBATNYA BERGADUHLAH KEDUA-DUA BINATANG INI BEREBUTKAN SEBATANG LOLIPOP DISEBABKAN TERSALAH MENGHANTAR DAN MENERIMA ISYARAT. SEMACAM BUDAK TADIKA YANG BERGADUH MENUNTUT DADIH DARI MAK CIK KANTIN.

SEDANGKAN DALAM AYAT KE-10,SURAH AL-HUJRAT ,SANGAT JELAS MAKSUD DAN PERKATAAN INI,Dan jika ada dua golongan dari orang-orang mukmin berperang maka damaikanlah antara keduanya. Jika salah satu dari kedua golongan itu berbuat aniaya terhadap golongan yang lain maka perangilah golongan yang berbuat aniaya itu sehingga golongan itu kembali kepada perintah Allah; jika golongan itu telah kembali (kepada perintah Allah), maka damaikanlah antara keduanya dengan adil dan berlaku adillah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil.

KAMI TIDAK MENOLAK UMNO MERUPAKAN PROKSI KEZALIMAN UTAMA DI MALAYSIA TETAPI HAK MEREKA UNTUK DIAJAR, DINASIHAT,DITEGUR,DISAMPAIKAN DAN DITERANGKAN DENGAN HIKMAH SEGALA BERKAITAN ISLAM, KRISIS, PUNCA KEPADA PERMASALAHAN ADALAH WAJIB UNTUK DIPENUHI. FASIK DAN KAFIR BUAT MEREKA YANG MENGKAFIRKAN SAUDARA MEREKA YANG MENGUCAPKAN SYAHADAH. SILA BERSYAHADAH SEMULA WAHAI ULAMA’ –ULAMA’ PAS TIDAK KIRA TOK GURU ATAU SESIAPA JUA..

MUNGKIN DI SINI KITA SEMUA NAMPAK BETAPA BERATNYA UNTUK MEMAHAMI AYAT DAN ISI KANDUNGAN SESUATU AYAT. APATAH LAGI UNTUK MELAKSANAKANNYA. LEBIH JAUH DAN PERIT NYA BAGI MEMIKUL BERATNYA KALIMAH ALLAH INI. SUDAH NAMPAK BUKAN KEPADA PENGUNJUNG SEKALIAN.

Di sini juga kami ingin berkomentar MENGAPA TIADA DISEBUT “WAHAI MUSLIM” DI DALAM QURAN. KAMI AKAN MEMPERJELAS SEDIKIT BERDASARKAN KAPASITI SEBAGAIMANA KAMI FAHAMI. Ayat ini bertindak langsung dengan PERSAKSIAN ROH MANUSIA DI ALAM ROH TERDAHULU. “ENGKAULAH TUHAN KAMI”.

ALLAH MEMANDANG ROH MANUSIA. PADANYA,SEMUA MANUSIA TELAH BERSERAH DIRINYA. MAKA TIADA SEBAB UNTUK DIA MENAFIKAN REZEKI DAN RAHMAT UNTK MEREKA. TETAPI HIDAYAH DAN IMAN ITU PERKARA YANG BERKECUALI. ILMU TIDAK TERMASUK. DAN DI SINI JUGA DISAMPAIKAN ALASAN MENGAPA PARA PENENTANG ALLAH JUGA MENGGUNAKAN ILMU YANG DATANG DARI ALLAH. PELIK BUKAN. PADA KAMI TIADA MUSTAHIL JIKA ALLAH YANG BERKEHENDAK DEMIKIAN…

ISTILAH MUSLIM,KAFIR,MUKMIN,FASIK DAN GOLONGAN YANG LAIN ,SEBAGAIMANA TELAH DISEBUTKAN DI DALAM AL-QURAN,PERLU DITASFSIRKAN SEMULA. SAYA AKAN BERIKAN BEBERAPA KUIZ MUDAH UNTUK PARA PENGUNJUNG SEMUA MENEKA JAWAPAN DENGAN TEPAT.

SOALAN KAMI,SILA TEKA SIAPAKAH MUSLIM, KAFIR,MUNAFIK DAN MUKMIN PADA SITUASI DI BAWAH. HANYA BERDASARKAN SITUASI YANG DIBERIKAN SAHAJA. SILA ABAIKAN FAKTOR-FAKTOR SEKELILING JIKA ADA.

SOALAN 1.

Ah meng membantu kawannya yang sedang ditimpa kesudahan. Dia sentiasa membimbing adik-adiknya dalam menyiapkan kerja sekolah. Pada malam hari,dia akan menolong ayahnya untuk berjual di pekan sehari. Segala urusan jual belinya dibuat dengan sangat teliti dan cermat. Penuh dengan amanah dan kejujuran.

SOALAN 2.

Roslan merupkan ketua kampong panda. Dia merupakan seorang ketua yang mementingkan dirinya sendiri. Isteri seringkali ditinggalkan keseorangan pada malam hari kerana sibuk dengan disko dan kedai judi. Dadah ,arak,gaduh adalah mainan utama hidupnya. Quran dipijak-pijaknya dan nabi Muhammad S.A.W pula dimaki.

SOALAN 3

Haji Mat adalah lelaki yang soleh dari segi pakaiannya. Tetapi akhlaknya dari segi percakapan sangat menakutkan. Kata-kata kesat sentiasa keluar dari mulutnya. Ibarat tasbih dan tahmid yang bergema setiap hari di masjid. Begitulah lazimnya perkataan kesat dengan akhlak Haji Mat.

SOALAN 4

Saiful adalah seorang pemuda yang peramah. Solat dan Qurannya dijaga dengan rapi. Akhlaknya dengan wanita yang tiada kaitan dengannya sangat dipelihara. Dia tiada sanggup memandang wanita yang tiada kaitan dengannya. Kedua ibu bapanya sangat menghargai anak mereka yang sangat soleh ini. Kawan-kawannya sentiasa mendengar nasihat daripada Saiful sentiasa. Saiful tidak pernah mengeluh dalam membantu kawannya. Dan kawannya tiada terlintas di hati untuk mengkhianti kebaikan si Saiful kerana sikap dan peribadinya yang sangat mengagumkan.

Bolehkah para pengunjung membantu kami mencari jawapannya. Just use you COMMEN SENSE. DERIA KEBIASAAN. ATAU BOLEH JUGA DISEBUT COMMON GROUND. TITIK KESERATAAN. FITRAH.

“Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama (Allah); (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui,”

Landasan agama kita adalah FITRAH. BUKAN FIKRAH. MENYATUKAN FIKRAH. SATU FIKRAH ADALAH MOTO SESAT YANG MENYESATKAN. PEMIKIRAN MANUSIA TIDAK AKAN SAMA. IA TETAP BERBEZA. DISEBABKAN ITULAH WUJUDNYA PELBAGAI CABANG KERJAYA DAN JUGA SISTEM SOSIAL MASYARAKAT HARI INI. FIKRAH ADALAH ALIRAN PEMIKIRAN. IDEALISME. BERBEZA PENDAPAT ITU NORMAL. BERBEZA MAZHAB TIDAK AKAN MEMBAWA ANDA KE NERAKA INSYA’ALLAH. “ BERLAPANG DADALAH DI DALAM HAL YANG KALIAN BERBEZA TETAPI BERPEGANG TEGUHLAH DENGAN APA YANG KALIAN SEPAKATI”. KATA-KATA ALMARHUM IMAM AS-SYAHID HASSAN AL -BANNA.

Berbalik kepada soalan di atas. Kami yakin dan percaya anda semua boleh menerima JAWAPAN DARI KAMI.

SOALAN 1.-AH MENG ADALAH MUSLIM.

SOALAN 2.-ROSLAN ADALAH KAFIR

SOALAN 3.-HAJI MAT ADALAH MUNAFIK

SOALAN 4.- SAIFUL ADALAH MUKMIN.

Boleh anda menerima jawapan dari kami. JIKA KITA MENGGUNAKAN FITRAH MAKA KITA SEMUA SEPENDAPAT DENGAN JAWAPAN YANG DIBERIKAN OLEH KAMI. SEKALI LAGI SILA ABAIKAN FAKTOR SEKELILING.

JADI UNTUK MENGELAKKAN KEKELIRUAN DALAM MASYARAKAT,DISEBABKAN ITULAH TIADA KEWAJIPAN DI DALAM MENGHUKUM SESEORANG MELAINKAN MENGIKUT PERUNTUKAN UNDANG-UNDANG ALLAH AZZAWAJALLA. HUJAH TUAN GURU NIK AZIZ YANG MENGATAKAN ADALAH HARUS UNTUK KITA MENGHUKUM SESEORANG DENGAN MENGAMBIL NISBAT DARIPADA SIFAT ALLAH YANG MAHA MENGHUKUM ADALAH BATAL DAN MEROSAKKAN. (HUJAH INI TELAH DIKEMUKAKAN SEKITAR 5-10 TAHUN LEPAS,JIKA TIADA KHILAF)TIADA HUJAH SEPERTI ITU , DIGUNAKAN OLEH BAGINDA NABI S.A.W. KERANA BAGINDA ADALAH PENYAMPAI SEMATA-MATA. BUKAN PENGHUKUM. SESUNGGUHNYA AKU ADALAH PENYAMPAI KHABAR GEMBIRA DAN PEMBERI PERINGATAN. KAMI AMAT FAHAM ITU ADALAH IJTIHAD TUAN GURU NIK AZIZ DAN ATAS PALTFORMNYA SEBAGAI ULAMA KONTEMPORARI MAKA TIADA SALAH DIA BERHUJAH DEMIKIAN. NAMUN DEMI KEMASLAHATAN UMMAT SELURUHNYA MAKA KAMI POHON TUAN GURU PERBETULKAN SEMULA HUJAHYA ITU. KAMI MOHON AMPUN JIKA KAMI TERSALAH TAFSIRAN PERKATAAN BELIAU. TETAPI SEBAGAIMANA YANG KAMI FAHAM MAKA SEPERTI ITULAH HUJAH KAMI.

Sedikit apa yang kami FAHAM DAN TAHU DI SEBALIK PERMAINAN KOTOR THH DALAM SEKTOR POLITIK MALAYSIA. APAKAH YANG MENAKUTKAN THH AND THE GANG BERKENAAN POLITIK MALAYSIA. MALAYSIA PERNAH DIANGGAP SEBAGAI KUASA EKONOMI RANTAU ASIA PADA SUATU KETIKA DULU SEBELUM REFORMASI ANWAR DAN AWAL 1990-an. GANDINGAN 2 MAKHLUK INI YANG SANGAT MENGGERUNKAN THH.GANDINGAN MAHATHIR MOHAMAD DAN ANWAR IBRAHIM . NAMPAKNYA KETURUNAN IBRAHIM DAN MOHAMAD TIDAK BOLEH DIBIARKAN BERSAMA KERANA KUASANYA SANGAT MENGGERUNKAN HATTA MENYEBUT NAMANYA SAHAJA AKAN MENGECUTKAN THH.JUSTERU PERLU DIGERAKKAN SESUATU. PADA MEREKA JIKA GANDINGAN INI TERUS BERSAMA AKAN MEMPERCEPATKAN END GAME. KEDATANGAN MUHAMMAD KE-2. DAN MEREKA CUBA MELAMBATKAN TAKDIR. PADA DETIK MEREKA CUBA MELAMBAT-LAMBATKAN TAKDIR RUPANYA-RUPANYA MEREKA SEMAKIN MEMBENARKAN KETENTUAN ALLAH YANG TELAH TERTULIS DI LAUH MAHFUZ. DISEBABKAN ITULAH MEREKA INI PERLU DIPECAHKAN SAMA ADA MENGGUNAKAN PAS ATAU PARTI DI SEKELILING. DAN AKHIRNYA PERANGKAP MEREKA MENGENA APABILA PENASIHAT DR MAHATHIR TELAH MENGARAHKAN DR MAHATHIR UNTUK MENGHAPUSKAN ANWAR IBRAHIM DENGAN APA CARA SEKALIPUN KERANA ANWAR DILIHAT SANGAT MENDOMINASI PENGARUH DR MAHATHIR DALAM UMNO.


SELEPAS ITU KITA SEMUA SEDIA MAKLUM AKAN SEGALA PERISTIWA YANG BERLAKU KEPADA ANWAR IBRAHIM DAN RENTETAN REFORMASI BELIAU.MAKA DENGAN ITU, BERMULA FILEM KOTOR POLITIK MALAYSIA YANG TIADA BERKESUDAHAN SEHINGGALAH HARI INI. JANGAN LUPA BAHAWA KELOMPOK ZIONISME SANGAT MEMPELOPORI SEKTOR PERUNDINGAN DAN HAL EHWAL HUBUNGAN DIPLOMATIK SESEBUAH NEGARA(TERMASUKLAH HIBURAN,PENDIDIKAN,SUKAN,KETENTERAAN,EKONOMI, INDUSTRI dll) DI SINILAH PERANAN PENASIHAT-PENASIHAT DI BAWAH ARAHAN THE HIDDEN HAND,UNTUK MEMPORAK-PERANDAKAN BANGSA MANUSIA. NAH. STRATEGI MEREKA BERJAYA DI MALAYSIA. SEKALUNG TAHNIAH DIUCAPKAN BUAT MEREKA. DALAM MANA-MANA KES ATAU SKANDAL BERPROFIL TINGGI, PERANAN PENASIHAT SANGAT KETARA. MANA MUNGKIN SEORANG PRESIDEN BERANI MEMBUAT SATU-SATU KEPUTUSAN TANPA ADA MANA-MANA PENGARUH PENASIHAT.BETUL X ? MAAF JIKA KAMI INGIN MENGATAKAN ANWAR IBRAHIM JUGA MULA BERPELUH DAN KEPANASAN KERANA BELIAU TERSALAH MENEMBAK SASARAN. MUNGKIN DISEBABKAN ITULAH BELIAU SANGGUP MEMOHON MAAF KEPADA SELURUH KAUM YAHUDI TERMASUKLAH ZIONISME DAN RAKAN-RAKAN SEKUTUNYA. INGAT BAHAWA ISU INI TELAH DIHEBOHKAN OLEH PUAK UMNO YANG SEMEMANGNYA BONEKA ATAU BUAH CATUR THH DI MALAYSIA. ANWAR TELAH JATUH KE BAWAH,SEBANYAK 10 ANAK TANGGA. BARU SEKARANG BELIAU MULA MERASAKAN YANG BELIAU TELAH DIPERMAINKAN SELAMA INI. RASA SIMPATI KAMI HULURKAN BUAT PENDOKONG ANWAR IBRAHIM….

SELINGAN DALAM KONTEKS KONSPIRASI.- SUBOPERASI –POLITIK……

Pada penghujungnya,kami hanya ingin menegaskan bahwa intipati terhadap MEMAHAMI DAN MENDALAMI AYAT AL-QURAN ITU SANGAT PERLU,WAJIB DAN MESTI DITEKANKAN. BANGSA ARAB MEMAHAMI AL-QURAN DENGAN BAHASA MEREKA. DISEBABKAN ITULAH MEREKA PERLU MENGUASAI DISIPLIN ILMU NAHU,ILMU BALAGHAH,ILMU TAJWID DAN SEBAGAINYA.

BERBEZA PULA DENGAN KITA MAHUPUN BANGSA-BANGSA LAIN. KITA PERLU MEMAHAMI AL-QURAN BERDASARKAN TERJEMAHANNYA DAN JUGA KITAB-KITAB TAFSIR YANG ADA TANPA MENGESAMPINGKAN ILMU TAJWID DAN MAKHRAJ HURUF MENGIKUT SIFATNYA SEBAGAIMANA DIKETAHUI UMUM, DENGAN MENGGUNAKAN BAHASA KITA SENDIRI. PEMAHAMAN KITA SENDIRI. KITA AKAN MEMAHAMINYA MELALUI BAHASA MELAYU. MERASAINYA DENGAN BAHASA MELAYU. MENGHAYATINYA DENGAN BAHASA MELAYU. MEMIKIRKAN AYAT-AYAT TERSEBUT SEBAGAIMANA BANGSA MELAYU. JANGAN MENGGUNAKAN KAEDAH BANGSA ARAB KERANA BANGSA ARAB ,ROH,JIWA,AKAL,HATI ,PERASAANYA BEKERJA DALAM BAHASA ARAB. BERBEZA PULA DENGAN KITA. ROH ,JIWA,HATI,PERASAAAN ,AKAL BEKERJA DALAM BAHASA MELAYU. DIHARAP HUJAH INI TIDAK BERSANGKUTAN DENGAN HUJAH MAHADAYA@CUCU SAPE NTAH@MANUSIA YG KELIRU…..

KITA SENDIRILAH YANG LEBIH BERHAK UNTUK MENGHAKIMI DIRI KITA SENDIRI. BUKAN ORANG LAIN. TEGURAN ORANG LAIN ADALAH ASBAB TEGURAN ALLAH KEPADA DIRI KITA SEBAGAI TANDA KASIH SAYANGNYA PADA KITA YANG TIADA PENGHUJUNG. JANGAN MEMPERTIKAIKAN GOLONGAN HUFFAZ DAN HAFAZAH KERANA MENGHAFAL JUGA SALAH SATU AMALAN YANG TERPUJI. TETAPI GOLONGAN YANG PALING AFDHAL ADALAH MENGHAFAL,MEMAHAMI,MEMPERCAYAI,MEYAKINI DAN MENGAMALKANNYA. – MEREKA INILAH AHLI AL-QURAN. GOLONGAN ALLAH.

PERHATIKANLAH FIRMAN ALLAH INI SEBAGAI PENUTUP UNTUK POST KAMI KALI INI.

Tidak wajar bagi seseorang manusia yang Allah berikan kepadanya Al Kitab, hikmah dan kenabian, lalu dia berkata kepada manusia: "Hendaklah kamu menjadi penyembah-penyembahku bukan penyembah Allah." Akan tetapi (dia berkata): "Hendaklah kamu menjadi orang-orang rabbani,(GOLONGAN PENGABDI-PENGABDI ALLAH) karena kamu selalu mengajarkan Al Kitab dan disebabkan kamu tetap mempelajarinya.Followers