Sinar Kebangkitan Ummat ke-Dua

masa itu kian hampir,kebangkitan kini mula menjenguk tabir TAKDIR YANG TELAH DITETAPKAN

MASA UNTUK MEMPERBAHARUI /TAJDID AGAMA ITU AKAN BERJALAN

SALAH........................

BUKAN AGAMA YANG PERLU TETAPI

MANUSIALAH YANG PERLU DIPERBAHARUI


REVOLUSI SPIRITUAL AKAN TERCETUS
SATU FENOMENA BARU AKAN MUNCUL
TIBAKANLAH SAAT ITU YANG KIAN HAMPIR

DENGAN LAFAZ BISMILAHIRRAHMINIRRAHIM...KAMI INGIN LAUNGKAN

SELAMAT DATANG KE

" ERA REVOLUSI SPIRITUAL MANUSIA "

Sabtu, 21 Julai 2012

NASIHAT DAN ILMUMINTA IZIN COPY N PASTE. ARTIKEL KEMAS DAN BERSIH DARIPADA ANDUKA TARUNA. wargadaulah.blogspot.com.

ISTIQAMAH.

Rasulullah SAW telah bersabda dalam sebuah Hadis:
Maksudnya: "Amal kebaikan yang disukai Allah ialah yang sentiasa dilakukan walaupun sedikit." (Riwayat Bukhari)


Rasulullah menyuruh kita istiqamah dalam melihat kecacatan dan membaikinya. Juga dalam membuat kebaikan. Istiqamah sangat penting dalam semua hal. Sebab itu ada kata-kata ulama yang mengatakan:


"Janganlah engkau meminta untuk jadi wali tetapi mintalah untuk istiqamah."


Mengapa? Kerana istiqamah itu ciri seorang wali. Kalau kita boleh istiqamah, automatik jadi wali. Kalau kita minta jadi wali tetapi tidak boleh istiqamah, maka kita tidak akan jadi wali. Jadi kita mesti minta pada Allah agar kita boleh istiqamah dalam hal membuat kebaikan dan menjauhi maksiat supaya ciri wali itu ada pada kita.


Mengapa istiqamah itu mudah menyebutnya tetapi susah mengamalkannya? Sebab Rasulullah sudah sebut bahawa istiqamah itu ciri wali. Senangkah hendak jadi wali? Tentu susah. Maka susahlah hendak istiqamah kerana ia adalah ciri wali. Dalam Hadis tadi, Rasulullah berkata sebaik-baik amalan ialah yang sentiasa dilakukan walaupun sedikit. Kalau kita kaji, mungkin di situ ada dua hikmahnya iaitu:


1. Kita hendak tunjuk pada Tuhan, kita sukakan amalan itu. Sedangkan kalau kita tidak istiqamah, seolah-olah kita benci atau jemu dengan amalan itu. Tuhan tidak jemu beri pahala jadi mengapa kita jemu beramal?
2. Sesuatu amalan itu, walaupun sedikit tetapi ia beri kesan pada roh kita kalau kita istiqamahkan.


Istiqamah tentang perintah suruhan ada yang lahir dan ada yang batin. Ada yang fardhu dan ada yang sunat. Begitu juga perintah meninggalkan maksiat. Ada maksiat batin dan ada maksiat lahir.


Kita hendak perkatakan dulu tentang perintah suruh yang lahir. Yang utama tentulah perkara-perkara fardhu seperti sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, berzakat dan naik haji. Kita ambil contoh sembahyang sebab ia ibu segala ibadah yang lahir. Sembahyang itu bukan sahaja disuruh istiqamah melakukannya yakni kalau sudah sembahyang maka teruskan sembahyang, bahkan disuruh istiqamah di sudut sembahyang meliputi pelbagai aspek. Tidak bolehlah kita istiqamah dalam aspek-aspek tertentu sahaja sedangkan kesempurnaan istiqamah itu adalah dalam semua aspek. Kita tidak boleh kata kita sudah istiqamah sembahyang padahal ada aspek berkaitan sembahyang yang kita tidak istiqamahkan. Di antara istiqamah dalam mengerjakan sembahyang ialah:


1. Sembahyang di atas waktunya (awal waktu). Kalau kita boleh sembahyang di awal waktu, teruskan di awal waktu. Jangan sekejap awal waktu, sekejap lewat.
2. Dilakukan secara berjemaah. Jangan sekejap berjemaah, sekejap tidak.
3. Ketertiban dalam sembahyang. Kalau kita memang jenis sembahyang yang tertib, slow and steady, teruskan. Jangan sekali-sekala tertib, sekali-sekala laju.
4. Menghayatinya. Kadang-kadang kita hayati, mendalam rasa masa sembahyang tetapi kadang-kadang sembahyang tidak rasa apa-apa. Sembahyang yang lahir sahaja. Istiqamahkanlah menghayati sembahyang itu.
5. Kalau kita istiqamah sembahyang sunat rawatib, teruskanlah kerana ia menampal kecacatan sembahyang fardhu.


Beristiqamah dalam sembahyang sunat sama juga seperti sembahyang fardhu. Sedangkan istiqamah itu antara ciri kewalian. Itulah jenis-jenis istiqamah dalam sembahyang. Jadi kalau kita faham konsep istiqamah pada sembahyang ini maka kiaskanlah juga pada puasa dan zakat kecuali naik haji. Haji tidak perlu istiqamah sebab ianya cukup dilaksanakan sekali dalam hidup. Kiaslah dengan ibadah yang lain.


Kemudian kita akan huraikan pula tuntutan istiqamah terhadap perkara rohaniah. Ini susah kerana untuk istiqamah terhadap perkara yang lahir pun susah. Di antara perkara rohaniah yang hendak diistiqamahkan ialah:


1. Rasa bertuhan.
Senangkah kita hendak istiqamah untuk kekalkan rasa bertuhan? Kalau waktu di rumah, kita ada rasa bertuhan tetapi waktu berjalan hilang rasa itu.


2. Rasa kehambaan
Begitu juga rasa kehambaan. Perasaan kita terhadap Tuhan seperti rasa takut, rasa lemah, rasa hina, itu mesti istiqamah dan berterusan. Itu lagi susah. Katalah rasa itu ada tetapi bila disoal polis, bertukar rasa itu dari takutkan Tuhan kepada takutkan polis. Kita ini jenis mudah bertukar-tukar rasa. Kadang takut dengan Tuhan, kadang takut dengan polis.


3. Rasa malu
Rasa malu juga susah untuk istiqamah dan dirasakan secara berterusan. Kadang-kadang kita malu dengan Tuhan, kadang-kadang tidak malu dengan Tuhan tetapi lebih malu bila berdepan dengan menteri.


4. Sabar.
Tidak mudah untuk berterusan bersabar. Susah hendak istiqamah dalam bersabar. Kadang-kadang kita sabar, kadang-kadang tidak sabar. Dengan kawan boleh sabar tetapi dengan anak isteri tidak boleh sabar. Dengan orang lain boleh sabar tetapi dengan anak murid, asyik hendak penampar.


Demikianlah juga dengan redha dan lain-lain sifat rohaniah. Memang susah hendak istiqamah dengan amalan batin. Rasulullah SAW ada bersabda:


Maksudnya: "Sesungguhnya Allah Taala tidak memandang gambaran rupa kamu dan tidak kepada bangsa kamu dan tidak kepada harta benda kamu tapi Dia memandang batin kamu dan amalan-amalan kamu." (Riwayat At Tabrani)


Sudahkah kita istiqamah dengan yang batin, yang Allah lihat itu? Yang lahir agak mudah untuk diistiqamahkan. Contohnya kalau kita seorang guru, kita mengajar dan akan terus mengajar. Bagi yang berdakwah, terus berdakwah dan yang berjuang, terus berjuang. Itu yang lahir. Untuk istiqamah yang batin, awal-awal lagi diberitahu, ianya memang susah.


Kita ada usaha lahir dan usaha batin. Usaha batin inilah yang sangat sulit. Sila ambil ingatan. Kadang-kadang ilmu begini kita tidak sedar dan kita tidak ambil berat. Kalau kita buat sungguh-sungguh perintah Tuhan dalam melaksanakan amalan tetapi kadang-kadang tidak berjaya, mungkin Allah maafkan. Tetapi kalau kita terasa susah hingga kita rasa tidak mahu masuk jadi calon wali, sehingga putus asa dengan Tuhan, itu dosa besar. Ini adalah termasuk kesalahan yang tersirat, yang ramai orang tidak faham.


Melakukan perkara yang dilarang oleh Allah adalah dosa. Dosa ada dua yakni dosa lahir dan dosa batin. Perlu istiqamah dalam meninggalkan maksiat lahir dan batin ini. Di antaranya ialah:


1. Kalau kita tidak menipu, teruskan. Istiqamahkan tidak menipu itu.
2. Begitu juga dengan mencuri atau mengumpat. Istiqamahlah meninggalkannya. Yang lahir mudah untuk kita tinggalkan tetapi yang batin lebih susah.
3. Rasa tidak sabar, itu dosa batin. Syirik khafi itu dosa batin. Contohnya, setelah banyak kali gagal dalam usaha kita, kita pun mula persoalkan Tuhan. Demikian juga bila dapat kejayaan, rosak hati. Terasa itu dari kemampuan kita, bukan dari Tuhan. Jadi syirik khafi itu kalau kita mula tinggalkannya maka tinggalkan terus kerana ia adalah salah satu dari maksiat batin. Istiqamahlah meninggalkannya.
4. Begitu juga kalau kita tidak ada prejudis dengan orang, teruskan, pertahankan sifat itu. Kalau kita sudah dapat kawal hasad dengki, teruskan mengawalnya. Begitu juga dengan berdendam.


Demikianlah antara contoh-contohnya. Jadi kalau menunaikan perintah suruh yang bersifat batin itu susah untuk diistiqamahkan maka sama halnya dengan hendak istiqamah meninggalkan maksiat batin. Kalau kita rajin baca kitab, kita akan tahu bahawa orang yang banyak ibadah, dia dikategorikan sebagai abid bukan wali. Sebab abid adalah seorang yang istiqamah dalam ibadah lahir. Ini dapat dibuktikan dengan sejarah Barsisa, seorang abid yang mati kafir sedangkan kadar ibadah lahirnya, malaikat pun terkejut. Tetapi ibadah batinnya tidak boleh dikawal sehingga dia mati kafir. Begitu juga seorang abid lagi iaitu Bal'am. Akhirnya dia mati setelah berbuat maksiat.


Kalau kita lihat seseorang itu kuat beramal secara lahir, jangan kata dia wali. Katalah dia abid sebab belum tentu dia istiqamah dengan amalan batinnya. Wali itu diukur istiqamahnya pada amalan batinnya. Membahaskan istiqamah dalam hal batin ini sangat sulit. Untuk kekalkan yang lahir seperti sembahyang berjemaah pun susah apatah lagi yang batin.


Katalah dalam hal hendak istiqamah sembahyang berjemaah itu, dia boleh berterusan berjemaah dalam empat bulan, tetapi belum tentu dia boleh kawal yang batin. Kalau ada di dunia ini orang yang boleh istiqamah terhadap hal-hal lahir dan batin, maka sahlah dia wali.


Bagi memperkatakan peranan wanita dalam Islam, kita akan memperkatakan lebih dahulu tentang Islam itu sendiri. Islam itu bukan rekaan. Islam itu bukan buatan manusia. Ia adalah satu kebenaran dari Tuhan. Kalau kita katakan ia kebenaran dari Tuhan, ia ada bentuknya yang tersendiri. Ia juga mempunyai dasar yang tersendiri.


Kalau hendak kita contohkan, ia seperti benda-benda lain juga, cuma yang ini berbentuk maknawi dan rohani. Sebagai contoh kita lihat buah pisang. Pisang itu, jika ditukar namanya kepada nama-nama lain, hakikatnya tetap tidak berubah iaitu ia adalah pisang. Namanya boleh berubah tetapi hakikatnya tidak akan berubah. Perubahan nama tidak akan mengubah hakikat. Jadi kalau orang hendakkan pisang, kita pula berikan epal, maka itu sudah tidak benar. Pisang tidak akan berubah menjadi epal walaupun namanya boleh diubah. Kalau seseorang itu tidak suka menyebut pisang, boleh sahaja dia memanggilnya dengan nama lain tetapi hakikatnya tidak boleh berubah. Pisang tetap pisang.


Begitu juga Islam sebagai agama dari Tuhan. Sama seperti pisang tadi cuma ia bersifat maknawi dan rohani. Namanya juga boleh diubah. Kalau seseorang itu tidak mahu sebut Islam, maka disebutlah dengan nama-nama yang lain, tetapi hakikatnya tetap Islam.


Islam itu pada namanya pun sudah cantik. Islam itu ertinya selamat dan menyelamatkan. Indah dan cantik ertinya. Cuma pada hari ini kita lihat Islam itu tidak begitu. Lebih-lebih lagi apabila Islam itu diperjuangkan secara militan. Apabila Islam jadi militan ertinya ia telah berubah bentuk dan dasarnya. Ertinya itu bukan Islam walaupun slogannya Islam. Ia sama seperti kalau ada orang meminta pisang lalu diberi epal, sudah tentu ia tidak betul. Begitulah Islam itu selamat dan menyelamatkan, sedangkan militan itu merosakkan.
Jadi peranan wanita dalam Islam bererti peranan wanita kepada satu agama yang selamat dan menyelamatkan. Peranan wanita dalam satu agama yang namanya Islam, iaitu selamat dan menyelamatkan.


Islam itu juga dikatakan agama fitrah. Ia sesuai dengan instinct atau naluri manusia. Maka instinct atau naluri atau fitrah itu adalah satu pakej yang ada dalam diri manusia yang terdiri dari akal, roh, nafsu dan jasadnya. Keempat-empat perkara itu tadi ia sandar-menyandar, kuat-menguatkan dan perlu-memerlukan di antara satu sama lain. Ia tidak boleh bertindak sendiri.


Daripada empat perkara yang ada dalam pakej ini, yang boleh dilihat dengan mata kasar hanya jasad lahir. Akal, roh dan nafsu tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Tetapi yang tiga inilah yang paling penting dan besar peranannya. Fizikal hanya mengikut sahaja. Suruh buat, ia buat. Suruh pergi, ia pergi. Tidak ada pilihan. Kecuali kalau dia lumpuh atau kakinya patah. Jika tidak, ia akan bertindak atas arahan tiga unsur tadi.


- Roh itu peranannya ialah berperasaan seperti rasa suka, benci, senang dan lain-lain.
- Nafsu pula peranannya merangsang atau mendorong.
- Akal pula memikirkan apa yang dirasai tadi serta apabila didorong oleh nafsu, bagaimana untuk berbuat. Setelah berfikir, ia mendapat satu kaedah lalu ia mengarahkan fizikal untuk bertindak.


Berdasarkan ini, iaitu bilamana ada perasaan, dorongan dan fikiran, maka hasilnya kita dapati tabiat semula jadi manusia itu berkemajuan. Dengan adanya pakej tadi, manusia berkemajuan. Tidak seperti haiwan. Haiwan itu kalau dahulu telanjang, sampai sekarang pun masih bertelanjang. Ia tidak berubah kerana tidak ada pakej kemajuan dalam dirinya. Kalau pokok-pokok kayu itu lebih-lebih lagilah tidak berkemajuan. Ia langsung tidak ada perasaan, akal atau nafsu. Kalau ia maju pun kerana dimajukan oleh manusia. Dari hutan dibina rumah hingga kelihatan cantik. Namun bukan kerana ia majukan dirinya sendiri tetapi manusia yang memajukannya. Kalau manusia boleh hidup 1000 tahun lagi, entah apa bentuk kemajuan lagi yang manusia akan bangunkan. Kenderaan seperti kereta dan kapal terbang mungkin tidak lagi seperti yang ada pada hari ini.


Jadi jelaslah kepada kita bahawa watak manusia itu ialah bertamadun. Tabiat bertamadun itu pula, bukan hanya berlaku kepada orang lelaki sahaja. Di sinilah isi perbahasan kita. Kejadian lelaki dan wanita itu adalah sama. Kejadian asal adalah dari tanah. Kejadian yang kedua dari air mani. Sebab itu tabiatnya sama. Tidak ada perbezaan. Kalau lelaki ada persiapannya untuk maju, wanita juga begitu.


Kalau begitulah Tuhan jadikan watak perempuan yang sama dengan lelaki dalam hal tabiatnya yang berkemajuan, maka adalah salah kalau watak itu dikorbankan. Adalah salah jika sifat madaninya iaitu sifat berkemajuan atau sifat hadharinya iaitu sifat mahu bertamadun dihalang. Sifatnya sama dengan lelaki dan tidak boleh berubah.


Jadi kalau Tuhan jadikan dalam diri seorang perempuan sama dengan lelaki iaitu ada watak hendak maju, andainya disekat, itu adalah satu kesalahan dan satu penzaliman. Jika tidak, maka untuk apa Tuhan jadikan watak hendak maju di dalam diri seorang perempuan itu. Apabila Tuhan menjadikannya berwatak madani, ertinya Tuhan membenarkannya bertindak untuk maju. Kemajuan itu pula dalam semua sudut seperti makan minum, rumah, kenderaan dan lain-lainnya. Tidak boleh dihalang atau disekat. Sebab unsur-unsur itu ada dalam dirinya sama seperti lelaki juga.


Cuma Tuhan dengan kasih sayang-Nya tidak mahu kemajuan itu semata-mata untuk kemajuan kerana dalam kemajuan itu ada bahayanya. Oleh itu Tuhan buatkan peraturan. Dorongan rasa hendak maju itu sudah cantik tetapi Tuhan itu penyelamat. Dia sangat berbelas kasihan kepada hamba-hamba-Nya lalu ditetapkan supaya maju tetapi jangan ada huru-hara. Maju tetapi jangan ada negatifnya. Jangan ada jenayah dan penzaliman. Sebab itu Tuhan buat peraturan. Hendak maju boleh tetapi ada syaratnya.


Contohnya, hendak maju boleh tetapi jangan ada rasuah. Orang benci rasuah. Jangan bergaduh dan jatuh-menjatuhkan. Apa ertinya maju kalau bergaduh. Boleh maju tetapi jangan bergaul bebas lelaki perempuan. Sebab, kalau sudah bebas dan berlaku berbagai salah laku dan maksiat antara lelaki dan perempuan, maka tiada ertinya maju. Nanti dalam maju ada penzinaan, ada pelacuran, ada perogolan dan ada penculikan. Hasilnya tidak ada erti apa-apa kemajuan itu.


Sebab itu Tuhan buat peraturan supaya semua selamat. Kaum ibu turut boleh berkemajuan. Boleh menjadi doktor, jurutera dan lain-lainnya. Kemajuan yang dibangunkan itu faedahnya untuk umum, bukan untuk dirinya sahaja. Faedahnya merata tetapi disiplin kena jaga. Peraturan itu penting supaya bila berkemajuan jangan ada yang negatif. Apa ertinya maju kalau balik ke rumah bergaduh dengan suami kerana tidak ada disiplin? Apa erti maju jika suami tinggal di rumah, isterinya pulang ke rumah jam dua pagi?


Tuhan benarkan maju sebab ada watak maju tetapi Tuhan buat peraturan supaya dalam maju jangan ada negatif. Tentu tidak boleh diterima jika di atas nama ingin maju, seorang isteri pulang ke rumah jam dua pagi. Fitrah setiap suami adalah sama. Kalau isteri pandai memandu kapal terbang tentu suami turut berbangga. Tetapi kalau balik ke rumah pukul dua pagi, mana ada suami yang boleh terima.


Mengapa kalau hendak maju kena korbankan rumah tangga? Mengapa tidak boleh diprogramkan? Kita semua hendak maju tetapi kalau sampai balik pukul dua pagi, ia tidak betul dan boleh membawa kepada hilangnya kebahagiaan rumah tangga. Fitrah semua manusia adalah sama.


Mengapa pemimpin-pemimpin Islam di dunia dan ulama-ulama Islam tidak boleh susun jadual. Wanita boleh maju tetapi hendaklah diprogramkan atau dijadualkan. Yang penting ada peraturan. Ini peranan pemimpin. Hendakkan kemajuan itu tidak boleh dihalang tetapi kalau dibiarkan akan membawa perkara negatif. Apa ertinya isteri-isteri yang maju boleh membuat kereta tetapi pulang ke rumah dihantar pula oleh lelaki yang suami pun tidak kenali.


Jadi wanita juga seperti lelaki, ada kecenderungan untuk berkemajuan. Ia boleh dimanfaatkan untuk agama, bangsa dan negara. Yang salahnya pemimpin tidak programkan. Akhirnya sama-sama naik. Maju pun naik, jenayah pun naik. Maju pun naik, krisis pun naik. Maju pun naik, dedah aurat pun naik. Apa ertinya wanita kita maju tetapi berbagai perkara negatif berlaku. Masalahnya bukan tidak boleh maju tetapi pemimpin tidak disiplinkan. Biarlah maju dalam disiplin, barulah selamat dan menyelamatkan.

Rasulullah adalah manusia istimewa dan luar biasa. Pim-pinannya sangat memberi kesan. Rasulullah datang ke dunia ketika dunia sudah terlalu kusut. Pada waktu itu, dunia sedang terlalu parah dengan krisis, perpecahan dan peperangan yang berlaku. Bahkan pada masa itu manusia hidup macam haiwan. Maka Rasulullah dengan kekuatan, kemampuan, keistimewaan dan keluarbiasaan yang Allah beri padanya, boleh menyatukan aqidah dan pemikiran manusia. Rasulullah boleh satukan manusia sama ada secara batin mahupun fizikal. Rasulullah dapat melahirkan satu perasaan di kalangan manusia, hingga dapat menyatukan berbagai bangsa dan etnik. Baginda juga dapat menyatukan berbagai-bagai ideologi, aliran dan fahaman. Itulah di antara keistimewaan Rasulullah yang tidak berlaku pada mana-mana rasul. Tidak juga berlaku pada mana-mana pemimpin yang terdahulu dan terkemudian. Itulah keistimewaan Rasulullah, kekasih Tuhan.


Kalau dulu, ajaran yang dibawa oleh Rasulullah macam air yang begitu jernih yang tidak perlu diproses atau ditapis lagi kerana ianya datang dari sumber yang asli. Siapa yang meminumnya bukan saja boleh melepaskan dahaga tetapi boleh menyihatkan badan. Itulah ajaran Islam. Itulah kebenaran dari Tuhan. Itulah ajaran aqidah atau tauhid, syariat dan akhlak. Inilah ajaran-ajaran kebenaran dari Tuhan. Itulah air yang paling jernih. Air yang telah menjadi ubat kepada dunia waktu itu. Air yang dapat membaiki aqidah, roh, nafsu, hati, lahir dan batin manusia. Itulah kebenaran yang asli dari sumber yang asli.


Setelah lebih 1400 tahun ditinggalkan oleh Rasulullah, air kebenaran itu sudah mengalir begitu jauh dan memakan masa yang lama. Perjalanannya begitu jauh sebelum sampai ke destinasinya iaitu laut. Air itu sudah menempuh berbagai-bagai keadaan sepanjang alirannya. Sudah melalui lumpur, bertemu dengan rumput-rumput busuk, kayu-kayu yang reput dan najis-najis haiwan yang telah bercampur baunya dengan air tersebut. Sebab itu bila sampai kepada kita hari ini, air itu sudah berubah dan itulah yang kita minum. Ada yang minum air mustakmal, air mutanajis dari najis mughalazah, mutawasitah, mukhafafah, air berlumpur, air yang sudah bercampur dengan najis haiwan dan air yang sudah bercampur dengan daun-daun kayu yang sudah busuk.


Hasil meminum air yang sudah begitu berubah, maka akibatnya adalah seperti apa yang kita lihat sedang berlaku pada masyarakat orang Islam:


1. Umat Islam terdiri daripada berbagai bangsa dan etnik yang duduk di berbagai-bagai negara. Setelah meminum 'air' yang sudah digambarkan tadi, dengan maksud 'menerima kebenaran yang sudah berubah', apa sudah terjadi kepada dunia Islam? Apa sudah terjadi kepada masyarakat Islam? Yang telah terjadi adalah aqidah mereka dan pegangan agama mereka terbahagi kepada 73 golongan dengan 73 mazhab. Itu yang pokok atau yang asas. Kalau dikaji dengan lebih halus, dalam perpecahan aqidah itu ada perpecahan lagi. Dan dalam perpecahan itu ada perpecahan lagi dan begitulah seterusnya dari segi aqidah dan dari segi pegangan agama itu sendiri. Maka akhirnya sudah terpecah kepada 700 pecahan. Itu perpecahan dari segi aqidah dan pegangan agama. Dari segi itu pun sudah cukup menakutkan kita. Sudah rasa mustahil untuk disatukan semula.
2. Sesudah itu, timbul lagi perpecahan lain, contohnya perpecahan dari segi politik. Ada yang berfahaman komunis, sosialis, kapitalis dan ada yang berfahaman demokrasi. Ada juga yang berfahaman pragmatisme. Di dalam semua itu ada lagi perpecahan. Di dalam kapitalis itu, ada pecahan-pecahan kapitalis. Begitu juga dalam demokrasi, sosialis dan sebagainya. Tidak diketahui berapa pecahannya. Itu semua tambah menakutkan. Perpecahan pertama itu pun sudah susah hendak disatukan. Datang lagi perpecahan yang kedua dan seterusnya.
3. Berlaku pula perpecahan atas nama bangsa. Dulu Rasulullah dapat mengikat semua bangsa dengan satu aqidah hinggakan pada waktu itu mereka malu hendak menyebut nama bangsa masing-masing. Sebagai contoh, sebelum kedatangan Rasulullah, seseorang itu berbangga kerana berbangsa Mesir. Di zaman Rasulullah, mereka berbangga mengaku diri orang muslim dan bukan bangsa Mesir. Hendak menyebut bangsa pun sudah tidak mahu. Semua etnik hanya mahu mengaku dirinya muslim. Tetapi sekarang, masing-masing berbangga dengan bangsa sendiri. Contohnya, seseorang itu bangga mengaku dirinya orang Melayu atau orang Arab, Jordan, Iraq, Indonesia, Jawa, Banjar, Cina, Turki dan sebagainya. Atas nama bangsa, berpecah lagi. Dalam satu bangsa pula berpecah lagi sehingga entah berapa ratus perpecahan kecil. Lagilah rasa mustahil hendak disatukan.
4. Tidak cukup dengan itu, ditambah lagi dengan perpecahan-perpecahan di sudut lain pula. Contohnya, perpecahan dari sudut status. Orang kaya tidak boleh bersatu dengan orang miskin. Orang pandai tidak boleh bersatu dengan orang yang tidak pandai. Orang yang ada jawatan tidak boleh bersatu dengan yang tidak ada jawatan. Berpecah lagi atas nama status. Bahkan dalam perpecahan status itu pun, banyak lagi perpecahan-perpecahan kecil. Lagi menakutkan. Sehingga terasa sudah hancur lebur umat Islam hari ini. Tidak cukup dengan perpecahan itu, timbul lagi perpecahan orang kampung tidak boleh bersatu dengan orang bandar.
5. Kita belum lagi menceritakan atau menggambarkan perpecahan di sudut umat Islam tidak beramal. Dari huraian tadi, dapat dilihat dengan akal tentang gambaran perpecahan manusia dan umat Islam serta sudut-sudut perpecahan. Kalaulah perpecahan-perpecahan yang sudah banyak berlaku seperti yang digambarkan tadi adalah perpecahan yang berlaku sambil umat Islam terus beramal, maka itu masih boleh tahan. Boleh tahan kalau dikatakan seseorang itu walaupun berbeza dan tetap dengan apa yang dipunyainya dan apa yang ada padanya tetapi tetap bertindak dan beramal dengan amalan yang sama. Tetapi kebanyakannya tidak beramal. Keyakinan masing-masing yang sampai berpecah dengan orang lain itu dalam keadaan tidak beramal. Buktinya boleh diambil dari satu sudut yakni ibadah. Dalam 73 mazhab itu, dalam setiap satu mazhab, ramai yang tidak sembahyang. Maknanya mazhab itu boleh dinamakan mazhab yang tidak beramal. Kalau ada mazhab yang beramal, itu boleh tahan. Setidak-tidaknya, nampaklah hasil dari keyakinan itu, iaitu ada sikap, tindakan, atau projek yang terhasil. Setidak-tidaknya bagi orang yang hendak mencari kebenaran boleh memilih berdasarkan hasil dari keyakinan itu. Tetapi 73 mazhab yang berpecah itu ialah mazhab yang tidak beramal.
6. Dalam 73 mazhab itu, ada yang berjuang dan ada yang tidak berjuang walaupun aqidahnya sama. Orang yang berjuang dan tidak berjuang bukan boleh berdekatan. Mereka sentiasa renggang. Itu satu perpecahan lagi iaitu perpecahan antara yang berjuang dan yang tidak berjuang. Bagi yang berjuang pula ada bermacam-macam cara, walaupun dalam satu fahaman dan dalam aqidah yang satu. Bila hendak berjuang, lahirlah teknik, cara atau method yang tidak sama. Ada yang militan, ekstrim, cara politik, cara kebajikan, ada cara kasih sayang dan sebagainya. Dalam perjuangan pun ada perpecahan lagi.
7. Berlaku juga perpecahan di aspek lain iaitu dalam hal perasaan-perasaan yang dinamakan mazmumah. Ini disebut perpecahan dalam mazmumah. Setiap mazhab ada yang hasad dengki, lahirlah mazhab hasadiah (hasad dengki). Begitulah seterusnya, lahir mazhab pemarah, mazhab ego dan berpecah lagi kepada pecahan-pecahan lain.


Jadi kalaulah masyarakat orang Islam sudah begitu sekali rupa perpecahannya sehingga tidak ada satu sudut kecil pun yang tidak ada perpecahan, ertinya, bolehlah dikatakan masyarakat umat Islam ini sudah kronik penyakitnya dan sudah menunggu maut atau nazak. Para doktor pun sudah bingung, bagaimana hendak mengubatinya. Malah para doktor pun terkena penyakit yang sama. Walaupun ada doktor namun hakikatnya seperti tidak ada doktor.
Kalau diibarat barang busuk, dunia Islam ini penuh dengan najis. Tidak tahu bagaimana hendak dibasuh atau di mana hendak dimulakan proses pembersihan itu. Walaupun ulama ramai tetapi ulama pun terkena najis yang sama.


KEDATANGAN MUJADDID SETIAP AWAL KURUN


Oleh kerana dunia hari ini sudah tidak ada rasul maka jangan menganggap bahawa ada lagi rasul yang akan datang. Bahkan sesiapa yang menganggap ada lagi rasul yang akan datang, ia kafir kerana anggapan itu bertentangan dengan Hadis dan bertentangan dengan Al Quran. Tetapi dengan kasih sayang Tuhan, walaupun tidak ada lagi rasul dan nabi, Tuhan melahirkan pemimpin yang ditunjuk, yang bukan rasul dan bukan nabi tetapi berwatak rasul. Tidaklah 100% berwatak rasul tetapi sebahagian besarnya ada watak rasul. Tentulah pemimpin itu dibezakan daripada rasul yang sebenar. Dan pada peribadinya ada watak-watak rasul. Itulah yang dikatakan mujaddid atau reformer (yang membaharukan).


Mujaddid inilah yang Tuhan utuskan setiap 100 tahun sekali iaitu setiap awal kurun hijrah sebagai pengganti rasul sebab rasul sudah tidak ada. Sekarang, umat Islam sudah menerima kedatangan 14 orang mujaddid. Peranan mujaddid itu pula tidak sama antara kurun ke kurun kerana tugasnya hendak membaiki masyarakat mengikut sekadar rosaknya masyarakat itu. Sebagai gambaran, kalau seorang doktor berhadapan dengan seorang pesakit yang penyakitnya ringan sahaja, doktor tersebut hanya memberi pil-pil sahaja. Itu sudah cukup. Tidak perlu diberi suntikan dan rawatan lain kerana dengan makan pil sudah mencukupi.
Jadi, apabila mujaddid datang, Tuhan berikan ilmu kepada mereka sekadar untuk membolehkan mereka membaiki apa yang rosak di zamannya. Contohnya, mujaddid pertama iaitu Umar bin Abdul Aziz, hanya membaiki sistem pemerintahan. Sebab masyarakatnya pada waktu itu masih lagi masyarakat salafussoleh, iaitu masyarakat yang masih baik dan tidak rosak. Masyarakat yang baik yang disebut oleh Rasulullah ialah 300 tahun dari zaman Rasulullah. Umar bin Abdul Aziz datang 100 tahun selepas Rasulullah. Ketika itu aqidah, ibadah, syariat dan akhlak masih baik. Yang sudah mula rosak sedikit ialah sistem pemerintahannya. Sebab itu dia tidak perlu umur yang panjang. Dia hanya hidup (sebagai mujaddid) di dua tahun pertama, awal kurun kedua. Selepas itu dia wafat.
Selepas itu datang mujaddid yang kedua, pada awal kurun yang ketiga, iaitu Imam Syafie. Zaman itu masih sekitar zaman salafussoleh. Jadi kedatangan beliau tidaklah pula untuk memproses aqidah atau akhlak kerana semua itu masih baik. Bahkan perpaduan masyarakat masih baik. Tetapi ada masalah pada masa itu iaitu para ulama tidak pandai berijtihad. Sedangkan dunia sudah berkembang dan banyak hal-hal baru yang tidak ada di zaman Rasulullah tetapi sudah mula ada pada zaman itu. Masyarakat Islam mahukan panduan macam mana hendak melihat perkara ini dari perspektif Al Quran dan Hadis. Maka Allah bagi ilmu itu kepada Imam Syafie. Di tangan beliau lahirlah Usul Fiqh dan Qawa'idul Fiqh. Kaedah yang dibawanya diguna pakai oleh semua mazhab sehingga ke hari ini.
Jadi orang sudah mula pandai berijtihad dalam hal-hal fekah menggunakan dua panduan tadi. Mazhab-mazhab yang datang kemudian ikut merujuk kepada kaedah ini dan menerima kaedah Imam Syafie. Selepas selesai kerjanya, Imam Syafie wafat pada 204 Hijriah. Dia menjadi mujaddid hanya selama 4 tahun sejak tahun 200 Hijriah.
Kemudian lahir mujaddid yang ketiga iaitu Abu Hasan Al Asyaari. Masih dalam sekitar 300 tahun selepas Rasulullah iaitu zaman salafussoleh. Oleh kerana Islam sudah 300 tahun umurnya maka fahaman-fahaman luar seperti dari Yunani, Parsi, India dan lain-lain mula mempengaruhi umat Islam. Fahaman-fahaman tersebut membawa Muktazilah dan sebagainya. Maka aqidah umat Islam sudah mula dikotori. Sebab itu mazhab pertama dari segi aqidah ialah fahaman Muktazilah. Imam Abu Hasan Al Asyaari, mujaddid ketiga datang untuk membaiki sudut aqidah yang sudah bercampur dengan fahaman Muktazilah. Oleh kerana hendak menolak fahaman-fahaman falsafah yang merosakkan aqidah umat Islam maka Tuhan bekalkan khusus kepada Imam Abu Hassan kaedah mempelajari ilmu tauhid iaitu sifat 20.
Jadi hinggalah seterusnya, apabila sudah keluar dari zaman salafussoleh, kerosakan semakin banyak. Mujaddid-mujaddid yang datang adalah untuk membaiki kerosakan-kerosakan yang semakin banyak. Sekarang sudah 15 kurun berlalu. Kerosakan itu sudah berlaku di semua sudut. Sudut aqidah, syariat, cara berfikir, ekonomi, politik, perpaduan dan lain-lain lagi. Maka mujaddid kurun ini sangat berat kerjanya. Seolah-olah macam kedatangan para rasul yang hendak membaiki semua penyakit secara total. Sebab itu di kurun ini ada dua orang mujaddid diutuskan yang bertujuan untuk kuat-menguatkan iaitu yang pertama Pemuda Bani Tamim dan yang kedua Imam Mahdi.


Sabda Rasulullah SAW:
Maksudnya: Daripada Dzar, dari Abdullah, Rasulullah SAW bersabda: "Jika umur dunia tinggal sehari sahaja, nescaya Allah SWT memanjangkan hari itu sehingga bangkit padanya seorang lelaki dari keturunanku atau dari kaum keluargaku, yang namanya menyerupai namaku dan nama bapanya menyerupai nama bapaku, dia akan memenuhi bumi dengan keadilan dan saksama sebagaimana (sebelumnya) bumi dipenuhi kezaliman dan kekejaman." (Riwayat Abu Daud dan Tirmizi)
Sabda Rasulullah SAW:
Maksudnya: Daripada Ibnu Umar r.a., bahawa Rasulullah SAW sambil memegang tangan Sayidina Ali, baginda berkata: "Akan keluar dari sulbi ini seorang pemuda yang memenuhi bumi ini dengan keadilan. Maka apabila kamu meyakini demikian itu hendaklah bersama Pemuda dari Bani Tamim itu. Sesungguhnya dia datang dari sebelah Timur dan dialah pemegang panji-panji Al Mahdi." (Riwayat At Tabrani)


Kedua-dua mujaddid ini akan bergabung untuk membaiki kerosakan umat yang telah berlaku secara total. Mereka akan mengembalikan dunia kepada suasana aman damai, harmoni, bersatu padu, membawa keadilan dan kemakmuran. Manusia kembali cinta dan takutkan Tuhan. Tuhan akan dibesarkan dan diagungkan dalam setiap aspek kehidupan manusia sejagat.Mari kita mengimbas kembali pangkal sejarah yakni sejak zaman Rasulullah hinggalah ke zaman 300 tahun selepasnya. Walaupun jangka masa empayar Islam itu 700 tahun tetapi selepas 300 tahun yang pertama, ia sudah berpecah-pecah. Sudah ada banyak kerajaan dan kesemuanya tidak merujuk pada satu sumber atau satu ketua.


Ertinya, walaupun Islam pernah menguasai dunia selama 700 tahun tetapi selepas 300 tahun yang awal, tempat rujuknya sudah banyak sebab waktu itu sudah mula berpecah-pecah. Ada kerajaan Abbasiyah, Fatimiyah dan lain-lain lagi. Sehingga sampai ke 700 tahun itu, masyarakat Islam antara bangsa sudah banyak tempat rujuknya. Yang terima kerajaan Abbasiyah, merujuk ke sana, maka ada kawasan yang dikuasainya. Orang yang terpengaruh dengan kerajaan Fatimiyah, merujuk kepada pemerintahnya dan ada pula kawasannya. Waktu itu walaupun Islam masih lagi menguasai dunia, sudah tidak ada perpaduan.
Keadaan umat Islam yang betul-betul bersatu dan berpadu, yakni hanya merujuk kepada satu ketuanya ialah di sekitar 300 tahun selepas Rasulullah. Inilah yang solid. Rupa-rupanya kalau kita baca sejarah jemaah Islam, waktu gagah dan waktu kuatnya itu bukan waktu ramai pengikutnya. Waktu itu pengikutnya sedikit tetapi ada wibawa. Di sini akan dibawakan beberapa contoh:


Contoh 1:
Di zaman Rasulullah SAW, walaupun bangsa Arab itu hampir seluruhnya masuk Islam kecuali sedikit sahaja yang tidak Islam, tetapi ia jadi kuat kerana ada satu kelompok kecil yang menunjangi iaitu puak Quraisy. Bangsa Arab ada banyak puak dan puak Quraisy adalah tunjangnya. Kerana wibawanya tinggi, ia disegani dan dihormati hingga orang bukan Islam pun percaya dan yakin, maka puak Quraisy inilah yang menaungi orang Arab sama ada Islam atau bukan Islam. Akhirnya ia menaungi tiga suku dunia. Bertambah banyak bangsa-bangsa dan etnik-etnik yang duduk di bawah naungannya. Ada yang Islam dan ada yang tidak Islam. Jadi jangan sangka kekuatan itu ada pada seluruh bangsa Arab. Ia ada pada terasnya sahaja yakni pada puak Quraisy.
Kemudian teras itu beralih kepada kerajaan Muawiyah. Waktu itu kerajaan Islam masih merujuk kepada Muawiyah. Jemaah Islam ketika itu masih ada wibawa sebab itu diyakini dan disegani. Bangsa Arab berbaris di belakangnya, sama ada Islam mahupun yang bukan Islam. Termasuk juga bangsa asing, yang Islam dan yang tidak Islam. Selepas itu beralih pula kepada puak Abbasiyah. Pun masih ada wibawa. Dunia masih merujuk pada kepimpinan yang satu.
Selepas pemerintahan Abbasiyah itu hingga 700 tahun, walaupun Islam sudah kuasai tiga suku dunia, tempat rujuknya sudah tidak sama. Kerajaan Islam yang berkuasa sudah tercaing-caing dan berpecah kepada tiga. Ada yang merujuk kepada Abbasiyah, Muawiyah dan Fatimiyah. Tetapi kalau orang tidak belajar sejarah Islam, dia akan menganggap selama 700 tahun Islam berkuasa itu, seolah-olah merujuk kepada satu pimpinan. Sebenarnya waktu itu sudah ramai pemimpin, sudah banyak tempat rujuk dan tempat bernaung. Di sini kita nampak ramainya umat Islam bukan bererti kuat. Perpecahan itu menunjukkan kelemahan. Banyak tempat rujuk menunjukkan kelemahan. Luasnya daerah yang dikuasai itu tidak semestinya menunjukkan kekuatan. Itu bukti sejarah.
Perlulah kita faham bahawa jemaah Islam yang ada wibawa itu ia boleh diterima oleh orang sama ada yang Islam atau kafir walaupun pengikut jemaah itu sedikit. Orang Islam dan kafir senang hati untuk bernaung di bawahnya. Walaupun pengikut jemaah itu sedikit tapi sangat berwibawa. Di sinilah kita hendak belajar supaya jangan berfikir sesebuah jemaah itu perlu kepada ahli yang ramai sahaja tetapi tidak ada wibawa. Sedikit pun tidak mengapa asalkan ada wibawa. Hasilnya yang bukan ahli pun boleh terima sekalipun bukan Islam.


Contoh 2:
Di Turki, bangsa yang terkenal ialah Saljuk tetapi Tuhan memilih bangsa Uthmaniah untuk membangunkan empayar Islam, yang mana pengasasnya, Uthman, lahir di kawasan hulu. Hulu itu bolehlah diibaratkan seperti di Hulu Tembeling. Dia berjuang sehingga dapat menawan seluruh negeri dan akhirnya berjaya menawan seluruh negara, yang memakan masa beratus tahun. Setelah beratus tahun, apabila sampai kepada generasi Muhammad Al Fateh, barulah bangsa itu dapat satu kekuatan yang terpusat. Dari keturunannya, dia dapat menawan seluruh Timur dan Barat. Padahal di Turki itu, terdapat banyak bangsa dan etnik. Puak Saljuk juga pernah berkuasa tetapi tidak sempat meluaskan kuasanya. Mungkin kerana tidak ada wibawa dan tidak ada pemimpin yang pandai.
Ini adalah satu contoh dalam dunia Islam. Di sini baru kita faham faktor kuat bukan kerana bilangan yang ramai dan banyak aset, tetapi adalah kerana wibawa sehingga orang yakin dan boleh menerima. Orang Islam yang tidak fikir tentang perjuangan pun boleh terima.


WIBAWA PADA PEMIMPIN
Wibawa adalah kekuatan bagi seorang pemimpin. Dari situlah orang boleh menerimanya. Sehingga orang kafir pun boleh jatuh hati padanya. Apakah ciri-ciri pemimpin yang berwibawa?


1. Berakhlak mulia dan bertaqwa
Pemimpin berwibawa itu mempunyai akhlak mulia dan sifat taqwa.


2. Ada cita-cita besar
Bila bercita-cita besar, jiwanya besar. Oleh kerana ada cita-cita besar dan dia hendak mencapainya maka dia gigih berjuang.


3. Sangat sabar dan tabah
Dia tidak mudah kecewa dan merajuk. Walaupun ada ketikanya, setelah diuji, pengikutnya lari dan tinggal sedikit, dia teruskan perjuangannya. Dia sangat degil dan hatinya juga degil dalam menempuh kesusahan ujian dan cabaran.


4. Ilmunya dari Tuhan
Dia mendapat ilmu dari Tuhan, bukan dari hasil membaca. Kalau membaca pun, itu hanya peringkat asas. Kalau Tuhan tidak beri dia ilmu, dia bukan sahaja tidak jadi pemimpin, malah dia hanya jadi orang Islam biasa yang dianggap tiada ilmu. Orang yang diberi ilmu oleh Tuhan, kalau dia rasul, itu dipanggil wahyu. Kalau bukan rasul, ilmu itu dinamakan ilham. Tuhan beri ilmu laduni, yang kerana itulah dia jadi pandai. Padahal dia tidak belajar sangat. Ilmu hasil belajar hanya ilmu asas sahaja. Ertinya ilmunya yang banyak bukan dari hasil dikutip di sana sini. Dia ada lubuknya sendiri. Kalau ibarat intan berlian, dia ada lombongnya sendiri. Tidak perlu mengambilnya dari tempat lain. Tetapi kalau pemimpin itu ilmunya dikutip dari sana dan sini, dia bukanlah pemimpin Islam sebenar. Sebab itu pemimpin seperti itu, sebelum dia beri motivasi atau sebelum dia beri kuliah, dia mencatat dahulu. Kalau hilang catatannya, tidak dapatlah dia memberi kuliah. Kalau tertinggal di dalam beg di rumah, dia akan patah balik. Bila orang dengar kuliahnya, rupanya sudah ada orang yang mendengar kuliah yang sama di tempat lain.
Pemimpin Islam yang ada wibawa, ada ilmunya tersendiri. Kecuali yang berkaitan dengan hukum-hakam. Itu memang sudah tetap. Yang halal haram sudah memang tetap dari dulu hingga sekarang. Ilmu yang dimaksudkan di sini adalah ilmu yang di luar hukum-hakam. Orang yang mendengar ilmunya tidak jemu-jemu kerana ada sahaja benda baru yang diperkatakan. Juga tidak ada ulama lain yang boleh mengaku ilmu itu dia yang ajar atau datang dari dia. Itulah dia wibawa yang keempat yang bersangkutan dengan ilmu.


5. Orang boleh merujuk kepadanya
Dia menjadi tempat rujuk dalam semua masalah, bukan hanya yang berkaitan dengan hukum-hakam, tetapi juga dalam hal ekonomi, politik dan lain-lain.


6. Mampu mendidik pengikutnya
Dia mampu mendidik pengikutnya sehingga boleh berubah daripada negatif kepada positif. Malah kadang-kadang perubahannya itu secara mendadak. Itulah pemimpin yang ada wibawa. Kadang-kadang ulama atau pemimpin itu, walaupun bersyarah bertahun-tahun tetapi manusia tidak pun berubah.


7. Pandai berstrategi dan pandai menggelecek
Kalau diibaratkan seperti memandu kereta, apabila ada sahaja kayu yang menghalang atau ada lubang, dia pandai mengelak. Kalau tidak berstrategi, berlakulah banyak kerosakan terutamanya kepada pengikut. Itu adalah di antara sifat-sifat pemimpin berwibawa di dalam sesebuah jemaah Islam. Apabila ada wibawa, Tuhan akan backing dari belakang. Atas nama pemimpin itulah jemaah itu ditolong oleh Tuhan.


8. Pandai memilih pemimpin-pemimpin di bawahnya
Dia akan pandai membina satu team kepimpinan yang juga ada wibawa, yang mana mereka ini menerima ilmu dari satu sumber iaitu dari pemimpin nombor satu. Kalau sebuah jemaah, team kepimpinannya ada pandangan masing-masing maka ini sangat merbahaya kerana ada pendapat yang berbeza. Maka tidak ada wibawalah jemaah itu. Fenomena ini berlaku kepada jemaah-jemaah yang ada sekarang. Apabila mengulas satu-satu isu, nyata tidak sama pendapatnya. Orang pun terkeliru. Jemaah Islam yang sebenar itu, pimpinan dan rohnya adalah sama. Perasaannya sama sebab sudah sampai ke kemuncaknya. Hendak menyatukan akal pun sudah susah, apalagi hendak menyatukan roh. Itu lagi payah.


WIBAWA PADA PENGIKUT
Ciri-ciri pengikut yang berwibawa ialah:


1. Boleh menerima ilmu-ilmu daripada pemimpin
Oleh kerana pemimpinnya berwibawa, dengan bantuan Tuhan, pengikut-pengikutnya boleh menerima ilmu-ilmu dari pemimpinnya.


2. Sangat taat
Pengikut-pengikutnya sangat taat sehingga orang kafir menganggap mereka fanatik. Seperti yang berlaku di zaman Rasul, ada yang menganggap para Sahabat terkena sihir. Masyarakat ada yang menganggap tidak munasabah sekali kerana mereka ini mengikut secara melulu. Tentu mereka ini disihir. Tuduhan sihir dan fanatik ini sebenarnya membuktikan sejarah telah berulang. Tuduhan yang sama telah dilemparkan kepada pemimpin dan jemaah benar yang terdahulu. Sebab-sebab berlakunya di luar logik akal.


3. Memiliki akhlak yang mulia
Pengikut yang berwibawa mempunyai akhlak yang mulia.


WIBAWA PADA JEMAAH
1. Pengikut faham dasar perjuangan
Jemaah yang ada wibawa itu mempunyai pengikut yang sedikit, namun demikian pengikut yang sedikit itu faham akan dasar perjuangan pemimpinnya.


2. Boleh melaksanakan sistem hidup Islam
Jemaah yang ada wibawa itu, ia boleh melaksanakan sistem hidup Islam di dalam jemaahnya seperti mana Rasulullah bersabda, 'zohirina alal haq', iaitu menzahirkan kebenaran dalam jemaahnya. Rasulullah tidak pula bersabda 'qa ilina alal haq', iaitu bukan memperkatakan sahaja tentang kebenaran. Ertinya satu sistem hidup Islam itu wujud di dalam jemaah. Jika orang hendak merujuk hal-hal berkaitan dengan bidang ekonomi, kebudayaan dan lain-lain, semuanya sudah wujud. Bertambah indahlah jemaah itu. Dan ia akan memukau semua orang termasuk yang bukan Islam. Ini menunjukkan, walaupun pengikut-pengikutnya sedikit tetapi pengaruhnya sangat besar.


Janganlah Ramadhan dijadikan pesta makan minum
Janganlah jadikan Ramadhan banyak tidur-tidur sahaja di siangnya
Janganlah jadikan Ramadhan selepas sedikit ibadah sembahyang
kemudian berbual dan borak-borak yang banyak
Selepas berbual-bual banyak pulang ke rumah kemudian tidur, malam tidak bangun pula menghidupkan malam bersama Tuhan
Ramadhan bukan sekadar menghidupkan malam,  siang berlapar-laparan
dan berletih-letihan
Ramadhan adalah untuk menghidupkan fikiran, hati dan jiwa dengan rasa bertuhan
Ramadhan hendak memeriahkan jiwa dengan rasa kehambaan, rasa hina, rasa lemah
dan rasa kerdil di hadapan Tuhan yang Maha Kuasa
Ramadhan hendak mengimarahkan jiwa dengan rasa rendah diri, takutkan Tuhan, cintakan-Nya, rasa bertuhan sentiasa
Ramadhan hendak menghidupkan jiwa timbang rasa sesama manusia
Rasa kasih sayang, simpati sesama manusia yang derita, yang tidak punya apa-apa
Ramadhan hendak menebalkan rasa berdosa, takut kalau terlibat lagi dengan dosa
Ramadhan hendak rasa agung-Nya Tuhan, hebat dan kuasa-Nya Tuhan
Ramadhan bukan sekadar ibadah luaran-luaran yang meriah dan ceria
yang dalam gelap-gelita
Yang penting jiwa hendak dihidupkan, memeriahkan yang di dalam jiwa
Tuhan pandang bukan yang luaran tapi yang di dalam
Tuhan hendak melihat yang di dalam batin manusia apakah hidup jiwanya rasa bertuhan
Siangnya berpuasa, malam sembahyang, banyak membaca Al Quran
untuk memberi cahaya kepada jiwa yang selama ini gelap-gelita
Membanyakkan berzikir bukan lafaznya tapi penghayatannya
Berzikir bukan sekadar menyebut di lidah tapi menyebut di hati, dirasa oleh jiwa
Berzikir bukan di lidah tapi ingatan di hati
Kedatangan Ramadhan adalah dengan tujuan hendak menghidupkan hati
yang mati sebelumnya
Moga-moga kesan sebulan menghidupkan hati tahan setahun lamanya
Kemudian Ramadhan datang lagi hidupkan pula lagi hati yang mati
tahan pula setahun lagi
Itu bagi orang awam yang selalu sahaja cuai dan lalai
Bagi orang yang bertaqwa jiwanya hidup setiap masa
Kedatangan Ramadhan hanya untuk darjat dan pangkat di sisi Tuhannya
Tapi kalau kedatangan Ramadhan tidak pun menghidupkan jiwa
Luar meriah di dalam tidak meriah
Luar terang-benderang dengan syariat lahir, syariat batinnya gelap
Kalau di luar Ramadhan tentulah lebih-lebih lagi malang
Gelaplah hati sepanjang tahun
Tidak ada masa hati yang terang, sungguh malang
Selasa, 17 Julai 2012


Ramai orang bersalah kerana kesalahan orang lain
Bahkan sering sahaja berlaku orang buat salah
kerana kesalahan orang
Adakalanya kesalahan itu lebih besar
daripada kesalahan orang terhadapnya
Mengikut Tuhan, orang yang bersalah
kerana orang itu membuat salah kepadanya
tetap dianggap salah
Itu berdendam namanya
berdendam adalah salah dan haram
Tiada siapa yang boleh menghukum orang lain
sekalipun membuat salah kepadanya
kecuali melalui pemerintah
Kesalahan itu mestilah dihukum
mengikut ketentuan Allah
atau yang tidak ditentukan adalah takzir
berdasarkan kebijaksanaan hakim
Kesalahan yang berlaku kerana kesalahan orang
lumrah berlaku di mana-mana sahaja
di dalam kehidupan
Orang sombong dengannya
dia pun berdendam dengannya
menunggu peluang untuk merosakkan orang itu
dia pun fitnah orang itu
Orang tipu dia, dia pun marah
kemudian orang itu dipukulnya
Orang fitnah dia, dia pun sakit hati
dibakarnya rumah orang itu hingga musnah
Ada orang mengganggu anak isterinya
kerana marah, dibunuhnya orang itu
kesalahannya lebih besar daripada orang itu
Ada orang menghina dia, dia pun membenci
setiap kali bertemu dimakinya orang itu
Orang curi barangnya
dia umpat merata negeri orang itu
hingga orang itu malu
Tidak kurang ada orang mencerca kita
mengata-ngata kita, kita doakan dia kebinasaan
atau kecelakaan
Cukup sekadar itu sebagai contoh
yang lain kiaskan sahaja
Begitulah umat Islam hari ini di seluruh dunia
mereka sering berdosa
kerana dosa orang lain kepadanya
Mereka melakukan kesalahan
kerana kesalahan umat Islam yang lain kepadanya
Di mana ada persaudaraan?
Di mana kasih sayang?
Di mana perpaduan?
Di mana maaf-bermaafan?
Maaf-bermaafan sudah tidak ada
bertolak ansur sudah tidak berlaku
berlapang dada sudah hilang


Di dunia hari ini, orang menilai masalah tidak sama. Masalah yang dimaksudkan di sini ialah sesuatu yang orang tidak suka. Sesuatu yang menekan dan menyusahkan orang. Sesuatu yang menghimpit, yang membuatkan orang risau, bimbang dan susah hati. Kebanyakan masalah tidak disukai orang. Jadi, masalah yang tidak disukai oleh manusia itu dinilai tidak sama. Kadang-kadang masalah tidak dikatakan masalah. Manakala yang bukan masalah dikatakan masalah.

Pandangan orang secara umum hari ini, ada di antara masalah itu sangat ditakuti bahkan hendak dibanteras. Di antaranya ialah masalah kemiskinan, sakit atau kemunduran. Sedangkan pada Tuhan dan pada orang bertaqwa, sakit, miskin dan kemunduran bukan masalah. Tuhan tidak kata, siapa mundur berdosa atau masuk Neraka. Adakah Hadis atau ayat Al Quran yang mengatakan, "Siapa sakit masuk Neraka," atau "Siapa sakit Tuhan benci?" Kalau tidak ada, itu menunjukkan ia bukan masalah.

Jadi kenapa manusia menganggap sesuatu yang Tuhan katakan bukan masalah itu sebagai satu masalah. Mengapa kebanyakan manusia sama ada pemimpin, ulama atau rakyat biasa menganggap perkara-perkara yang disebutkan tadi itu sebagai masalah. Malah apa yang menjadi masalahnya di sini ialah bilamana masalah yang bukan masalah itu dijadikan masalah, maka ia menimbulkan masalah yang lebih besar lagi. Jadi apakah masalah yang sebenarnya? Apakah masalah yang paling besar? Siapakah yang boleh menjawab persoalan ini?
Sebenarnya masalah yang paling besar ialah tidak takut Tuhan. Namun tidak pernah orang sebut bahawa masalah tidak takut Tuhan itu masalah yang paling besar. Walhal, masalah yang paling besar di dunia hari ini ialah orang tidak kenal dan tidak takut Tuhan.

Apakah kesannya bila orang tidak takut Tuhan?

1. Apabila tidak kenal dan tidak takut Tuhan, perkara yang sepatutnya bukan masalah menjadi masalah

Contohnya kemiskinan sepertimana yang disebutkan di atas tadi. Walaupun kebanyakan manusia tidak suka miskin, tapi ia bukan masalah. Bagi orang miskin yang tidak kenal dan tidak takut Tuhan, kemiskinan menjadi masalah kepadanya. Bila menjadi masalah, orang susah hati, menderita, jadi risau dan resah, maka ia menjadi masalah.
Ia akan lebih lagi menjadi masalah kalau mereka tidak sabar. Akhirnya mereka mencuri, menipu, merompak dan mungkin membunuh orang. Bila masalah yang pertama itu wujud, iaitu tidak takut Tuhan, yang tidak menjadi masalah seperti kemiskinan akhirnya menjadi masalah.

2. Apabila tidak takut Tuhan, perkara yang bukan masalah, iaitu perkara yang disukainya, pun menjadi masalah

Di antaranya ialah pandai. Pandai bukan masalah. Begitu juga kaya, ia bukan masalah kerana semua orang suka. Berjawatan tinggi bukan masalah sebab semua orang suka. Jadi pemimpin juga bukan masalah. Tetapi bila masalah yang satu itu wujud iaitu tidak takut Tuhan, perkara yang bukan masalah menjadi masalah. Ini lebih-lebih lagi ramai manusia yang tidak sedar dan tidak faham. Sebagai contoh:
a. Pandai
Pandai itu bukan masalah. Tanyalah sesiapa pun. Tidak ada siapa pun yang berkata tidak mahu menjadi pandai kerana ianya menjadi masalah. Tidak ada orang yang mengatakan yang pandai itu akan menjadi penyakit masyarakat.
Sebaliknya hari ini, kepandaian sudah menjadi masalah kerana tidak takut Tuhan. Bila pandai tetapi tidak takut Tuhan, datang sifat sombong hingga menjadi masalah. Datang rasa ego hingga menjadi masalah. Bila pandai dan tidak takutkan Tuhan, dia menghina orang yang tidak pandai. Bukankah itu sudah menjadi masalah? Padahal kepandaian sebenarnya bukan masalah. Tetapi bila manusia tidak takut Tuhan, yang bukan masalah menjadi masalah. Pandai pun boleh jadi masalah. Kerana pandai, boleh bergaduh.
Jadi puncanya ialah tidak takut Tuhan. Tidak takut Tuhan inilah yang mesti dibanteras dulu. Inilah punca masalah. Bagi orang yang tidak takut Tuhan, yang bukan masalah pun menjadi masalah betapalah kalau memang perkara itu masalah, bertambah lagilah bermasalah dan berentetanlah masalah itu. Justeru itu kita mesti kempen supaya orang takutkan Tuhan.

b. Kaya
Kaya juga bukan masalah. Semua orang hendak dan suka menjadi kaya. Tetapi bila tidak takut Tuhan, orang kaya akan melahirkan masalah seperti menjadi bakhil, tamak, sombong, melakukan pembaziran, nafsi-nafsi, menghina orang miskin dan lain-lain lagi. Dari situ timbul bermacam-macam masalah dalam masyarakat. Di sini kita lihat, betapa banyak masalah timbul dari sesuatu yang bukan masalah hanya kerana tidak takut Tuhan.

c. Pemimpin
Begitu juga menjadi pemimpin bukan satu masalah. Semua orang suka adanya pemimpin. Sama ada rakyat suka pemimpin, mahupun yang punya diri suka menjadi pemimpin. Itu bukan masalah. Semua orang tahu itu bukan masalah. Tetapi bila tidak takut Tuhan, ia menjadi masalah. Misalnya bila sudah dapat jadi pemimpin, dia menjadi sombong dan ada kepentingan diri. Dia menjadi zalim lebih-lebih lagi bila hendak mempertahankan kedudukannya. Dia akan cantas musuh-musuhnya. Dia akan bagi rasuah supaya ada orang mempertahankannya. Begitulah perkara yang asalnya bukan masalah tetapi bila tidak takut dengan Tuhan, akhirnya menjadi masalah.

3. Cara menilai masalah sudah tidak tepat

Selain itu, nilaian manusia hari ini terhadap masalah pun sudah tidak tepat. Mereka menilai masalah yang kecil dan remeh-temeh sebagai masalah besar. Katalah miskin itu adalah masalah. Itu remeh-temeh tetapi sudah jadi masalah besar. Bahkan berlakunya macam-macam masalah dan kerosakan yang lebih besar di dunia hari ini adalah berasal daripada perkara yang orang anggap bukan masalah. Semuanya berpunca daripada tidak takut Tuhan.

Kerosakan atau masalah yang ditimbulkan oleh orang miskin atau orang bodoh yang tidak takut Tuhan hanya kecil-kecil saja. Sebaliknya kerosakan yang dibuat oleh orang-orang cerdik pandai atau pemimpin yang tidak takut Tuhan, mengakibatkan negara lingkup dan habis wang serta khazanah negara.
Jadi bila semakin banyak perkara yang dianggap masalah maka semakin banyak masalah timbul. Perkara kecil jadi besar dan masalah besar dikatakan kecil. Ada masalah paling besar tapi tidak dianggap masalah iaitu masalah tidak takut Tuhan. Walhal daripada tidak takut Tuhanlah melahirkan macam-macam masalah. Yang tidak menjadi masalah pun akhirnya menjadi masalah.

Jadi hal-hal yang beginilah yang mesti difahami oleh semua orang. Kalau tidak kenal masalah, masalah tidak akan habis. Makin difikirkan masalah, makin banyak masalah timbul. Sedangkan bagi Tuhan, masalah paling besar ialah orang tidak takut Tuhan. Bila tidak takut Tuhan, yang buruk bertambah buruk dan yang baik pun menjadi buruk. Jawatan misalnya, ia perkara baik tetapi bila tidak takut Tuhan, ia akan jadi negatif dan akan melahirkan kerosakan.

Jadi para pejuang kebenaran mesti berani ketengahkan perkara ini dalam forum, ceramah, motivasi, majalah atau apa saja media massa supaya dunia dapat melihat apa sebenarnya masalah yang berlaku. Kalau tidak kenal masalah sebenarnya, masalah tidak akan habis. Bahkan makin memikirkan masalah, makin banyak masalah timbul.

Ditekankan lagi bahawa masalah yang paling besar ialah tidak takut Tuhan. Bila tidak takut Tuhan, yang positif jadi negatif dan yang negatif bertambah negatif. Yang baik pun menjadi buruk. Yang buruk bertambah buruk. Ini kerana orang yang tidak takut Tuhan akan menyalahgunakan apa yang ada seperti menyalahgunakan kemiskinan, kemunduran, sakit, ilmu, kekayaan, jawatan, kepandaian dan lain-lain lagi. Positif dan negatif akhirnya sudah jadi sama. Sepatutnya biarlah yang baik tidak jadi masalah. Biarlah masalah atau perkara yang negatif sahaja yang jadi masalah. Masalah yang sebenar ialah tidak kenal dan tidak takut Tuhan!

seKIAN DAN SELAMAT BERKUNJUNG KE p88diraja.blogspot.com

Followers