Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Ahad, 29 Ogos 2010

TEKNOLOGI KEJURUTERAAN ROH II


TEKNOLOGI KEJURUTERAAN ROH II

KEMUNCAK HIDUP MANUSIA YANG TERULUNG……..

BEBAS


DI SINI KAMI AKAN PERINCIKAN MAKSUD BEBAS.

INGIN ,MAMPU dan BOLEH melakukan apa APA SAHAJA. Tidak berada di dalam mana-mana pengaruh/kuasa/pihak/undang-undang. TIADA LAGI RASA TAKUT,RISAU ,SYAK WASANGKA ,BIMBANG,SEDIH,KECEWA,GEMENTAR,RAGU-RAGU,GUNDAH GULANA,MERACAU,PITAM,LEMAH,TIADA KEYAKINAN,HILANG RASA MALU. TIADA APA LAGI YANG BOLEH MENGHALANG SEGALA TINDAKAN DAN CITA-CITA .

THIS IS THE TRUTH ABOUT WHAT WE CALLED A FREEDOM….

INILAH KUASA TERTINGGI YANG MAMPU DICAPAI OLEH MAKHLUK YANG BERNAMA MANUSIA.

MEREKA BEBAS ,SEBEBAS-BEBASNYA.

Pernahkah kita semua merasai erti sebenar kebebasan. Pastinya tidak kerana SELAMA MANUSIA HIDUP MEREKA SENTIASA BERADA DI BAWAH SUATU LINGKUNGAN YANG BERNAMA PENGARUH ATAU PERINTAH. PERINTAH HANYA WUJUD APABILA ADANYA UNDANG-UNDANG . JIKA KITA MERUJUK KEPADA FALSAFAH YANG DIKETENGAHKAN OLEH LAO TZE IAITU PENGASAS AGAMA TAOISME. SUATU FALSAFAH YANG MENEKANKAN PENGGUNAAN UNDANG-UNDANG SEBAGAI MEKANISME UTAMA DI DALAM MENGAWAL PERILAKU MANUSIA.

Jika kita menggunakan konteks ini sebagai asas penggunaan UNDANA-UNDANG ALLAH MAKA KITA AKAN MENDAPATI IDEA YANGDIKETENGAHKAN INI TIDAK TEPAT. UNDANG-UNDANG BUKAN UNTUK MENGAWAL MANUSIA.

IANYA DIWUJUDKAN UNTUK MEMBENTUK MANUSIA .MEMBENTUK MANUSIA. KAMI ULANGI SEKALI LAGI IAITU MEMBENTUK MANUSIA.

Kembali kepada topik kita iaitu BEBAS.

Bebas adalah suatu intipati kehidupan yang sangat ingin dikejar oleh mana-mana manusia. Bak seorang anak yang mahu bebas daripada belenggu ibu bapa dengan mengikuti teman lelaki ke Lambok. Seorang professor yang mahu memastikan kajiannnya berkenaan politik bebas daripada sebarang pengaruh atau memihak kepada sebarang partisan. Bebas juga adalah ruang yang diinginkan oleh sang merpati yang mahukan dirinya bebas terbang bersama dengan teman pilihannya sendiri. Mereka bebas berpelukan dan berkasih-kasihan. Bebas meluahkan perasaan cinta dan sayang mereka selama perhubungan mereka. Bebas jugalah yang mendesak banyaknya komuniti-komuniti kecil mula bangkit dan bangun demi melihat bangsa mereka boleh bebas dan lari dari penjajahan. Membebaskan Negara dan puak mereka dari sebarang penghakisan identiti dan jati diri mereka. Bebas juga membawa kita kepada dimensi YANG TERHEBAT iaitu BEBAS UNTUK MEMILIH DAN BEBAS UNTUK BERUBAH .BEBAS UNTUK PERCAYA. BEBAS UNTUK BERKUASA.

Begitulah sedikit sebanyak kita melihat erti sebuah KEBEBASAN. Kebebasan yang cuba dan ingin dikejar oleh semua manusia.

SUBSTANCE OF FREEDOM

Tetapi di sebalik kebebasan yang kita kejar itu terdapat intipati kebebasan. SUBSTANCE OF FREEDOM. Inti kepada sebuah kebebasan. Huraian di atas menceritakan tentang bentuk atau FORM OF FREEDOM. BENTUK SEBUAH KEBEBASAN. Kami akan ketengahkan pula hal berkaitan intipati sebuah kebebasan. Inilah tahap tertinggi yang akan dicapai oleh manusia apabila mereka merasai ERTI SEBUAH KEBEBASAN. Orang yang merasai erti sebuah kebebasan hanyalah mereka yang TAHU,KENAL DAN FAHAM AKAN KEBEBASAN.

Berdasarkan kenyataan di atas ADAKAH KITA YAKIN DAN PERCAYA YANG KITA BENAR-BENAR BEBAS.???

Jika anda tidak mempercayai dan meyakini bahawa anda sedang bebas maka anda hanyalah seorang robot. ROBOT KEPADA DUNIA. BANGUN PAGI CUCI MUKA,GOSOK GIGI,SIAPKAN PAKAIAN,SARAPAN PAGI,SOLAT,PERGI KERJA,SEDEKAH DI MASJID,PUASA,PERGI HAJI,MELANCONG,BERMAIN DENGAN ANAK ISTERI,TIDUR DAN MENGULANGI PERKARA-PERKARA INI SECARA TETAP DAN MENCANTIKKANNYA PERBUATAN DI ATAS DENGAN MENGGUNAKAN NAMA’ AKU HIDUP KERANA ALLAH.’

KAMI INGIN BERITAHU BAHAWA ALLAH TIDAK PERNAH MENCIPTAKAN MAKHLUK YANG TIDAK TAHU TENTANG BEBAS. DIA TIDAK MENCIPTAKAN KEBEBASAN JIKA MANUSIA TIDAK MENGETAHUI ERTI SEBUAH KEBEBASAN. AYAT DI ATAS KELIHATAN KABUR DAN MENGELIRUKAN. BAGAIMANA JIKA KAMI MENGATAKAN -BUKANLAH SEORANG MANUSIA JIKA ANDA MENGULANGI PERBUATAN DI ATAS DI DALAM SKALA YANG SAMA. Mungkin kita semua pernah mendengar kata-kata Saidina Ali R.a iaitu manusia yang baik adalah hari ini adalah lebih baik dari hari sebelumnya. Manusia yang buruk adalah manusia yang hari esok adalah lebih teruk dari hari sebelumnya. MENARIK DAN SANGAT MENDALAM MAKSUD YANG DISAMPAIKAN OLEH SALAH SEORANG MANUSIA YANG TERCERDIK INI PADA ZAMAN KEGEMILANGAN ISLAM.

Untuk mengukur sejauh mana anda bebas maka anda HENDAKLAH PERHATIKAN DAN ANALISA SEJAUH PENCAPAIAN ANDA DI DALAM KEHIDUPAN ANDA SELURUHNYA.

CAUTION : JIKA ANDA MELIHAT PENCAPAIAN HIDUP ANDA ADALAH BERDASARKAN BERAPA HARTA YANG ANDA MILIKI,PENDAPATAN ANDA UNTUK SEBULAN,ISTERI BERAPA ORANG,ANAK YANG TELAH BERJAYA MASUK KE UNIVERSITI DAN BERAPA BIJIK KERTA YANG ANDA MILIKI MAKA ANDA BUKANLAH SEORANG YANG BEBAS.BEGITU JUGA JIKA ANDA MENGIRA BERAPA RAMAI PENGIKUT ANDA,BERAPA BANYAK KAWASAN PARLIMEN YANG ANDA PEGANG ,BERAPA TAHUN ANDA TELAH MEMERINTAH MAKA ANDA JUGA HAMBA DUNIA. HAMBA DUNIA YANG AKAN MATI KERANA DUNIA. WALAUPUN ANDA BERKERJA SEBAGAI MUFTI MAHUPUN MB SEKALIPUN MAKA ANDA TETAP AKAN MATI SEBAGAI HAMBA DUNIA. NOKTAH. HAMBA DUNIA HANYA LAYAK UNTUK HIDUP KERANA DUNIA. DI AKHIRAT MEREKA AKAN RUGI SELAMANYA.

BAIKLAH UNTUK MEMBERIKAN INDIKATOR YANG MUDAH DALAM MENGUKUR SEJAUH MANA PENCAPAIAN KEBEBASAN UMMAT ISLAM MAKA KITA HARUS REALISTIK DAN OBJEKTIF.

DALAM EKONOMI APAKAH PENCAPAIAN UMMAT ISLAM. TIADA KERANA KITA JUGA MENGGUNAKAN MATA WANG RINGGIT YANG BERGANTUNG SEPENUHNYA KEPADA NILAI DOLAR US. JIKA ANDA YAKIN KEPADA SISTEM DUIT KERTAS INI MAKA SILA KOYAKKAN DUIT KERTAS RM 50 YANG ADA DI DALAM DOMPET ANDA SEKARANG JUGA. JANGAN KATA KEPERLUAN KERANA ADA SEBAB DI SEBALIK SISTEM DUIT KERTAS INI DIBINA.MEROSAKKAN SISTEM NILAI KITA SECARA HALUS TANPA KITA SEDAR.

PENCAPAIAN DALAM PENDIDIKAN. TIADA YANG MEMBANGGAKAN.

PENCAPAIAN DALAM TEKNOLOGI . TIADA

PENCAPAIAN DALAM SUKAN. TIADA.

PENCAPAIAN DALAM KENEGARAAN. TIADA.

PENCAPAIAN DALAM MEMPERJUANGKAN HAK DAN KEBEBASAN BERSUARA.TIADA

PENCAPAIAN DALAM MEMBELA RAKYAT PALESTIN . HAMPIR. YANG ADA CUMA 1.3 %. ITUPUN DALAM MASA-MASA TERTENTU SAHAJA.

PENCAPAIAN DARI SEDI MORAL DAN AKHLAK. RUNTUH DAN ROSAK.HAMPIR MENCECAH KE PARAS NEGATIF TERUTAMA DALAM SEKTOR MELAHIRKAN ANAK HARAM. TAHNIAH . CEMERLANG GEMILANG TERBILANG KERANA BILANGAN ANAK HARAM TERUS MENINGKAT. SUATU PENCAPAIAN MENGKAGUMKAN

: )

PENCAPAIAN DALAM BIDANG MAKANAN. 15 % SAHAJA TETAPI BAHAN-BAHAN YANG DIBUAT MASIH LAGI BERGANTUNG BEKALAN BARANGAN IMPORT. MAKSUDNYA BAHAN MENTAH. BUKAN PRODUK.

DALAM BIDANG KETENTERAAN. LAGI JAUH DAN TIADA LANGSUNG KERANA KE SEMUA PEJUANG ISLAM MENDAPATKAN BEKALAN SENJATA DARI GENG KONGSI GELAP . KECUALI HAMAS.

PENCAPAIAN DARI KESATUAN UMMAT. PALING TERUK. LEBIH TERUK DARI PERSEMBAHAN PASUKAN ENGLAND SEMASA PIALA DUNIA.

PENCAPAIAN DARI SEGI ILMU PENGETAHUAN. TIADA KERANA KEBANYAKANNYA PAK TURUT. JIKA ANDA BANGGA DENGAN IJAZAH YANG BERJELA-JELA MAKA ITU BUKAN UKURAN BAHKAN KERTAS IJAZAH ITU HANYALAH BERNILAI SEMASA ANDA MENCARI KERJA SAHAJA. BUKAN MEMBANTU ANDA SEMASA MENJAWAB SOALAN DI DALAM KUBUR NANTI. TIDAK KIRA WALAUPUN 20 IJAZAH DOKTOR FALSAFAH SEKALIPUN.(YUSUF QARADAWI HANYA 13 SAHAJA ITUPUN MASTER DALAM 13 BIDANG BERBEZA.(-ayat ini nampak mempertikaikan kredibliti Yusuf Qaradawi-MEMANG PUN !!!!)

ASAS DI DALAM KITA MENILAI PENCAPAIAN UMMAT MESTILAH DIBUAT SECARA KESELURUHAN.TIDAK DIBUAT SECARA TERPISAH. CONTOHNYA PIHAK JIM MENGANALISA DATA ATAU STATISTIK KES ANAK LUAR NIKAH.DATA YANG DIBUAT MESTILAH MESTILAH BERDASARKAN GERAK KERJA PIHAK JIM SEMATA. JADI DATA MEREKA PASTI BERBEZA DENGAN PIHAK ABIM ATAU MUSLIMAT PAS. KERANA GERAK KERJA BERBEZA-BEZA. Boleh Nampak. PERKARA INI ADALAH ASAS. TANPA MENGAMBIL FAKTOR TENTANG ORGANISASI MAHUPUN PERATURAN JEMAAH MASING-MASING.

APABILA DATA DISUSUN SECARA BERBEZA-BEZA MAKA HASIL DAPATANNYA TURUT BERBEZA.

JADI HASIL ITU TIDAK DIBUAT SECARA KOLEKTIF ATAU BERSAMA. KESANNYA TIADA IMPAK KERANA GERAK KERJA TIDAK DILAKSANAKAN SECARA BERSEPADU. KITA BOLEH MENGGUNAKAN HUJAH INI DALAM ISU GEJALA SOSIAL YANG SANGAT SIAL DALAM KALANGAN PEMUDA-PEMUDI KITA. SANGAT TERUK DAN MEMERITKAN KEPALA JIKA KITA MAHU MENGUKUR JUMLAH ANAK LUAR NIKAH DAN KES SUMBANG MAHRAM YANG BERLAKU. SANGAT SIAL DAN SIALAN SELURUHNYA. JIKA MAHU BERTINDAK,BERTINDAKLAH DENGAN MENGGUNAKAN KAPASITI KEMAMPUAN DIRI ANDA SELURUHNYA. JANGAN HANYA MENGGUNAKAN AIR LIUR SEMATA. Contoh jika anda pelajar IPT .Gunakan saluran diri anda sebagai pelajar IPT. Manfaatkan persatuan mahasiwa yang ada. Taja dan laksanakan program yang boleh menjurus ke arah pencegahan gejala ini. Laksanakan secara kolektif. TOLONG LUPAKAN SEMENTARA ISU POLITIK KANGKUNG YANG SEDANG BERLAKU DAN FOKUSKAN KEPADA ISU SOSIAL.SELURUH JEMAAH MAHASISWA DUDUK SEMEJA DAN BERTINDAK.INI BUKAN MASA BUAT RESOLUSI/KONKLUSI/DEKLARASI/ DAN REJUVENASI. KEMUDIAN SURUH KERAJAAN BERTINDAK. JANGAN HARAPKAN APA-APA LAGI PADA KERAJAAN. DIORANG PUN DAH NAK TUMBANG. NASI DAH JADI BUBUR!!!BUATLAH SESUATU. (nasib baiklah aku dah habis belajar kat u.klu x lagi pening)

Sepatutnya isu ini diambil berat oleh kelompok MAHASISWA. BUKAN SIBUK BERTEMPIK UNTUK HAPUSKAN AUKU DAN ISA.!! INGAT .YANG MENGANDUNG ANAK LUAR NIKAH DARI KALANGAN MUSLIMAT MAHASISWI JUGA RAMAI. JANGAN BERSELINDUNG DENGAN TUDUNG LABUH ANDA DEMI MENUTUP DOSA DI SEBALIK JUBAH PUTIH ANDA. SILA SEMAK DAN TELITI KEADAAN INI WAHAI PEJUANG-PEJUANG NAJIS DEMOKRASI ,WAHAI PEJUANG ISLAM YANG KUAT BERTAKBIR TETAPI SOLAT SUBUHNYA PUKUL 7.30 pg.

INIPUN NAK KENA AJAR KE ???

SO WE DOES NOT FREE YET. JADI KITA TIDAK MENCAPAI KEBEBASAN LAGI KAN.

KITA LIHAT APAKAH INTIPATI SEBUAH KEMERDEKAAN. TIADA KEMERDEAAN ATAU KEMERDEKAN MUTLAK. HANYA MERDEKA.TIDAK PERLU BERTARUNG SIAPA YANG MERDEKA. MERDEKA HAKIKI ATAU MERDEKA SECARA MUTLAK. ITU HANYALAH ISTILAH WAHAI MANUSIA.!!!

Perhati,teliti dan cermati baik-baik maksud atau intipati sebuah kemerdekaan.

MAMPU MERASAI JIWA,EMOSI,SEMANGAT,AKAL DAN SEGALA DIRINYA. MERASAI KEPERITAN,KESAKITAN,KESEDIHAN,KEKECEWAAN,KEBAHAGIAAN,KESERONOKAN, ORANG LAIN ATAU MANUSIA DI SEKELILINGNYA. SENARIO INI SEOLAH-OLAHNYA ANDA MAMPU MEMBACA HATI DAN PERASAAN MANUSIA.

Mampu mendengar tangisan dan setiap esakan anak-anak serta ibu-ibu yang kehilangan permata hidup mereka. Tiada harapan dan gelak tawa dari insan yang tersayang. Segala kenangan dan memori terpadam sekelip mata. Hanya satu bedilan bom serta mortar,hilang segala nyawa dan maruah ,harapan untuk hidup bahagia.

SIAPA YANG MAMPU MERASAI KEPERITAN DAN KESENGSARAAN MEREKA YANG KEHILANGAN ORANG-ORANG YANG SENTIASA MENEMANI HIDUP MEREKA DI KALA MEREKA KESUSAHAN DAN KESEPIAN ??


SIAPA YANG MAHU MENGESAT AIR MATA YANG MENGALIR DARI MATA IBU MALANG INI. ??SIAPA YANG MAHU MEMBERIKAN SEMULA SEMANGAT UNTUKNYA AGAR TERUSKAN HIDUP DENGAN TABAH ?


Bolehkan kita semua MERASAI KEPERITAN DAN KESAKITAN MEREKA YANG BERADA DI DALAM GAMBAR INI ?

Tidak. Kerana kita hidup dengan selesa dan aman damai. Habis daya pun hanya sekadar mengutuk dengan celaka Israel! Pergi jahanam Israel !! kita memandang perjuangan dalam konteks yang sangat sempit dan jumud.

Perjuangan kita penuh dengan ragu-ragu. Perlukah kita bermusuhan sesama bangsa dan agama? Mengapa mesti aku benci adik aku sendiri hanya kerana berbeza fahaman politik. Adakah mereka musuh aku selama ini ? SILA PANDANG DENGAN MATA HATI DAN FITRAH SENDIRI WAHAI MANUSIA !!!!!!! TINGGALKAN SEGALA PERKARA YANG TIADA KAITAN DENGAN PERMAINAN DAJJAL INI. KITA SEDANG BERADA DI DALAM FASA TERAKHIR PERMAINAN DAJJAL. SEKARANG SEDANG GIAT BERLAKUNYA PEMINDAHAN TAKHTA PADERI TERTINGGI POPE DI VATICAN CITY KE BANDAR JERUSALAM . BAHAGIAN BAWAH MASJIDIL AQSA SEMAKIN KOSONG,LOMPONG, LEMAH. RAPUH DARI SEGI STRUKTUR TANAHNYA. BILA-BILA MASA SAHAJA IA AKAN RUNTUH.!!!

Inilah realiti yang kita sedang alami sendiri. Inilah perangkap yang disediakan terhadap seluruh manusia. Bukan ummat Islam sahaja. PERANGKAP TERBELENGGU DENGAN KERAGUAN DAN SYAK WASANGKA. KITA BERADA DI DALAM PENJARA SYAK WASANGKA dan KERAGUAN. PENJARA YANG AKAN DIPERSIAPKAN UNTUK BANDUAN-BANDUAN YANG AKAN DISEMBELIH APABILA DATANGNYA DAJJAL KELAK.

Sambungan untuk intipati kebebasan ini adalah …..

TERHINDAR DIRI DARI RASA TERBELEGGU,TERPERAP,TERPERANGKAP,JEMU,BOSAN,SAKIT JIWA,MERASAKAN DIRI SENTIASA DIPERHATI,DIPANTAU,DISEKAT,DIPENJARA. SENTIASA KENA BERHATI-HATI DALAM APA JUA TINDAKAN,SENTIASA MERASAKAN ADA SAHAJA PERKARA YANG TIDAK KENA.

BERADA PADA TAHAP TERTINGGI DALAM DIRINYA KERANA PADA TAHAP BEBAS, DIA SEDANG MENGGERAKKAN DIRINYA SENDIRI.

DIA MENGAWAL DIRINYA.

MENGATUR DIRINYA SENDIRI.

MENGAWAL PERASAAN,SEMANGAT,JIWA DAN ROHNYA.

SIFAT BEBAS INI ADALAH TAHAP TERTINGGI BAGI SEORANG MANUSIA. BERADA DI ATAS SEGALANYA-GALANYA. TIADA HALANGAN DAN BATASAN. TAHAP BEBAS ADALAH KEMUNCAK KEHIDUPAN MANUSIA. HILANG DARI TEKANAN,MASALAH,KEROSAKAN…

BAGAIMANA ANDA MAHU BEBAS ?

SEBELUM ANDA MENJAWAB SOALAN TERSEBUT,KAMI INGIN TANYAKAN ADAKAH ANDA BERSEDIA MENGAWAL DIRI ANDA ?

BERSEDIAKAH ANDA MENGAWAL ROH ANDA SENDIRI ?

BERSEDIAKAH ANDA UNTUK MENGAWAL JIWA DAN PERASAAN ANDA?

BERSEDIAKAH ANDA UNTUK MENGAWAL MINDA ANDA ?


BERSEDIAKAH ANDA UNTUK BEBAS ????
Followers