Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Rabu, 18 November 2009

DAKWAH + TARBIYYAH = REVERSE FUNCTION

DAKWAH & TARBIYYAH VERSI MILLENIUM


Nampaknya banyak pihak yang keliru tentang status ,gaya dan inti pati dakwah. Ada sebahagian yang memahami dakwah seperti tabligh,”azam tuan tuan yang mulia,kita keluar untuk buat kerja agama,fikir iman dan amal.”ada pula yang memahami dakwah ini memerlukan tauliah daripada JAIS,JAIP,PAIP,MAIS,MUIS ,KUIS,KUIH-MUIH dan lain-lain jabatan agama.” Dakwah kat blog dah ok rasenye”.Tak kurang juga yang mengatakan dakwah mesti berserban,berjubah,berjanggut,memakai kopiah,memegang buku islamik,sijil dari Al-Azhar .Persepsi dakwah telah menjadi pelbagai akibat globalisasi yang tidak terkawal. Mungkin ramai yang tertanya-tanya bagaimana kuasa dakwah dan tarbiyyah boleh membina daulah khilafah. In’allah saya akan cuba menerangkan kepada anda.( Mungkin anda sudah membaca artikel SEBUAH BANGUNAN IDAMAN)Tetapi jangan terkejut setelah membaca isi kandungan yang berikutnya tentang definisi Dakwah dan Tarbiyyah.(kalau terkejut pun ,sikit-sikit je,jangan teruk-teruk sangat) Sebelum ini di dalam artikel PRINSIP ASAS TARBIYYAH,saya Cuma menjelaskan tentang konsep penting tarbiyyah.
Sila perhatikan segala apa yang dituliskan di sini dengan teliti dan buat penilaian dengan jujur.
DAKWAH & TARBIYYAH ' THE MILLENIUM STYLE '

Definisi DAKWAH
-Dakwah pada asasnya bermaksud menyeru manusia daripada kegelapan Jahiliyyah kepada Nur Islam. perhatikan perkataan MENYERU. Misi dan visi utama dakwah adalah mengeluarkan manusia daripada Kegelapan Jahiliyyah kepada Nur Islam. “Dakwah lah macam mane sekalipun ,asalkan orang boleh terima Islam”,bahasa pasarnya. Dakwah ini mengambil istilah daripada bahasa Arab ud’u-iaitu seru. Dalilnya berdasarkan ayat ..


“Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” An-Nahl ayat 125.


“Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah, mengerjakan amal yang saleh dan berkata: "Sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri?" Al-Fussilat ayat 33.


-Menyeru boleh dikaitkan atau disamaertikan dengan menyampai,memberitahu,memesan,memperingat dan mengajak.
-konsep asas yang ingin diterangkan di sini adalah MENYERU atau MENYAMPAIKAN. Pada waktu anda sedang membaca artikel,ini saya sedang menyampaikan dakwah kepada anda tetapi menggunakan medium internet. Begitu juga pada masa anda sedang membaca blog-blog lain seperti awaken,mistisfile,,rise of Islam dan lain-lain,anda sedang didakwahi penulis-penulis blog,dalam kata berbeza.

Izinkan saya merumuskan satu model dakwah yang baru.


Penyampaian (ucapan/ bahasa/penulisan/imej/gambar/isyarat/symbol/tanda) + mesej (dihantar + diterima )= dakwah


Apabila anda mengatakan sesuatu,suatu mesej akan dihantar ke arah objek,seseorang atau sesuatu. Tetapi mesej bukan sahaja boleh dihantar melalui bahasa tetapi juga melalui imej,penulisan,gambar,simbol,tanda dan sebagainya.Berdasarkan teori asas dakwah ini,beberapa bahagian dakwah akan dipecahkan. (Contoh-contoh yang diberikan adalah dalam

bentuk perbualan sahaja agar lebih mudah difahami.)

Dakwah khusus :

Dakwah khusus menyeru manusia kepada Islam. Mengajak orang bersolat,tinggalkan maksiat,jauhi rokok,jangan menipu dan sebagainya. Misinya khusus atau fokus iaitu untuk mengajak manusia mengikut kata-kata Tuhan,dengan mengamalkan Islam secara zahir dan batin.

Contoh :

“Geng ,moh gi sembahyang.”

“Man,engko xnak mengaji ke?”

“Bad bin bud,udah-udah layan blue nye,esok sakit mate,baru tau”.

Dakwah umum :

Dakwah umum tidak melibatkan mesej-mesej Islam yang fckus dan spesifik. Ia lebih berbentuk perbualan umum. Ala-ala sembang kedai kopi .

“Man ,beli kan mak ais kerim.?”

“Adik,tolong ambikkan baju kat luar.”

“Bang,adakah abang mahukan penerajang daripada saya.”

“Udin ,kau nie xnak sekolah ke?”

“Engko x tgk motor ct 110,gempak jugak design die. Kaler pun bleh tahan..”

Dakwah sesat :

“Woi,engko xnak solat ke? Ngko tau x engko dah konform masuk neraka ..Ee.. reti-reti nak berubah. Kecik-kecik xnak mampus,dah besar pun xnak mampus jugak.”

“Jahanam UMNO,parti sesat dulu kini dan selamanya.”

“Mampus ler Tok Guru ,menyibuk je .Ade ke patut bagi ceramah tiap-tiap hari.”

“Bangang betul le kelantanese nie! Dah le kalah piala Malaysia ,boleh pulak buat kecoh lagi.”

"Giler,awek ngko cun siot,kalah awek aku 2 tahun lepas,tpi skg dah ade yg baru,lawak sikit dari ngko..ahaks,

"Malam tadi,ngko tgk chelsea lawan arsenal , chelsea kena belasah...5-1,padan muka carlo ancelotti.."

Dakwah sesat bermaksud menghantar mesej-mesej yang teruk , jahat dan lalai. Cara penyampaiannya keras dan kasar. Apabila penyampaiannya keras,ia tidak boleh disebut mengajak atau menyeru melainkan menghina dan merendah-rendahkan orang lain.

Kesimpulannya,dakwah adalah perkara yang normal dan ia merupakan perkara yang diamalkan setiap hari. Cuma perbezaannya,jenis mesej-mesej yang dihantar dan kaedah penyampaiannya.


Kembali kepada KONSEP ASAS DAKWAH. Lihat formula dan fahamkan dengan baik.


Penyampaian (ucapan/ bahasa/penulisan/imej/gambar/symbol/tanda/isyarat) + mesej (dihantar + diterima )= dakwah

Mungkin hujah yang akan disampaikan di bawah,lebih mengejutkan lagi. Tapi moga anda bersabar sebelum sempat menghembuskan nafas terakhir. Banyak lagi perkara-perkara besar akan dibongkar selepas ini.DAKWAH + TARBIYYAH = REVERSE FUNCTION


Tahukah anda mengenai sektor yang menerima pelaburan terbesar saban tahun daripada setiap kerajaan dunia. Sektor yang merangkumi hampir keseluruhan aspek kehidupan manusia. Sektor ini mengalami pengembangan dan peningkatan setiap masa. Teknologinya menjadi asas atau penyumbang utama kepada globalisasi. Apakah sektor yang dimaksudkan?

Sektor komunikasi =perhubungan =interaksi =penyampaian
= DAKWAH


Beberapa hujah dikemukakan untuk menguatkan teori berkenaan............
Hujah 1


Sektor komunikasi mengalami pengembangan yang paling besar. Daripada perhubungan,lahir bidang penulisan,kewartawanan,media,media elektronik dan cetak,hiburan,pengiklanan dan yang terbaru ,sektor jaringan komunikasi mudah alih atau tanpa wayar.

Hujah 2


Perkembangan teknologi hari ini banyak dipelopori oleh teknologi komunikasi. Komputer adalah asas kepada pengembangan teknologi yang kian pesat. Penciptaan komputer telah membuka kepada era baru dunia teknologi. Hasilnya perkembangan setiap bidang menjadi sangat pantas,cepat dan semakin luas.

Jangan memandang komunikasi hanya sekadar medium untuk berhubung semata. Terdapat misi yang lebih besar ingin disampaikan. Pelancaran satelit ke angkasa ,tujuan utamanya adalah untuk komunikasi. Penerokaan angkasa lepas dan ketenteraan hanyalah tujuan sampingan.Setuju? Saya tahu anda akan mengatakan saya betul..terima kasih.

Minda hanya berfungsi apabila wujudnya mesej-mesej yang dihantar. Konteksnya sama dengan kereta ‘hanya bergerak apabila minyak diisi’. Di sinilah teori “kawalan Minda” bermula. Mengawal proses keluar masuk ‘ mesej’ ke dalam minda manusia. Kekerapan keluar masuk mesej ini turut dikatakan sebagai TARBIYYAH kerana sifatnya yang berterusan. Pada zaman dahulu,’mesej-mesej’ ini perlu dicari. Tetapi pada masa kini,tidak lagi. Anda hanya perlu menilai dan memilih berdasarkan keupayaan yang dimiliki akal.


Apakah maksud ‘mesej-mesej’ ?


Cuba bayangkan imej seorang gadis berkebaya merah dan cantik di depan mata anda. Apakah mesej-mesej yang wujud di kepala anda. Cantik,menghairahkan,seksi,hot dan SEKS. Bagaimana pula bila anda terpaksa beratur di kaunter bank selama 4 jam. Mesej yang wujud di benak fikiran,” bengang,pegawai bank bodoh,lembap,jiwa tertekan dan macam-macam lagi.

Sifir mudah. Mesej adalah fikiran,idea atau data-data perasaan ,persepsi,tanggapan yang wujud di minda.

Antara kaedah mudah untuk mengawal mesej yang wujud ke dalam minda manusia adalah dengan mengawal ‘ proses keluar masuk’ mesej dan menghantarnya secara berterusan.

Kita boleh membuat sedikit analisis secara bersama-sama. Saya berbesar hati jika para pengunjung ingin turut serta.

Aktiviti harian.

-Perhatikan pada waktu pagi, berita yang ditonton adalah perkara sama diulang-ulang. Berita rogol,jenayah,isu politik dan lain-lain.”anda akan berasa bengang,sakit,dan bosan.
-Makan tengah hari pulak lauk sardine. Hari pertama sehinggalah hari ke tujuh setiap minggu. “Fobia aku dengan sardine”.
-Malam pulak lepak dengan geng-geng jamming. “Barulah seronok sikit,happy “.kemudian anda akan mengulangi perbuatan tersebut sehinggalah anda akan tetap bosan.


Senario di atas hanyalah satu bentuk konteks kehidupan yang normal. Dan saya berani mengatakan hampir keseluruhan hidup kita dipenuhi dengan mesej-mesej negatif. Akibatnya ia akan mempengaruhi kepada tindakan dan perilaku yang negatif. Salah satu sifat manusia yang wajib diketahui adalah manusia ‘ dipengaruhi dan mempengaruhi’. Sebagai contoh suasana kota yang sibuk akan membuatkan jiwa anda bosan ,tertekan,bengang,malas dan sebagainya. (sebab itulah ramai orang tinggal di bandar otak 3 suku). Mesej-mesej negatif seperti jiwa kacau,tertekan dan bengang akan memaksa anda untuk ponteng kerja,asyik naik angin,panas baran yang tidak terkawal,rotan anak bini dan tindakan-tindakan yang seerti.


Kita pergi kepada konteks yang lebih besar iaitu sistem yang beredar di dalam Negara dan Dunia seluruhnya. Sistem politik yang haru-biru seperti di Malaysia,demokrasi yang tidak telus,undang-undang korupsi,ekonomi riba dan menindas golongan bawahan, hiburan melampau,media tidak bebas dan tidak menyediakan alternatif manfaat buat masyarakat,idealism dalam penulisan yang kacau-bilau dan terlalu karut , juga pemerintahan yang diktator. Sistem yang berlegar seperti ini akan melahirkan masyarakat sepertimana yang anda lihat sekarang. Pentingkan diri sendiri,tidak pedulikan orang sekeliling,malas cari kerja,nak kaya cepat,sumbang mahram sesama ahli keluarga,tipu untuk dapat harta,zina sana sini,taksub pada parti dan pemimpin,mudah terikut-ikut dengan budaya sekeliling ,jabatan agama dan gerakan Islam tunggang-langgang dan beratus-ratus lagi gejala yang terlalu panjang untuk dihurai. Sistem yang berlegar seperti inilah yang disebut sebagai TARBIYYAH SYAITANNIAH.


Apabila anda berjaya mengawal ‘ proses keluar masuk’ mesej ke dalam minda manusia dan menggerakkannya secara berterusan maka anda akan menguasai pemikiran manusia secara mutlak. Inilah strategi utama ‘TEKNOLOGI KAWALAN MINDA’.

Anda digesa untuk membuat pemerhatian terhadap mesej –mesej yang wujud di seluruh sektor kehidupan manusia dan dunia umumnya. Daripada sektor hiburan,sukan ,media,internet,ekonomi,politik,demokrasi,undang-undang. Sebanyak manakah mesej-mesej yang menyeru kepada kebaikan,kemanusiaan,keamanan,kedamaian,keadilan,kejujuran,tanggungjawab dan dan mesej yang paling besar iaitu MESEJ KETUHANAN sampai kepada manusia. Saya berani bertaruh dengan jari kelingking (sumpah orang dulu-dulu) daripada 100 % mesej yang beredar di dalam kehidupan dan dunia seluruhnya,hanya 5 % sahaja yang memenuhi kriteria positif atau kebaikan manakala mesej yang mengajak manusia kepada Tuhan hanyalah sekadar 0.0031 % sahaja. Itupun nasib baik terlintas di kepala untuk beberapa saat. Jika tidak seluruh kepala otak dan minda kita hanya dipenuhi dengan mesej-mesej nafsu,jahat,negatif,prasangka,zalim dan bodoh. Waktu solat pun masih memikirkan hutang dari hujung kaki ke hujung rambut,makanan habis,isteri minta cerai,kawan tipu dan macam-macam lagi. Bagaimana anda boleh bertahan di dalam dunia yang nazak seperti ini ?


Mungkin sedikit penjelasan di sini. Saya tidak bermaksud mengenepikan politik dan demokrasi kerana kedua-duanya adalah asas pemerintahan seluruh kerajaan dunia.( Memang lawak jika anda mahu berkuasa tetapi sekadar menjadi penonton kepada sistem. )Mungkin anda pernah mendengar MARATIB AMAL,satu kajian khusus dalam membentuk sistem atau Daulah Islamiah. Ia telah diasaskan oleh As-Syahid Hassan Al-Banna. (maaf jika silap). Pembentukan daulah Islam secara beransur-ansur dan bertahap daripada individu muslim,baitul muslim,masyarakat Islam,daulah,khilafah sehinggalah alam cakerawala.

Secara jujur dan ikhlas,berapa banyaKkah individu,keluarga dan masyarakat yang betul-betul beramal dengan Islam di Malaysia. Mungkin daripada jumlah 100%, tidak sampai 8% yang benar-benar beramal dan mempraktikan Islam secara berkesan di dalam kehidupan. Anda boleh menilai keadaan ini berdasarkan rekod jenayah seksual,kadar jenayah yang berterusan meningkat,aktiviti seks yang meningkat setiap hari,budaya-budaya punk dan shuffle yag terus berkembang dan pelbagai indikator yang berkaitan. Masih adakah individu muslim yang mampu bertahan ? Hal ini tidak termasuk tanggungjawab yang gagal dilaksanakan oleh sekian banyak jemaah Islam ,NGO Islam,jabatan agama,dan ulama-ulama yang berdiam diri. Mereka masih ingin ‘hidup sendiri-sendiri dan masing-masing tidak mempedulikan antara satu sama lain’.


UMMAT ISLAM MEMILIKI SARANA YANG CUKUP KUAT DAN TEGUH JIKA KELOMPOK-KELOMPOK INI REALISTIK DALAM MENANGANI PERMASALAHAN YANG WUJUD. PADA KONDISI SEMASA,KITA TIDAK TAHU APAKAH ISU YANG PERLU DIBASMI DAN DISELESAIKAN TERLEBIH DAHULU MENGIKUT TAHAP,KEADAAN DAN KESESUAIAN.ADAKAH ISU POLITIK,MASYARAKAT,DEMOKRASI ATAU ISU SAMPAH DI TEPI LONGKANG. TIDAK FOKUS DAN TELITI AKAN PERMASALAHAN YANG WUJUD TELAH MENYEBABKAN KEKUATAN MEREKA SEMAKIN TERHAKIS TERHADAP KEPANTASAN GERAK KERJA TARBIYYAH SYAITAN YANG MELAMPAUI ARUS DAN MASA. TEKNOLOGI TARBIYYAH SYAITAN SUDAH MERANGKUMI TEKNOLOGI 4 G TETAPI UMMAT ISLAM MASIH LAGI DI TAHAP 1 Kbps. TERLALU JAUH, LEMAH DAN LEMBAB.Dalam konteks dan suasana sekarang tidak ada ruang untuk menyalahkan kerajaan yang rata-ratanya terdiri daripada kelompok yang jahil akan Islam. Kewujudan negara Madinah disusuli dengan kefahaman dan kecintaan hampir keseluruhannya Ummat Madinah terhadap Islam. Dalam kata lain,hampir 100% masyarakat madinah telah faham akan Islam. Disebabkan itulah sistem Islam dapat berjalan dengan lancar. Perhatikan angka masyarakat yang faham Islam di sekeliling anda sekarang. Berapa peratuskah anggaran yang boleh diletakkan bagi mewakili komuniti Islam yang benar-benar faham akan Islam? 80%,70%,50%,40% atau 10%. Mungkin paling kritikal kita boleh meletakkan sekurang-kurangnya 10 % daripada jumlah komuniti Islam sedia ada. Setuju? Jalan demokrasi dan politik adalah pendekatan terakhir setelah hampir keseluruhan ummat benar-benar faham akan Islam. Bermula daripada situ,pendekatan dakwah perlu diperluaskan sehinggalah masyarakat bukan Islam boleh menerima Islam sebagai cara hidup atau sekurang-kurangnya mereka boleh berkomporomi dengan sistem Islam. Mudah dan ringkas pendekatan yang digunapakai oleh Nabi Muhammad S.A.W. di dalam membina Negara Madinah.Kembali kepada senario semasa. Ia tidak menggambarkan realiti sedemikian. Sebahagian ummat islam tidak mahu berpolitik,sebahagian taksubkan politik,sebahagian mengambil jalan tengah,ada yang sekadar menjadi penonton,ada yang buat-buat buta dengan keadaan. Terlalu banyak situasi yang timbul gara-gara tidak ada keselarasan dalam pergerakan dan sistem. Dakwah dan Tarbiyyah Islam perlu dijadikan institusi yang benar-benar berjalan,berkesan dan selaras oleh semua pendokong gerakan-gerakan Islam. Jika situasi ini tidak ditangani dan dibiarkan berterusan, jangan terkejut mungkin ada di kalangan saudara-saudara sekeluarga dengan kita akan menjadi korban Tarbiyyah Syaitan selepas ini. Tunggu dan lihat jika anda semua masih berdegil dan tidak mahu membina permuafakatan bermula dari sekarang. Selesaikan isu zina,masalah rumah tangga,isu masyarakat Islam. Bina kekuatan ekonomi melalui jaringan komuniti-komuniti muslim yang semakin baik. Wujudkan gedung-gedung beli- belah Islam,hub makanan halal dan terjaga,sistem perniagaan yang lebih terurus dan sebagainya. Sekali lagi,pembinaannya dibuat secara bertahap.


Wujudkan time frame untuk proses pembaikan masyarakat melalui kerjasama organisasi-organisasi muslim dan jabatan agama. Contoh :

Tahun

1---------------2--------------3--------------4---------------5--------------6


-Tempoh untuk pembaikan masyarakat islam ,gejala sosial,menghidupkan masjid,memperkukuh institsi keluarga dll(masa jangkaan pembaikan : 2 tahun)


-tempoh berikutnya membina jaringan ekonomi muslim,menjaga produk dan pasaraya islam(masa jangkaan pembaikan : 2 tahun)


-melalui pengukuhan ekonomi maka ,komuniti muslim akan memiliki dana kewangan yang cukup untuk membuat pelaburan dalam sektor media,hiburan dan internet.(merujuk kepada hak milik tunggal komunti islam)(masa jangkaan pembaikan : 2 ½ tahun )
(kenapa 2 1/2 tahun,2 tahun,kenapa tidak 3 tahun 2 hari atau lain-lain,soalan itu jangan dibangkitkan,suka hati lah nak letak berapa,lu apa tau !!!!!)


Setelah masalah masyarakat dan ekonomi Islam selesai ,ambil pendekatan untuk menyertai sistem demokrasi dan politik dengan tujuan untuk merubah sistem politik supaya lebih terbuka dan telus. Tujuan kekuasaan hanyalah sampingan semata-mata. Pada masa tersebut,seharusnya komuniti muslim telah hampir pulih sepenuhnya. Beerti hampir 99 % masyarakat islam dan bukan Islam telah faham dengan sebenar-benar kefahaman. Seluruh parti dan gerakan Islam sepakat untuk menyertai politik. Tidak ada lagi pertembungan gerakan mahupun parti Islam di medan politik sepertimana yang berlaku di Indonesia sekarang.

Tarbiyyah yang saya maksudkan adalah untuk MEMPERKEMAS,MENYUSUN,MEMANTAU,MENGAWAL, DAN MEMASTIKAN IA BERJALAN BERTERUSAN melalui unit-unit kecil seperti unit pengarahan,program,pemantauan,pembangunan dan ekonomi ,kawalan kualiti dan juga unit penggerak. Unit-unit ini bertindak sebagaimana organisasi rahsia (Secret Society )yang yang sedang menjalankan Sistem Tarbiyyah syaitan pada masa kini. Inilah yang saya maksudkan dengan Institusi Tarbiyyah dan Dakwah.--- (Idea yang diutarakan lebih menyerupai idea 'HIDDEN GOVERNMENT' yang berlandaskan DAKWAH DAN TARBIYYAH. (Menurut pengiraan yang mudah,pihak SYAITAN-SYAITAN BERSEKUTU turut menggunakan kaedah yang sama tetapi diterbalikkan fungsinya. Dan mereka telah pergi jauh apabila berjaya menguasai rangkaian kekuasaan pemrintahan dan membentuk idealogi-idealogi karut lalu membentuk sistem yang berjalan sepertimana yang kita lihat sekarang.) TARBIYYAH MENUNTUT PENGURUSAN TERHADAP MESEJ-MESEJ DAKWAH YANG LEBIH TERATUR DAN TERURUS. BUKAN SEKADAR MELEPAS BATUK DI TEPI TANDAS AWAM STESEN BAS KUALA TERENGGANU. GERAK KERJA TABLIGH DAN JEMAAH-JEMAAH SEDIA ADA TIDAK FOKUS,TIDAK TERATUR DAN TERANCANG GARA-GARA MASIH INGIN ‘HIDUP SENDIRI-SENDIRI'. MEREKA TIDAK SEDAR BAHAWA MEREKA SEDANG MENGABAIKAN AKTIVITI MAHUPUN SISTEM DAKWAH YANG DIGUNA PAKAI GERAKAN LAIN.


IBARAT BERTEMPUR DI MEDAN PERANG,ANDA TIDAK MEMPEDULIKAN ANGGOTA PLATON DARI BARISAN HADAPAN DAN BELAKANG. TIDAK MEMERHATIKAN TAHAP PERSEDIAAN RAKAN-RAKAN DARI BATALION YANG SAMA DAN TIDAK TAHU AKAN KELENGKAPAN-KELENGKAPAN SEDIA ADA. AKHIRNYA AKIBAT ALPA DAN INGINKAN SYAHID SEORANG DIRI, ANDA PERGI KE TENGAH –TENGAH KUBU LAWAN TANPA PENGARAHAN SESIAPA. PASTI ANDA MATI SEPERTI KERA DI BAWAH TEMPURUNG. SYAHID TETAP SYAHID TETAPI KEMATIAN ANDA SEKADAR MERUGIKAN KEKUATAN ANGGOTA SEDIA ADA.


SETAKAT ARTIKEL INI DITULIS HANYA 1 GERAKAN SAHAJA YANG MEMENUHI KRITERIA TARBIYYAH ABAD MILLENIUM IAITU TARBIYYAH YANG TERURUS,CANTIK,KEMAS, TERANCANG DAN SISTEM DAKWAH YANG TERATUR. (SAYA TIDAK INGIN MENAMAKAN JEMAAH TERSEBUT. SEBENARNYA MEREKA JUGA TIDAK SEDAR APA YANG MEREKA TELAH BUAT). SAYA HANYA MEMBUAT PEMERHATIAN MELALUI PERNYERTAAN DI DALAM USRAH-USRAH MINGGUAN DAN JUGA AKTIVITI YANG MEREKA JALANKAN SETIAP BULAN. UNTUK PERTAMA KALI SAYA BERTEMU DENGAN GERAKAN YANG SANGAT SISTEMATIK. SEMEMANGNYA SAYA TERUJA DENGAN PERKEMBANGAN INI TETAPI MALANGNYA IDEALISME “KAMI MENGHORMATI PERBEZAAN PENDAPAT SETIAP GERAKAN” TELAH SEKALI LAGI MENGHALANG PENSTRUKTURAN JEMAAH ISLAM. SEDIH DAN KECEWA. AKIBAT TIDAK MAMPU MENANGGUNG GELODAK NAFSU YANG INGINKAN JEMAAH ISLAM INI KEMBALI BERMUAFAKAT DALAM URUSAN UMMAT,MAKA SAYA MENGAMBIL LANGKAH BERUNDUR SEKETIKA BAGI MENYUSUN STRATEGI BARU. MELANCARKAN PROPAGANDA PENYATUAN JEMAAH-JEMAAH ISLAM MELALUI BLOG. MOGA-MOGA SELEPAS INI SEMAKIN RAMAI PIHAK AKAN DAPAT MENILAI DAN MENELITI BETAPA PENTINGNYA JEMAAH ISLAM SEDIA ADA MENYUSUN SEMULA SISTEM DAN GERAK KERJA BAGI MENANGANI TARBIYYAH DAJJAL @ SYAITAN. SEKIRANYA IDEA INI DAPAT DILAKSANAKAN,SEKURANG-KURANGNYA KITA MEMERLUKAN 4-6 TAHUN UNTUK MENYUSUN SEMULA KEKUATAN 1.9 BILLLION UMMAT ISLAM DI SELURUH DUNIA. DAN SEANDAINYA ALLAH MEMPERMUDAHKAN LAGI URUSAN ,USAHA UNTUK MERAMPAS BAITUL MUQADDIS AKAN DIBANTU KAUM KRISTIAN DAN YAHUDI YANG SEDAR TENTANG PERMAINAN DAJJAL DI SEKELILNG IN’ALLAH. SEKALI LAGI SAYA MERAYU AGAR IDEA INI DITELITI SEPENUHNYA.

KHUSUS BUAT UMMAT ……………………………….


KAMI MEMOHON AGAR KALIAN TIDAK PERLULAH SIBUK MENCARI DAN MENGKAJI SIAPAKAH PENYELAMAT ( IMAM MAHDI) KERANA JIKA SAMPAI MASA DAN KEHENDAK TUHAN MAKA IMAM MAHDI AKAN HADIR ,IN’ALLAH.YANG PENTING PENUHILAH HAK-HAK DIRI KALIAN(SELAMAT DATANG ALAM MANUSIA, ,KEBENARAN PASTI DATANG,LOGARITMA NILAI,SISTEM TARBIYYAH MAHA TERHEBAT),LIHAT APA YANG TELAH BERLAKU DI SEKELILING ANDA.JUJUR DAN PEKALAH TERHADAP REALITI. APA YANG KAMI KEMUKAKAN DI DALAM TEORI SISI GELAP : KONSPIRASI TERBESAR TERBONGKAR,KAMI HANYA INGIN ANDA SEMUA MELIHAT DUNIA INI DARI LUAR DAN LEBIH LUAS PEMANDANGANNYA,SEBAGAIMANA KAMI LAKUKAN. PENUHILAH HAK-HAK WANITA ,ISTERI,ANAK-ANAK PEREMPUAN ANDA, (PERMATA BERNAMA WANITA,PERSAMAAN GENDER : MENYAMATARAFKAN BULAN DAN MATAHARI) JIRAN-JIRAN TETANGGA,SAUDARA-SAUDARA SEIMAN DAN SEISLAM,HAK-HAK DAKWAH DAN TARBIYYAH(SURAT YANG TIDAK SAMPAI,PRINSIP ASAS TARBIYYAH),FAHAMI FENOMENA PERUBAHAN PEMIKIRAN YANG BERLAKU DI SEKELILING KALIAN(SURAT LAYANG-LAYANG),BERBANGGALAH DENGAN LABEL ISLAM YANG ADA DIRI ANDA. SOMBONG DAN TAKBURLAH PADA KERENDAHAN DIRI DAN TAWADHUKNYA HATI,IKHLAS DALAM AMAL DAN MANFAATKAN AKAL YANG TELAH DIANUGERAHKAN DENGAN SEBAIKNYA. KAMI MERAYU AGAR SEGALA CADANGAN YANG TELAH DIKEMUKAKAN DAPAT DILAKSANAKAN(OPERASI MENCEGAH ZINA,SOLUSI KE ARAH KONFLIK JEMAAH)”. URUSAN –URUSAN UNTUK MEMBINA DAULAH DAN NEGARA ISLAM BIARLAH MEREKA YANG TELAH DITAKDIRKAN UNTUK MENGURUSKANNYA KERANA TAKDIR DI LAUH MAHFUZ TELAH MELETAKKAN MEREKA UNTUK BERADA DI SANA. ITULAH AMANAH DAN TANGGUGJAWAB YANG TERPAKSA MEREKA GALAS,BUKAN KALIAN. UNTUK KALIAN MEREKA HANYA MENGHARAPKAN PENUHILAH HAK-HAK YANG TELAH DISAMPAIKAN DIRI KALIAN SENDIRI,HAK IBU BAPA,HAK ANAK-ANAK,HAK TETANGGA,HAK-HAK SAUDARA DAN HAK SELURUH UMMAT INI.SAMPAIKAN DAKWAH DAN TARBIYYAH INI DENGAN BERKESAN(PRINSIP ASAS TARBIYYAH,LOGARITMA NILAI,SISTEM TARBIYYAH MAHA TERHEBAT DAN TEKNOLOGI TARBIYYAH TUHAN). MASA UNTUK ISLAM MENTADBIR KIAN HAMPIR.
MEREKA TIDAK AKAN MUNCUL JIKA RUMAH TANGGA KALIAN HANCUR GARA-GARA PIHAK KETIGA,BERTELAGAH KERANA BEREBUTKAN NEGERI,SALING TUDUH-MENUDUH SIAPA YANG BENAR DAN SIAPA YANG SALAH. BAGAIMANA KITA HENDAK MENDIRIKAN DAULAH KHILAFAH DAN MEMBEBASKAN PALESTIN JIKA MASALAH YANG SANGAT REMEH SEPERTI INI MASIH LAGI TIDAK DAPAT DIBERESKAN. TIDAK TERMASUK KEKURANGAN MAKANAN HALAL DI PASARAYA-PASARAYA TERBUKA,EKONOMI UMMAT ISLAM YANG SANGAT LEMAH,KEBODOHAN PIHAK OH I SEE(OIC),MASALAH ZINA DAN PELBAGAI LAGI…PERCAYA DAN YAKINLAH BETAPA BESARNYA KUASA DAKWAH DAN TARBIYYAH.INILAH JALAN YANG DIPILIH OLEH PARA NABI DAN RASUL.MEREKA MENGHARAPKAN BANTUAN ANDA SEMUA. DOAKAN SEGALA APA YANG CUBA LAKSANAKAN AKAN DIPERKENAN DAN DIPERMUDAHKAN ALLAH AZZA WAJALLA. MEREKA JUGA MENDOAKAN GERAK KERJA USAHA KALIAN AKAN MENCAPAI HASILNYA.IN’ALLAH……

APA YANG DISAMPAIKAN BUKAN ISLAH,BUKAN TAJDID TAPI

MEMULIHKAN SEMULA AGAMA ALLAH INI..MUDAH-MUDAHAN DENGAN IZIN-NYA.

Hai jiwa yang tenang.
Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diridai-Nya.
Maka masuklah ke dalam jemaah hamba-hamba-Ku,
dan masuklah ke dalam surga-Ku.
al-Fajr 29-30

Followers