Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Sabtu, 4 Ogos 2012

BAHAN PERANSANG KESATUAN : PIL DINASOUR


 KENAPA BEBAS UNTUK KE SYURGA


Bukan ayat penulis....tiada sumber..namun hanya inspirasi...

KAMI SEKALIAN PARA RASUL DAN PARA AHLUL BAIT ADALAH MEREKA YANG DIUTAMAKAN AKHIRAT LEBIH DARIPADA DUNIA. KAMI LEBIH DEKAT DENGAN HAKIKAT TERHADAP KEWUJUDAN AKHIRAT ITU SENDIRI. SETIAP PERILAKU DAN GAYA HIDUP KAMI ADALAH BERPANDUKAN KEPADA APA YANG TELAH DITETAPKAN ALLAH TERHADAP KAMI SENDIRI.  KAMI ADA JALAN HIDUP YANG TELAH DITENTUKAN. BUKAN KAMI YANG MEMILIH  DIRI KAMI SENDIRI..
KAMI MELIHAT AKHIRAT SEOLAH AKHIRAT ITU BENAR-BENAR ADA DAN SENTIASA ADA DI DEPAN  MATA KAMI
DAN KAMI TURUT MERASAI DERITA PARA AHLI NERAKA NERAKA SEOLAH-OLAH KAMI TURUT BERADA BERSAMA DENGAN MEREKA.
DEMIKIAN JUGA  KAMI JUGA MERASAI AKAN NIKMAT PARA AHLI SYURGA SEOLAH KAMI TURUT BERADA BERSAMA DENGAN PARA AHLI SYURGA
.BETUL DAN SESUNGGUHNYA BENAR SETIAP ANAK ADAM ITU LAHIR DI SYURGA.TEMPAT ASAL KITA. ITULAH TEMPAT DI MANA TERTULISNYA SEGALA TAKDIR YANG DITETAPKAN KE ATAS SETIAP MANUSIA. DAN UNIKNYA JALAN UNTUK  MENGISI TAKDIR ITU JUGA TELAH TERTULIS.
APAKAH JALAN UNTUK MENGISI TAKDIR ITU.
JALAN ITULAH TAKDIR KAMU ...
JALAN APA...
JALAN HIDUP KAMU...

ITULAH TAKDIR YANG  TELAH  DITULIS UNTUK KAMU..

DAN PADAH JIKA KAMU PULA MENULIS SEBALIKNYA....


DAN JELAS  LAGI  TEGAS..JALAN UNTUK KAMU HIDUP HANYA ADA SATU..IAITU JALAN YANG ENGKAU SELALU PINTA KEPADA RABB-MU..YA ALLAH TUNJUKKAN KEPADA AKU JALAN YANG LURUS...JALAN YANG TETAP DAN JALAN BENAR-BENAR DIJAMIN ALLAH UNTUK MENGEMBALIKAN MANUSIA KEMBALI KEPADA ALLAH.

TETAPI TAHUKAH KAMU..

RAMAI MANUSIA YANG MEMINTA DITUNJUKKAN JALAN TETAPI RAMAI PULA DI KALANGAN MEREKA ,SETELAH DIBERIKAN JALAN ITU,MEREKA SENDIRI BERKATA...AH,PASTI ADA JALAN LAIN YANG LEBIH MUDAH..

KETAHUILAH..

SEANDAINYA JALAN ITU MUDAH PASTI RAMAI YANG AKAN BERSAMA DENGAN KAMU TETAPI OLEH KERANA IA JALAN PANJANG DAN SUKAR. MAKA TIADA YANG SANGGUP ..

MELAINKAN SEDIKIT SEKALI..
SANGAT SEDIKIT...
DAN BERDOALAH AGAR KALIAN MENJADI DAN TERGOLONG SEBAGAI YANG SEDIKIT..
INGATLAH..PEGANG WASIAT INI....
INGAT SEKALIAN WAHAI UMMAT YANG MENGAKUI  DAN MEMPERSAKSIKAN KEBENARAN YANG DIPIKUL OLEH SETIAP PARA NABI DAN RASUL...
KUNCI UTAMA UNTUK MEMASTIKAN KELANSUNGAN ATAU SURVIVAL MASA DEPAN MANUSIA..


DUNIA INI TELAH DIBENTUK BERASASKAN MAJORITI  TUNDUK KEPADA MINORITI...


MENYEMBAH  DAN TUNDUK KEPADA YANG TERPILIH..

TERPILIH HANYA SEDIKIT..MUNGKIN SATU DARIPADA 100000...MAKA DIPERKENALKAN SISTEM RANKING DAN DIPECAHKAN MENGIKUT PELBAGAI SPEKTRUM SOSIAL MANUSIA  (BUDAYA,LATAR HIDUP,IDENTITI BANGSA DSB)
YAHUDI DIKETAHUI SEBAGAI SALAH SATU BANGSA YANG OBSES DENGAN OBJEKTIF .MENCARI TANAH  SUCI...OLEH KERANA UMAT ISLAM DIBERIKAN TANAH SUCI MAKA YAHUDI JUGA MEMERLUKAN TANAH SUCI..
DAN TANAH ITU MESTILAH MEMILIKI SEJARAH DAN MEMILIKI PELBAGAI SIMBOL MAHUPUN KEKUATAN BANGSA YAHUDI SILAM..
KRISTIAN JUGA TURUT TERLIBAT SAMA DALAM MENCARI TANAH SUCI INI. DAN MEREKA JUGA MAHUKAN HAL YANG SAMA. MENCARI TANAH SUCI YANG DIKIRA MEMILIKI SEJARAH DAN KEMEGAHAN PARA KRISTIANIS  TERDAHULU. ..
OLEH KERANA KEDUA-DUA MENCARI TANAH SUCI MAKA..TIADA TEMPAT YANG PALING SESUAI UNTUK DIJADIKAN ‘UMPAN’ BAGI MENGIKAT  TAAT SETIA MEREKA..
TANAH YANG PALING SESUAI...
AL-QUDS..
TANAH DI MANA SEJARAH MAJORITI PARA NABI DILAHIRKAN..

 OBJEKTIF..UNTUK MENGKAJI DAN MENILAI CONTOH PEMIKIRAN DAN FAHAMAN PARA PENGHASUT. SI PENGHASUT SERING KALI MENGHAFAL SKRIP. MEREKA TIDAK MEMILIKI AYAT MAHUPUN BAHASA MEREKA SENDIRI. MUNGKIN UNTUK MENJAGA KESUCIAN DAN HARGA DIRI MEREKA. NAMUN SKRIP MEREKA PASTILAH AYAT YANG BERULANG DAN PERKATAAN YANG HANYA ADAKALA DIATURKAN SEDEMIKIAN. NAMUN YANG PASTINYA MEREKA SENDIRI TIDAK MEMAHAMI DAN MEMPERCAYAI MAHUPUN  MEYAKINI APA YANG MEREKA SENDIRI SEBUTKAN. WALAUPUN MEREKA MENGINGATINYA DENGA N BAIK NAMUN MEREKA PATUT MENJAGA SETIAP PERKATAAN YANG DIUCAPKAN. MEREKA SEDAR,SETIAP PERKATAAN DAN AYAT YANG DILONTARKAN ADALAH BERTUJUAN UNTUK MENYEDAPKAN HALWA TELINGA DAN MENGHIBURKAN PARA PENONTON. BUKAN ADA SEBARANG TUJUAN LAIN. MAKA SEBAB ITULAH KENAPA KITA KERAPKALI DIHIDANGKAN DENGAN PERSIDANGAN -PERSIDANGAN DUNIA PARA PEMIMPIN YANG SEMEMANGNYA HANYA MEMBAZIRKAN DUIT DAN MASA. JELAS TIADA RESOLUSI  YANG BENAR-BENAR ADIL DAN MENJAMIN KEADILAN BUAT SEMUA PIHAK DAPAT DIBENTUK MAHUPUN DISEPAKATI.


DAN SEBAB INI JUGALAH KAMI TIDAK MEMPERCAYAI MANA-MANA PEMIMPIN DUNIA HARI INI. TIDAK KIRA APA JUA PARTI SEKALIPUN.
MUNGKIN  PADA ANDA MEREKA ADALAH PEMIMPIN..


PADA KAMI MEREKA CUMA PATUNG. KAMI ADA PARA SEKALIAN NABI DAN RASUL DI HADAPAN KAMI. KENAPA PERLU MEMILIH YANG LAIN. KITAB YANG SEMPURNA ADA DI DEPAN MATA. UNTUK APA MENTAATI MANUSIA-MANUSIA YANG TIDAK PASTI KEDUDUKANNYA  ,BETUL  ATAU TIDAK ?
KAMI ADA CADANGAN MENARIK DAN IA CUKUP KRITIKAL..
CADANGAN DIADAKAN  UNDIAN TERHADAP PERLUKAH MELAYU DAN ISLAM BERSATU.
DI MANA ADA SAHAJA MELAYU DAN ISLAM MAKA PATUTKAH MEREKA BERSATU.
TIDAK KIRA SAMA ADA NGO,BADAN KORPORAT,MELAYU ELIT,MELAYU GAY,LESBIAN,MELAYU MAT REMPIT ,MELAYU MINAH REMPIT ,MELAYU ATAU APA JUA PLATFORM KEMELAYUAN..

SEBARANG SARANAN YANG MELIBATKAN KESATUAN,MESTI DIBUAT SECARA MENYELURUH DAN DAN DIPERPANJANGKAN KEPADA SELURUH PERINGKAT SERTA DALAM MASA SAMA MELENGKAPI PELBAGAI LATAR IDENTITI SETIAP ENTITI-ENTITI YANG TERLIBAT   MAHUPUN  YANG MEMPUNYAI PERKAITAN SECARA TIDAK  LANGSUNG. ERTINYA SEMUA PERTUBUHAN ATAU BADAN YANG MEMILIKI LATAR KEMELAYUAN ATAU  SEBALIKNYA,WAJIB DISAMPAIKAN HASRAT KESATUAN  ITU SELURUHNYA TANPA KOMPROMI.


JIKA SEKIRANYA KEDAPATAN UNSUR BERPILIH CONTOHNYA MELAYU UMNO DAN MELAYU PAS SAHAJA BERSATU DAN MENGABAIKAN MELAYU PKR MAKA SARANAN ITU  BERERTI SARANAN BERSIFAT ‘BIAS’. BERSIFAT BERPIHAK. IA TIDAK MENCAKUPI KESEMUA PROKSI MELAYU YANG ADA.

INGATLAH HAL INI..

MENCARI PARA  PENGKHIANAT DAN MENGENALI  PARA PENGKHIANAT..SI PENGHASUT...SI PENUDUH...BUKAN YANG TERTUDUH..

PENTING UNTUK MEMBUAT KAJIAN  PSIKONANALISIS TERHADAP PARA PEMIMPIN POLITIK SEDIA ADA AGAR KITA BERSAMA –SAMA TIDAK MENGGALI LUBANG NERAKA BERSAMA-SAMA DENGAN MEREKA. JIKA MEREKA MAHU PERGI NERAKA,BIAR DAN TERSERAH TETAPI KAMI TIDAK SANGGUP.

DIADAKAN SATU KAJI SELIDIK TERHADAP IDEA KESATUAN BANGSA MELAYU DAN ISLAM. SOALAN INI DITANYAKAN KHAS KEPADA SELURUH AHLI PIMPINAN SEMUA PARTI POLITIK BERBANGSA MELAYU DAN ISLAM.

TIDAK KIRA SAMA ADA MEREKA PRO KERAJAAN ATAU ANTI KERAJAAN..

SETELAH DEBAT DIADAKAN DAN SEAKAN TIADA  BENIH  SEGAR  UNTUK  MENCAMBAHKAN KESATUAN MELALUI DEBAT.  MUNGKIN FUNGSI PENILAIAN MASYARAKAT BERJAYA DIAKTIFKAN SECARA OPTIMUM MELALUI PERDEBATAN NAMUN SIKAP PARA POLITIKUS MASIH LAGI MEMBINGUNGKAN..

CONTOH DAN BENTUK SOALAN..

NOTA..

JIKA TERSALAH SOALAN. MAKA JAWAPAN YANG SALAH AKAN DIBERIKAN.

BEGITU JUGA JIKA SOALAN DITANYAKAN KEPADA INDIVIDU YANG SALAH,JUGA AKAN MEMBERIKAN JAWAPAN YANG SALAH.

PENTING SUPAYA SOALAN BETUL, PIHAK DITANYA JUGA  ADALAH 
PIHAK YANG BETUL..AGAR JAWAPAN YANG BETUL  BOLEH 
DIPEROLEH..

SOALANNYA...

WAJIBKAH..

PERLUKAH..

PATUTKAH..

SESUAIKAH..

HARUSKAH..

SUNATKAH...

SUDAH TIBAKAH  MASANYA UNTUK MELAYU DAN ISLAM ..

BERSATU..

WALAUPUN AKAR SOALAN INI CUMA SATU...

TETAPI SEBETULNYA TERDAPAT  10-15  SOALAN DISEBALIK SATU SOALAN YANG DITANYAKAN INI..

NAMUN JIKA JIWA SI AHLI POLITIK ITU SEORANG YANG BERJIWA RAKYAT,BENAR IMAN DAN BENAR BANGSANYA MAKA ..

INSYA’ALLAH BELIAU AKAN MENJAWAB DENGAN TENANG ..DENGAN SATU JAWAPAN SAHAJA..

WAJIB BERSATU...TANPA KATA  ATAU AYAT ‘ TETAPI’,’KALAU’ DAN  ‘DENGAN  SYARAT ‘ ...

CUMA SATU PENILAIAN MUDAH...


WALAU ADA SERATUS SOALAN DENGAN BENTUK AYAT  BERLAINAN TETAPI HANYA SATU JAWAPAN YANG SAMA..

INILAH NAMANYA KETEGUHAN DAN SEMANGAT ATAU JIWA YANG BENAR...

INSYA’ALLAH JIKA ADA MAJORITI AHLI POLITIK SEBEGINI MAKA KAMI TIDAK RISAU TETAPI JIKA HANYA SEBILANGAN KECIL KAMI FIKIR..

KEPADA RAKYAT MALAYSIA..
ANDA BERSEPAKAT,BERPADU,BERSATU ..DAN LAHIRKAN PEMIMPIN YANG BARU...


KAMI TERINGAT SEBAGAIMANA  INSIDEN RAKYAT GAZA BERSATU, BERPAKAT  SAMBIL BERDEMONTRASI MENDESAK AGAR FATAH DAN HAMAS MENGHENTIKAN PERANG DAN PERTELAGAHAN SESAMA BANGSA SEKITAR  PERTENGAHAN TAHUN  2011.DAN ALHAMDULILLAH AKHIRNYA ALLAH MEMIHAK KEPADA RAKYAT YANG BERSATU. AKHIRNYA FATAH DAN HAMAS AKUR DENGAN TEKANAN MASYARAKAT DAN KINI  PALESTIN DI AMBANG PEMBEBASAN.ALHAMDULILLAH.
MUNGKIN MAJORITI MELAYU ISLAM JUGA PATUT MEMBUAT HAL  YANG SAMA.


OH, SEBELUM ITU,FAHAMKAH DAN SEDARKAH KITA MENGAPA DIPERINTAHKAN KITA AGAR BERSOLAT SECARA BERJEMAAH,SAMBIL BAHU BERSENTUHAN SATU SAMA LAIN,TUMIT  ITU DIRAPATKAN SEHINGGA TERKENA DENGAN SATU KAKI DAN KAKI YANG LAIN. DALAM MANA-MANA AJARAN SAMAWI,HANYA ISLAM SAHAJA YANG MENYERU KEPADA  PENYATUAN JIWA-JIWA MANUSIA UNTUK  TUNDUK DAN PATUH KEPADA ALLAH RABBUL JALIL. AJARAN SAMAWI LAIN RATA-RATANYA MEMBAWA MESEJ KEAMANAN DAN MENJADI INSAN YANG BAIK.TETAPI HANYA ISLAM YANG MEMBAWA SARANAN KEPADA KESATUAN  JIWA UNTUK  TUNDUK DENGAN SEBENAR-BENAR KEIMANAN..


CUBA INGATI SEMULA SEJARAH.TATKALA PARA MUSLIMIN MENGANGKAT TAKBIR DAN SAMBIL MELAUNGKAN TAKBIR TANPA PERLU MENJERIT DAN TERPEKIK-PEKIK ,LAUNGAN YANG PENUH TENANG NAMUN IA CUKUP MENGGUSARKAN TATKALA  100000 MANUSIA MEMBACA DAN MENYEBUT SATU KALIMAH YANG SAMA ,BERGERAK SEOLAH-OLAH SATU BINAAN YANG TERATUR,RAPI DAN KEMAS,DENGAN PENUH TEGAP DAN TEGUH,RUKUK DAN BERSUJUD..DAN TUJUAN MEREKA MENGANGKAT SENJATA BUKAN LAGI DEMI 

ANAK DAN KELUARGA,(ANAK DAN KELUARGA HANYALAH UJIAN  

BUAT KAMU -FIRMAN ALLAH,JANGAN TERSALAH PEGANGAN DAN 

KEYAKINAN)DEMI BANGSA DAN  NEGARA,BUKAN LAGI DEMI IMPIAN 

DAN MIMPI INDAH,BUKAN KERANA  GANJARAN DAN  HABUAN 

PEMERINTAH,MENJAGA IMEJ DAN MENCIPTA PUBLISITI,BUKAN 

KERANA MENGEJAR GELARAN,PANGKAT,MENCIPTA NAMA  DAN 

MENGIMPIKAN PUJIAN DI SISI PARA PENGIKUT..

NAMUN CUKUPLAH LANGKAH DAN DERAPAN TAPAK MEREKA...

KAMI MENGANGKAT SENJATA..

KERANA ALLAH ITU PASTI...

NABI ITU PASTI..

AL-QURAN ITU PASTI..

SYURGA ITU PASTI..

NERAKA  ITU PASTI...

MALAIKAT ITU PASTI..

TIADA TUJUAN DAN MATLAMAT YANG LAIN..

HANYA ITU DAN SEKADAR ITU...

DENGAN IZIN ALLAH..DENGAN KEHENDAK ALLAH...KAMI 

MELANGKAH MENGHAYUNKAN PEDANG KAMI...

DENGAN PERLINDUNGAN DAN JANJI ALLAH YANG PASTI...

KAMI  PERSEMBAHKAN  DUA ARTIKEL UMUM YANG MENGAJAK KITA AGAR BERFIKIR JAUH..MENILAI DI MANA LETAK DUDUK IMAN DAN AKIDAH KITA,DI MANA MINDA KITA TERARAH..ARTIKEL UMUM DAN TIDAK MENYENTUH KEPADA MANA-MANA PIHAK,TULISAN DUA PENULIS PROLIFIK DI SINAR HARIAN..

NORDEN AHMAD..KETUA EDITOR SINAR HARIAN..

Pagi tadi saya menyertai sebuah sesi perbincangan hangat di laman Facebook, dalam grup Novelis Alaf 21 di mana saya menjadi ahlinya. Ketua Editornya, Puan Sa’adiah Mohamed telah memaparkan sebuah e-mel daripada seorang penulis untuk perbincangan ahli-ahli di dalam grup ini.

Si pengirim mengatakan para editor di syarikat penerbitan novel Alaf 21 terlalu mengongkong penulis dengan mengenakan pelbagai panduan dan peraturan. Dakwanya, peraturan-peraturan yang dikenakan oleh para editor mengekang kreativiti penulis. Ini akhirnya akan menjadikan hasil karya penulisnya jadi stereotaip.

PERSOALAN YANG DIKEMUKAKAN ADALAH MENGENAI PERATURAN YANG DIKENAKAN TERHADAP PENULIS. SEANDAINYA PENULIS TIDAK DAPAT MEMATUHI PERATURAN ITU, KARYANYA AKAN DITOLAK OLEH EDITOR ALAF 21. INILAH YANG MENJADIKAN PENULIS E-MEL ITU BERASA DIRINYA TERKONGKONG DENGAN PERATURAN ITU DAN MEMINTA IA DILONGGAR KALAU TIDAK DIHAPUSKAN SAMA SEKALI.

DARIPADA SEMASA KE SEMASA KITA AKAN MENDENGAR BETAPA PERATURAN, PROSEDUR DAN PANDUAN AKAN MENGONGKONG KEBEBASAN, KREATIVITI, MALAH HAK ASASI MANUSIA. SEOLAH-OLAH PERATURAN ITU HANYA MEMBENARKAN SESEORANG ITU BERGERAK DENGAN TANGAN TERIKAT. SEBENARNYA, BILA DIPERHALUSI DAN DITELITI, APA JUA PANDUAN YANG DIKUATKUASAKAN ITU BUKANNYA MENYEKAT. SEBALIKNYA IA BERTUJUAN UNTUK MENGAWAL AGAR SESEBUAH SISTEM ITU BERJALAN LANCAR.

SISTEM PULA ADALAH SATU BENTUK ALIRAN KERJA DI MANA IA MESTI MENJADI ANUTAN SESIAPA YANG TERLIBAT DI DALAMNYA. SISTEM AKAN BERJALAN DENGAN BAIK DAN BERFUNGSI SECARA AUTOMATIK  APABILA SEMUA PIHAK YANG TERLIBAT ITU AKUR DENGANNYA. BAGAIMANA PUN, SISTEM ITU SENDIRI AKAN TEMPANG, MALAH AKHIRNYA MUSNAH SEKIRANYA ADA DI ANTARA INDIVIDU DI DALAM SESEBUAH SISTEM ITU MELANGGAR PERATURANNYA.

KERANA ITULAH, PADA ASASNYA SESEBUAH PERATURAN ITU MESTI DIPATUHI OLEH SEMUA AGAR TIDAK MEMATIKAN PROSES DI DALAM SESUATU SISTEM ITU. APA YANG PERLU DILAKUKAN OLEH SESEORANG YANG MENURUTI SISTEM ITU IALAH BERGERAK DENGAN LEBIH CERMAT ATAU TOEING THE LINE. MASIH BOLEH MELANGKAH TETAPI DENGAN PERLAHAN.

APABILA KITA SUDAH BOLEH AKUR DENGAN SISTEM ITU, MAKA BAHARULAH KITA BOLEH BERGERAK LEBIH PANTAS ASALKAN TIDAK MELANGGAR BATAS-BATAS YANG DISEDIAKAN. PERSIS KITA SEWAKTU SEKOLAH DAHULU. PADA PERINGKAT AWAL MENULIS A-B-C, CIKGU TIDAK AKAN MEMBENARKAN KITA MENULIS MENGIKUT GAYA TERSENDIRI.

DENGAN IZIN.KAMI MENCELAH..
AYAT DI ATAS JIKA DITERJEMAH DALAM KONTEKS YANG LEBIH LUAS,HIDUP MESTI ADA KETERTIBAN DAN ATURAN. APABILA IA MULA MENCAPAH KE PERINGKAT SUSUN LAPIS MASYARAKAT BERSKALA BESAR, SUATU SISTEM MESTI DAN AMAT DIPERLUKAN. DI SINILAH PENTINGNYA MODEL ATAU TITIK RUJUKAN. UNTUK MENJADIKAN DIRI KITA SEBAGAI MODEL MERUPAKAN SUATU HAL YANG SUKAR. NAMUN SEBAB ITULAH ALLAH TELAH MENGUTUSKAN PARA NABI DAN RASUL SEBAGAI MODEL. MAKLUM DIKETAHUI  UMUM,NABI MUHAMMAD ADALAH MODEL KEPADA PEMERINTAH  YANG IDEAL. CORAK PEMERINTAHAN BAGINDA MELALUI TERBITNYA SAHIFAH MADINAH SERTA PEMBENTUKAN KABINET TERDIRI OLEH PARA SAHABAT,TELAH MEMBUATKAN MADINAH SEBAGAI SALAH SEBUAH MODEL NEGARA YANG PALING BERJAYA TATKALA DUNIA PADA DETIK ITU  DIBAYANGI PEMERINTAHAN AUTORITARIAN BERPAKSI  TIRANI YANG BERPUSAT DI PARSI DAN ROM..

Huruf ‘A’ yang tidak tegak palangnya akan dikira salah oleh cikgu. Hanya apabila kita sudah mahir menulis, baharulah kita bebas menggunakan stail tulisan mengikut citarasa sendiri. Itupun asalkan ia masih boleh dibaca dan tidak seperti tulisan seorang doktor. (Maaf cakap, para doktor.)
Sebab itulah, jika kita kata kita kreatif, benar-benar kreatif, istilah ‘kongkong’ tidak timbul langsung dalam kamus minda kita. Orang kreatif tidak akan langgar peraturan yang dianggap sebagai halangan. Sebaliknya dia akan ‘mengatasi', ‘menembusi' atau ‘melalui’ tembok halangan di hadapannya.

Saya teringat bagaimana kreativiti syarikat-syarikat pengeluar rokok di Malaysia mengatasi kekangan peraturan tidak boleh mengiklan produk mereka di media massa pada tahun-tahun 80-an. Mereka menjaja percutian, menaja peraduan dan acara sukan sebagai taktik mengiklan produk mereka. Sebatang rokok pun tidak mereka iklankan, namun jenama produk mereka terserlah secara meluas di TV dan akhbar. Untuk melariskan jualan kepada pelanggan baru dari kalangan remaja pula, mereka mengeluarkan sekotak rokok enam batang.
Kejayaan syarikat rokok di Malaysia mengatasi kekangan peraturan kerajaan menjadi bualan di kalangan para pengiklan di seminar-seminar mereka di peringkat dunia.

Bagaimana pun, tentu sekali sesebuah peraturan yang menyukarkan itu boleh sahaja ditamatkan sama ada secara mutlak mahupun sementara. Saya teringat pada suatu ketika tatkala memandu di jalan sesak di Kuala Lumpur. Persimpangan jalan yang berlampu isyarat itu dikawal oleh polis trafik. Sebagai pengawal lalulintas, dia menjalankan kuasa untuk menahan dan memberi laluan kepada mana-mana kenderaan tanpa menghiraukan lampu isyarat. Teman saya yang duduk di sebelah menimbulkan persoalan yang menarik.

Katanya, ‘Polis akan saman kita kalau langgar lampu merah. Nah, sekarang mengapa polis suruh kita jalan juga walaupun lampu di depan itu masih merah?’ Jawab saya, ‘Polis itu bukannya menggalakkan kita langgar lampu merah. Sebenarnya, dia mengambil alih sistem
lalulintas yang automatik tetapi tidak berkesan di waktu puncak kepada sistem manual! Dia hanya tukar sistem kawalan!’

JUSTERU ITU, TIADA SESIAPA YANG MENGONGKONG KITA. MINDA KITA SENDIRI YANG MELETAKKAN TEMBOK PSIKOLOGI ITU.


SATU ARTIKEL..BAGUS DAN ENAK UNTUK DINIKMATI  OLEH PARA PETUGAS –PETUGAS POLITIK TEGAR..

Jangan biar apati kuasai diri kita

FARUSH KHAN

1 Ogos 2012
AKHIR-akhir ini terdapat beberapa laporan mengenai anggota polis yang didakwa memukul dan menakutkan orang awam. Ironinya, tindakan tidak berpatutan seperti itu berpunca daripada salah faham mengenai perkara remeh sahaja. Kalau betullah begitu, tak tahulah apa hendak dikata. Anda fikir dan buatlah kesimpulan sendiri.

Seekor dua lembu bawa lumpur, habis yang lain terpalit; itu kesimpulan saya. Perkara begitu tidak patut berlaku kerana ia bukan sahaja bertentangan dengan tanggungjawab polis dan tidak kena pada tempatnya, bahkan tidak pasal-pasal menjejas nama baik pasukan itu.

Anggota polis, seperti yang sentiasa ditekankan oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar, perlu mesra rakyat, melindungi masyarakat, sementara bersikap tegas apabila perlu. Barangkali berpandukan nasihat itulah sepasukan anggota polis melawat sebuah pusat membeli-belah di Kuala Lumpur baru-baru ini untuk beramah mesra dengan pengunjung pusat tersebut.

Mereka berpakaian seragam polis, tetapi tidak membawa senjata api, belantan, gari atau alat-alat mengawal jenayah. Aneh tetapi menarik, mereka pergi dengan berbekalkan senyuman dan cenderahati. Seolah-olah itu tidak cukup. kumpulan beruniform biru itu menghiburkan pengunjung dengan muzik dan lagu.

Dalam keadaan kes-kes jenayah seperti samun dan ragut yang berlaku di pusat membeli-belah dan di jalan raya menjadi percakapan umum, langkah seperti itu, walaupun agak pelik, barangkali memberi kesan kepada usaha mengawal kegiatan jenayah secara lebih berkesan.

Saya dapati dalam kira-kira 30 laporan yang disiarkan dalam beberapa akhbar setiap hari, lebih 80 peratus laporan bersifat negatif, kebanyakan berkaitan dengan jenayah. Sebut sahaja, semuanya ada; bunuh, rogol, rompak, pukul, tipu, ragut dan macam-macam lagi.
Kita tidak menafikan pasukan polis sudah memerah otak untuk bertindak sebaik mungkin bagi mencegah jenayah. Kalau tidak masakan, seperti yang diumumkan pihak berkuasa, jenayah jalanan sudah dapat dikurangkan 39.7 peratus tahun lalu, dibandingkan dengan 35 peratus pada tahun sebelumnya.

Semua pihak perlu berganding bahu melakukan sesuatu lebih berkesan dalam usaha melawan jenayah. Malangnya, mengambil contoh kes di Flat Rifle Range, Pulau Pinang 6 pagi baru-baru ini, sikap apati di kalangan masyarakat seolah-olah masih menebal.

Adalah sesuatu yang menyayat hati apabila seorang wanita berusia 60 tahun maut di tangan peragut. Tengkorak kepala wanita malang itu retak dan dia terbaring tidak sedarkan diri di jalan hampir 10 minit. Apa yang lebih menyedihkan, rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan enam orang lalu berhampiran wanita malang itu, tetapi tiada seorang pun sekurang-kurangnya berusaha menghubungi pihak berkuasa.

Ia mengingatkan saya kes menjadi kemarahan seluruh dunia apabila kanak-kanak perempuan dua tahun, Yue Yue, digilis dua kenderaan pada 13 Oktober 2011 di Foshan, Guangdong, China. Ketika dia mengerang kesakitan selama tujuh minit, 18 orang lalu dekatnya, tetapi seorang pun tidak mempedulikannya. Akhirnya seorang pengutip sampah mengangkatnya. Yue Yue dihantar ke hospital, tetapi meninggal lapan hari kemudian.

Ragut dan samun nampaknya sudah menjadi jenayah nombor satu di negara ini. Memang patut sangatlah kalau kerajaan mahu menimbangkan mengenakan hukuman lebih berat terhadap pesalah. Menurut Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Abu Seman Yusop, kementeriannya sedar mengenai kejadian ragut yang sudah menjadi jenayah nombor satu di negara ini dan sedang menimbangkan hukuman sebat mandatori terhadap pesalah.

Sudah sampai masanya kita kurang cakap, tetapi mengambil tindakan lebih berkesan. Jangan hanya mahu berbangga dengan negara yang dicemburui jiran kalau tidak mahu akui setengah daripada kita sudah hilang perasaan kasih sayang dan cakna. Apakah dalam kesibukan kita mengejar kemewahan duniawi, kita lupa kepentingan unsur kemanusiaan yang sangat tinggi nilainya itu?

KITA BERMUSUHAN SESAMA SENDIRI. SEBAHAGIAN KITA LEBIH  SANGGUP BUANG MASA MEMBUAT TOHMAHAN DAN BERCAKARAN SESAMA SENDIRI, SEDANGKAN MUSUH BERSAMA TERCEGAT DI DEPAN KITA, MENUNGGU KESEMPATAN.


(MAAF JIKA ADA KRITIKAN(MELALUI  BAHASA TEGURAN DAN KRITIK) KAMI AGAK KASAR BUAT MEREKA YANG BERADA DI KERUSI EMPUK.(MAJLIS FATWA SELALUNYA DAN PARA ILMUAN) BUKAN NIAT UNTUK MENJATUHKAN TETAPI UNTUK MENYEDARKAN. JUST TO GET IN FULL FUNCTION. SEBAB ITU APABILA KITA TIDAK BERTINDAK SEBAGAIMANA YANG SEPATUTNYA,(BERDASARKAN POSISI MENGIKUT RANGKA PERUNDANGAN YANG TELAH DIPERSETUJUI DAN DISEPAKATI )AKHIRNYA KITA BERTERUSAN DIPERLEKEH DAN DIPERMAINKAN. DAN PERLU UNTUK KITA SEDAR DAN FAHAM BAHAWA SESUNGGUHNYA,KITA SEMUA YAKNI PARA MUSLIMIN,MESTI DAN WAJIB BERADA DI DALAM SATU SAF. DAN DISEBABKAN DI DALAM SAF YANG SAMA,MAKA KITA BOLEH DAN WAJIB MENEGUR BAHKAN  MENGKRITIK. DAN KAMI CUBA MEMPERBAIKI NADA TEGURAN DAN MAAF JIKA TERKASAR. MOHON AMBIL JUGA SIKAP UNTUK BELAJAR MENERIMA KRITIKAN. BEING  ABLE TO ADAPT DAN WILLING  TO ACCEPT. IKHLAS ATAU TIDAK UNTUK MENEGUR,ITU SOAL KAMI DAN ALLAH. TANDA IKHLAS ITU, KITA SENTIASA  BERHARAP SAUDARA KITA BERADA DI TAHAP PRESTASI YANG PALING CEMERLANG. BAGAIMANA KAMI SANGGUP MELIHAT KERETA FERRARI YANG SEPATUTNYA DIPANDU DAN SESUAI DIPANDU DENGAN KELAJUAN 360 BATU SEJAM TETAPI HANYA DIPANDU DENGAN KELAJUAN SERENDAH 40 BATU SEJAM. DENGAN KEMAMPUAN ENJIN DAN FAKTOR MEKANIKAL LAINNYA,IA SEPATUTNYA MAMPU PERGI DAN BERFUNGSI LEBIH DARI SEPATUTNYA. SEBAB  ITULAH HANYA  YANG LAYAK  SEPATUTNYA MEMANDU. JIKA SUKAR,TIDAK SALAH  UNTUK TERIMA TEGURAN DAN PERBAIKI PERANAN.  DALAM MASA  SAMA JUGA, TEGURAN KAMI JUGA UNTUK MELETAKKAN SAF UMMAT INI KEMBALI TERARAH DAN TERSUSUN. SENARIO SEMASA,AKIBAT ATURAN HIDUP KAUM MUSLIMIN YANG TERPISAH KERANA PEGANGAN,KEDUDUKAN,POSISI,PERANAN,IDENTITI PARTI,GERAKAN, LAMBANG DAN SEBAGAINYA,MENYEBABKAN RAMAI SEKALI SAUDARA KITA YANG BERADA DI LUAR SANA ,BERTERUSAN TERKAPAR DAN TERSADAI. 

DAN CIRI-CIRI TAKBUR..INGAT..KITA TIDAK BOLEH LANGSUNG DITEGUR .

DAN PENTING SEBAGAI PERINGATAN WALAU SIAPA PUN 

YANG MENEGUR, PENTING UNTUK KITA MELIHAT APA IMPAK 

DAN MESEJ DI SEBALIK TEGURAN SYAHADAN   ADAKALA..

TEGURAN  ITU DATANG DARIPADA SEEKOR ANJING..

ASBAB PERINGATAN ALLAH AGAR KITA MENILAI SEMULA AMAL-AMAL KITA..

KAMI SEDAR,WALAU BLOG INI DIPOST SECARA TERBUKA NAMUNNYA PEMBACANYA CUKUP TERHAD. DAN IA BUKAN PERANCANGAN KAMI. HANYA ALLAH YANG MENENTUKAN SIAPA YANG TERPILIH UNTUK BERADA DI SISINYA.

SYURGA ITU HAK MILIKNYA..AKHIRAT ITU JUGA 

MILIKNYA..KAMI HANYA MEMPERINGATKAN..JANGAN 

TERLALU MANJA SANGAT SEHINGGA DITEGUR SEDIKIT 


SUDAH BERKECIL HATI DAN MERAJUK. FAHAM WAHAI KAUM 

MUSLIMIN SEKALIAN . JUST BE A MAN FOR  ONCE. HIDUP 

HANYA SEKALI DAN PELUANG ADAKALAYA SEKALI SAHAJA DATANG. MANFAATKAN IA SEBAIKNYA..

TEGURAN DAN PERINGATAN JUGA UNTUK KAMI SENDIRI....)

KITA SERING DIPERMAINKAN OLEH MUSUH YANG KITA TIDAK LIHAT DENGAN MATA KASAR TETAPI  MELIHAT DENGAN IMAN YANG BENAR,IBLIS DAN SI PENGKHIANAT- BAHAYA,RISIKO DAN  ANCAMAN YANG SENTIASA BERLEGAR-LEGAR MENCARI RUANG DI ATAS KEALPAAN KITA SENDIRI..

HARAPAN AKHIR,MUDAH-MUDAHAN KITA BERGERAK BERSAMA UNTUK MENCARI TITIK BAGI SATU HALA TUJU YANG SAMA...


JENAYAH, TIDAK KIRA DALAM APA BENTUK PUN, MEMBAHAYAKAN NYAWA DAN KELUARGA KITA SERTA MENJEJAS NAMA BAIK NEGARA KITA SENDIRI. RENUNGKANLAH!

SEKIAN..JAZAKALAH....

Followers